Техніка зовнішнього масажу серця

Серце розташовується в грудній порожнині між двома кістковими утвореннями: тілами хребців ззаду і грудиною спереду. При стисненні грудної клітки в горизонтальному положенні тіла на глибину 4-5 см серце виштовхує кров в аорту і легеневу артерію та присмоктує венозну кров.

При проведенні зовнішнього масажу серця потерпілого укладають на спину на тверду і рівну поверхню (рис. 3.10). Стають зліва від хворого, відшукують в надчеревній ділянці кінець грудини і на відстані двох пальців вгору, по середній лінії кладуть долоню кисті найширшою її частиною. Другу долоню розташовують хрестоподібно зверху. Далі, не згинаючи рук, здійснюють сильне натискання на грудину у напрямку до хребта на глибину 4-5 см і через невелику паузу відпускають, не відриваючи рук від поверхні грудної клітки. Необхідно повторювати ці рухи з частотою не менше 60 натискань за одну хвилину, оскільки менша частота не забезпечує достатнього кровообігу. Стискати грудну клітку слід енергійно, під дозова­ним тиском, щоб викликати пульсову хвилю в сонній артерії. При проведенні масажу у дорослих необхідно застосовувати не тільки силу рук, але і натискати всім корпу­сом тіла. У дітей віком понад 5 років зовнішній масаж серця здійснюють однією рукою, у грудних дітей і новонароджених – кінчиками вказівного і середнього пальців, при цьому, частота стискань становить 100-110 рухів за хвилину.

Рис. 3.10. Зовнішній масаж серця

 

Про ефективність масажу можна судити по зміні забарвлення шкірних покривів, появі пульсу на сонній артерії, звуженню зіниць. Припиняти зовнішній масаж серця можна кожну хвилину лише на 3-5 с, щоб переконатися у відновленні серцевої діяльності. Якщо після припинення масажу пульс не визначається, а зіниці знову розширюються, масаж потрібно продовжити.

Найбільша ефективність зовнішнього масажу серця досягається у поєднанні у штучним диханням.

Якщо допомогу надає один чоловік, то співвідношення маніпуляцій повинно складати 2:15, тобто на кожні два швидкі вдування повітря в легені необхідно здійснити 15 стискань грудини.

При цьому, особа, що надає допомогу займає по відношенню до хворого найзручнішу позицію, яка дозволяє виконувати обидва прийоми, не міняючи свого положення. Під плечі хворого слід покласти валик із згорнутого одягу, щоб голова була розігнута, а дихальні шляхи відкриті.

Якщо допомогу надають дві людини, то співвідношення прийомів повинне бути 1:5. Один проводить зовнішній масаж серця, інший – штучне дихання після кожного 5-го стискання грудини, у момент розпрямлення грудної клітки. Якщо серцева діяльність відновилася, пульс став виразним, шкірні покриви порожевіли, масаж серця припиняють, а штучне дихання продовжують в тому ж ритмі до відновлення самостійного дихання.








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 2000;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.