Авторські права розробника програмного забезпечення

Авторське право забезпечує автоматичний захист, який виникає разом із створенням утвору незалежно від того, чи надав автор копію твору до відповідного органу з авторського права для реєстрації. Але без реєстрації утримувач авторського права не може реалізувати свої права.

Після з’ясування, що певний витвір захищена авторським правом, і перегляду супроводжувальних документів Реєстр Авторського Права (Register of Copyright) реєструє вимогу і видає автору свідоцтво про реєстрацію. Авторське право захищає витвір від копіювання, але не забороняє незалежне створення еквівалентів, тобто ризик монополізації знання під час застосування патентного права і, як наслідок, стандарти захисту правом не є такими строгими, як стандарти захисту патентним правом.

Авторське право США дає змогу автору: здійснювати відтворення, підготовку довільних витворів, поширення копій чи звукозаписів, публічне виконання, організувати виставку. Воно захищає не ідею, а її вираження, конкретну форму зображення. Тому в основу захисту програми авторським правом покладено такі міркування:

· Послідовність команд.Програма – це послідовність команд, тому її можна розглядати як «вираження» ідеї автора, як його витвір.

· Копіювання.Це поняття, яке використовується в авторському праві, його можна поширити на перенесення програм з одного носія на інший, в тому числі – на носії іншого типу.

· Творча активність.Як і інші форми фіксування, які захищаються авторським правом, комп’ютерна програма є результатом творчості, хоч ця форма вираження чи фіксації не є загальновідомою. Рівень творчої активності, майстерності й винахідливості, потрібний для створення програми, дає можливість стверджувати, що програми підлягають захисту авторським правом не менше, ніж інші витвори, які ним захищаються. Те, що комп’ютерні програми мають утилітарне призначення, цієї обставини не змінює.

· Стиль.Творчість, майстерність та винахідливість автора виявляються в тому, як створюються програми. Треба поставити завдання, які підлягають розв’язанню, потім проаналізувати, як досягти розв’язання, обрати послідовності кроків, які ведуть до розв’язуваного; все це має бути зафіксовано написанням тексту програми. Спосіб виконання надає програмі характерних особливостей і стилю.

· Алгоритм.Кроки, що становлять елементи, за допомогою яких будується програма – алгоритми, неможливо захистити від неавторизованого відтворення. Це – аналоги слів у літературі чи мазок кисті в живопису.

· Відбір та спряження елементів. Як і щодо інших творів, зокрема літературних, захист комп’ютерних програм розглядають з точки зору відбору і спряження автором цих базових елементів, в чому виявляються творчість і майстерність, що відрізняє його витвір одного автора від витворів інших авторів.

· Оригінальність програм– це перша основна вимога авторського права, яку часто базують на відборі і спряженні цих загальновідомих елементів.

· Вдалість.Успіх розв’язання завдання значною мірою визначається відбором елементів, які автор створив на кожному кроці побудови. Тому програма може працювати з більшою швидкістю, вона простіша і надійніша в обігу, краще сприймається, є більш продуктивною, порівняно з її попередницями й конкурентами.








Дата добавления: 2016-05-25; просмотров: 778;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.