Теоретичні основи створення автоматизованих банківських систем

Автоматизована банківська система є формою організаційного управління банком на базі основних теоретичних положень кібернетики та інформатики. Автоматизована банківська система, спираючись на мо­делювання фінансово-кредитних операцій, впорядкування інформацій­них потоків, застосування економіко-математичних методів, обчислю­вальної техніки і засобів зв'язку, знижує трудомісткість і раціоналізує управлінську діяльність у банкові, дозволяє розширити коло задач, що розв'язуються, підвищити аналітичність, обґрунтованість і своєчасність рішень, які приймаються.

Наявна в державі банківська система складається із великої кіль­кості елементів. Як всій системі, так і кожному її елементу притаманна складна багаторівнева структура, а також широкі внутрішні та зовнішні інформаційні зв'язки. Для нормального функціонування здійснюється управління як окремими елементами (банками), так і системою в цілому. В банківській, як і в будь-якій іншій економічній системі, процес управ­ління є процесом інформаційним.

В середині системи інформаційна взаємодія об'єднує об'єкти Управління — функціональні підрозділи банку, його філії, обмінні пунк­ти тощо — і управляючу систему, тобто орган управління банком, його


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМНІ ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ ІШЩ

управлінський апарат зі своїми методами проведення роботи, аналізу, прийняття управлінських рішень. Взаємодія перерахованих елементів здійснюється за допомогою руху інформаційних потоків у вигляді пря­мих і зворотних інформаційних зв'язків. Прямий інформаційний зв'я­зок є носієм розпорядчих відомостей, які видаються органом управління для підлеглих підрозділів банку. Зворотний інформаційний зв'язок за­безпечує керуючу систему відомостями про хід виконання покладених на «виробничі» підрозділи функцій із банківського обслуговування клі­єнтів чи взаємодію з іншими банками. Найбільш типова схема інформа­ційних потоків у банку приведена на рис. 7.1.

Для будь-якого банку велике значення мають його функціональні та інформаційні зв'язки із зовнішнім середовищем: з Національним бан­ком, іншими банками, урядовими органами, податковою службою, стра­ховими організаціями і компаніями, фондовими біржами, з клієнтами банку (юридичними та фізичними особами) тощо. Ці зв'язки як прямі, так і зворотні відображують в інформаційному плані функціональну вза­ємодію банку з перерахованими організаціями.

Прямий і зворотний інформаційні зв'язки, які реалізуються автома­тизованими банківськими системами, охоплюють процеси збирання, пере­давання, зберігання, накопичення та опрацювання інформації в банках. В основі автоматизованих банківських систем знаходяться нові інформацій­ні технології, які реалізують спільні технологічні моделі опрацьовання да­них — термінальні процеси, локальні і розподілені мережі, інтелектуальні термінали, системи машинної графіки, електронної пошти тощо.

Проектування та функціонування автоматизованих банківських систем грунтується на системотехнічних принципах, які відображають важливі положення методів загальної теорії систем, системного проек­тування, теорії інформації та інших наук, і дозволяють забезпечити по­трібну надійність експлуатації, сумісність та взаємодію інформаційних систем різних економічних об'єктів, економити працю, час, кошти на проектування та впровадження автоматизованих банківських систем.

Принцип системності або системний підхід відноситься до голов­них принципів. Він полягає в різносторонньому аналізі структури і ді­яльності банку, з'ясуванню складу задач, які потрібно розв'язувати,


Розділ 7 БАНКІВСЬКІ ПРОЦЕСИ І ТЕХНОЛОГІЇ

функціональної та інформаційної взаємодії елементів системи між со­бою і з зовнішнім середовищем. Системний підхід є основним і при про­ектуванні нових інформаційних технологій, і при вивченні та управлінні діючою інформаційною системою.

Рис. 7.1


Типова схема інформаційних процесів у банку



Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


Іншими важливими принципами є:

• інформаційний зворотний зв'язок — можливість використання ав­томатизованих банківських систем для своєчасного інформаційного відображення результатів діяльності банку і регулювання характеру його функціонування шляхом прийняття обґрунтованих рішень;

• декомпозиція — можливість покращання організації та якос­ті проектування, поділу системи на підсистеми, блоки, модулі, комплекси задач із наступним формулюванням проектних рішень і створенням програмних продуктів та документації;

• неперервний розвиток автоматизованих банківських систем, що передбачає поновлення і поповнення обчислювальною технікою, програмним забезпеченням тощо; поповнення діючої системи повинно відбуватися без будь-яких великих перебудов; авто­матизована банківська система повинна нарощувати потужність, постійно розширювати і поповнювати базу даних;

• сумісність, яка передбачає взаємодію автоматизованих банківсь­ких систем різних типів і рівнів в процесі їх спільного функціо­нування;

• стандартизація та уніфікація — використання типових, уніфіко­ваних і стандартизованих елементів при створенні та розвитку автоматизованих банківських систем (типові програмні продукти, обчислювальні засоби, уніфікована документація тощо);

• інтеграція — об'єднання в єдиному технологічному ланцюгові процедур збирання, передавання, зберігання, опрацьовання да­них, формування управлінських рішень в умовах функціонування багаторівневих обчислювальних систем;

• автоматизація інформаційних потоків і документообігу, що до­сягається шляхом використання технічних засобів для збирання, реєстрації, опрацьовання даних, створення первинних і резуль­туючих документів, шляхом впровадження без паперової тех­нології, широкого використання засобів зв'язку для передавання банківської інформації на будь-яку відстань;

ефективність, що передбачає вибір найбільш раціональних проектів рішень, які підлягають впровадженню, і одержання економічного



Розділ 7 БАНКІВСЬКІ ПРОЦЕСИ І ТЕХНОЛОГІЇ


ефекту від витрат на створення автоматизованих банківських сис­тем в процесі їх експлуатації.

