ОБРАННЯ ЗАПОБІЖНОГО ЗАХОДУ

З особливою увагою та обережністю необхідно вирішувати питання шодо затримання та взяття під варту підлітків.

З урахуванням віку неповнолітнього процесуальною гарантією його права на захист є обов'язкова участь захисника з моменту пред'явлення обвинувачення, а у разі затримання підлітка, підозрюваного у вчиненні почину, чи застосування до нього запобіжного заходу у вигляді взяття під варту — до пред'явлення обвинувачення, тобто з моменту оголошення йому протоколу затримання чи постанови про застосування цього запобіжного заходу, але не пізніше 24 годин із моменту затримання.

Відповідно до ст. 434 КПК України затримання та арешт неповнолітнього можуть застосовуватися у виняткових випадках, якшо це викликається тяжкістю вчиненого та у разі наявності підстав, передбачених законом. Оцінювання відомостей щодо віку підлітка не повинно проводитися без урахування вчиненого та особистості. Суттєве значення тут мають такі обставини, як кримінальна спрямованість дій, їх жорстокий, зухвалий та агресивний характер, тяжкість наслідків, власна оцінка вчиненого та характер подальшої поведінки після вчинення почину, наявність старих зв'язків із злочинним середовищем, спроби до втечі з дому тошо. Якшо підліток затриманий чи заарештований, утримувати його необхідно окремо від дорослих.

Доцільно провести бесіду з підлітком шодо сутності обраного йому запобіжного заходу, підстав його застосування, прав та обов'язків заарештованого.

Згідно із законом запобіжний захід у вигляді взяття під варту повинен обиратися після пред'явлення підлітку обвинувачення за участю захисника.

Законні представники без зволікання ставляться до відома про затримання, взяття під варту підлітка та місце його утримання.

Крім запобіжних заходів, окреслених у ст. 149 КПК України, передбачений і такий запобіжний захід, як передача неповнолітніх під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, а до неповнолітніх, які виховуються в дитячій установі, — під нагляд адміністрації цієї установи (ст. 436 КПК України). Від указаних вище осіб відбирається письмове зобов'язання щодо забезпечення ними належної-поведінки неповнолітнього та його явки до слідчого, прокурора і суду. Ці особи попереджаються про характер обвинувачення та їхню відповідальність


у разі неявки неповнолітнього до зазначених вище посадових осіб. У разі порушення зобов'язання до осіб, під нагляд яких відданий обвинувачений, може застосовуватисьгрошове стягнення у порядку, передбаченому ст. 153 КПК України.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 421;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.