Створення нової технології крім загальносистемних принципів по­требує врахування особливостей структури банківських систем і спе­цифіки банківської діяльності. Перш за все — це значна складність організаційної взаємодії, яка викликає необхідність створення багато­рівневих, ієрархічних систем (головний банк, його філії, обмінні пунк­ти) із складними інформаційними зв'язками прямого та зворотного на­прямків. В основі нової інформаційної технології знаходиться мережева архітектура, широке впровадження персональних ЕОМ і формування на їх базі взаємозв'язаних спеціалізованих автоматизованих робочих місць (АРМ). Створюються АРМи різних рівнів управління — керівників, на­чальників управлінь, працівників підрозділів банку, службовців та ін­ших спеціалістів, зайнятих перетворенням інформації — з наступним об'єднанням АРМ різних рівнів обчислювальною мережею.

Другою характерною особливістю є складність видів забезпечен­ня АРМ кожного спеціаліста, що працює в банкові. Обов'язковими ви­дами забезпечення АРМ є: функціональне, інформаційне, технічне, математичне, програмне, технологічне, організаційно-правове, лінг­вістичне та ергономічне.

Функціональне забезпечення відображує предметну, змістов­ну спрямованість АРМ. Для операціоніста банку, наприклад, це на­бір задач, які зв'язані з опрацюванням платіжно-розрахункових до­кументів, одержаних від клієнтів в процесі оформлення банківських операцій; для працівника бухгалтерії — задачі банківського обліку і формування балансів; а для управлінських працівників — задачі до­відково-інформаційного і дорадчо-аналітичного характеру для фор­мування управлінських рішень.

Інформаційне забезпечення, позамашинне і внутрішньомашинне, включає весь набір показників, документів, класифікаторів, кодів, ме­тодів їх застосування в банківській роботі, а також інформаційні масиви даних на машинних носіях, що використовуються в процесі автоматиза­ції розв'язування функціональних задач, з рекомендованими способами накопичення, зберігання, передавання інформації тощо.



Зацєркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


Обгрунтовано вибрані технічні засоби для оснащення АРМ, а та­кож засоби, які дозволяють вводити, зберігати, накопичувати інформа­цію на машинних носіях, передавати її між різними АРМ як в середині банку, так і при його взаємодії з іншими економічними об'єктами і сис­темами, складають технічне забезпечення.

Математичне забезпечення АРМ є сукупністю алгоритмів, еконо­міко-математичних методів перетворення інформації і моделей, які ві­дображають в інформаційному плані фінансово-кредитні процеси і ме­тоди розв'язування банківських задач.

Комплекс різноманітних програмних засобів загального і приклад­ного характеру, які автоматизують виконання регламентних задач і за-питних процедур, що підлягають виконанню на конкретному робочому місці спеціаліста банку, відноситься до його програмного забезпечення.

Технологічне забезпечення є сукупністю проектних рішень, які ви­значають технологію опрацювання інформації у відповідній сфері ді­яльності, створення технологічних умов для ведення банківських опе­рацій в автоматичному режимі, а також набір технологічних інструкцій і рекомендацій, які підкріплюють ці операції.

Сукупність нормативно-правових документів, що визначають пра­ва і обов'язки спеціалістів, а також регламентують їх роботу в умовах ви­користання АРМ, відноситься до організаційно-правового забезпечення.

Лінгвістичне забезпечення включає мовні засоби АРМ: інформацій­но-пошукові мови, метамови спілкування користувача з системою, мови запитів, програмування та інші засоби, орієнтовані на створення найбільш комфортних умов взаємодії користувача АРМ із технічними засобами.

Ергономічне забезпечення передбачає формування методів і за­собів, які здатні створювати оптимальні умови для використання АРМ спеціаліста, швидкого освоєння ним способів виконання технологічних операцій, досягнення якісної, безпомилкової роботи при низькій втом­люваності і зростанні продуктивності праці.

Технології виконання робіт, які зараз використовуються у діяль­ності банків, не відповідають вимогам органічного «впровадження» АРМ спеціалістів і керівників. Тому прихід нової технології на зміну діючій, як правило, зв'язаний або з виконанням проектних робіт, або з


Розділ 7 БАНКІВСЬКІ ПРОЦЕСИ І ТЕХНОЛОГІЇ

придбанням готових технологій і їх прив'язуванням до місцевих умов. Як перший, так і другий варіанти потребують знань у галузі проектуван­ня і відповідної кваліфікації спеціалістів, зайнятих цією роботою.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 810;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.