Прогнозування обсягу попиту на робочу силу на фіксованому ринку праці.

Прогнозування попиту на робочу силу в межах фіксованого ринку праці досить складний процес, який потребує моделювання стану соціально-економічного розпиту. врахування цілого комплексу факторів. Проте, для простоти відповідні розрахунки можна вести, спираючись на прогнози розвитку обсягів працевлаштування незайнятого трудовою діяльністю працездатного населення.

Загальний обсяг працевлаштування на фіксованому ринку праці регіону по основних категоріях претендентів можна виразити такою формулою:

де: Поф - обсяг працевлаштування вивільнених працівників через реорганізацію виробництва; Пвф- обсяг працевлаштування вивільнених працівників за власним бажанням та порушення трудової дисципліни; Пмф – працевлаштування випускників середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів та вищих навчальних закладів; Паф - обсяг працевлаштування осіб – військовослужбовців, звільнених за скороченням чисельності або штату без права на пенсію та з військової строкової служби; Піф - обсяг працевлаштування осіб, не зайнятих трудовою діяльністю з інших причин.

Розрахунок прогнозу обсягу працевлаштування осіб, звільнених через реорганізацію виробництва, здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зменшення) обсягів працевлаштування цього контингенту попередніх років і прогнозних та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зменшення).

Розрахунки здійснюються за формулою:

де: Пвф – обсяг працевлаштування за прогнозом на наступний рік; Пврпф – обсяг працевлаштування за рік, що передував прогнозному; Ітп – середньорічний темп приросту (зменшення) обсягу працевлаштування за попередні (три) роки.

Розрахунок прогнозу обсягу працевлаштування осіб, звільнених за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни, здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зменшення) обсягів працевлаштування цього контингенту попередніх років і прогнозних та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зменшення).

Розрахунки здійснюються за формулою:

де: Пзф – обсяг працевлаштування за прогнозом на наступний рік; Пзпрф – обсяг працевлаштування за рік, що передував прогнозному; Ітп – середньорічний темп приросту (зменшення) обсягу працевлаштування за попередні (три) роки.

Розрахунок прогнозу обсягу працевлаштування випускників навчальних закладів; осіб із числа військовослужбовців, звільнених за скороченням чисельності або штату без права на пенсію та із військової строкової служби осіб, не зайнятих трудовою діяльністю інших причин, здійснюється основі визначення змін у темпах зростання (зменшення) обсягів працевлаштування цих контингентів попередніх років і прогнозних та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зменшення).

Кінцевий результат побудови прогнозу фіксованого ринку праці визначається шляхом вирахування із обсягу пропозиції робочої сили (попередньо зменшеного на чисельність осіб, які знімаються з обліку в службі зайнятості для самостійного працевлаштування (С) та з інших причин) обсягу працевлаштування. Отриманий результат буде визначати чисельність незайнятих, які перебуватимуть на обліку в державній службі зайнятості на кінець прогнозного року (Пкф), включаючи безробітних (їх частка досягає 90 %).

Розрахунок здійснюється за формулою:

 

де: Ппрф – обсяг пропозиції робочої сили прогнозного року; Ч3 – чисельність осіб, які змінюються з обліку в державній службі зайнятості; Чзп – чисельність незайнятих осіб, які звертаються до служби зайнятості з питань працевлаштування.

Розраховані прогнозні показники обсягів пропозиції робочої сили і працевлаштування використовуються для розробки заходів, спрямованих на зменшення чисельності і рівня безробіття в регіоні та окремих його містах і районах (з урахуванням потреби).

Питання та завдання для обговорення

 

1. Поняття ринку праці та його місце і роль в ринковій економіці.

2. Характеристика складових ринку праці.

3. Визначення попиту на ринку праці. Ефективний і сукупний попит.

4. Пропозиція на ринку праці та фактори під впливом яких вона формується.

5. Умови заснування простої моделі пропозиції праці та її сутність.

6. Умови заснування простої моделі попиту на працю та її сутність.

7. Умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці.

8. Кон’юнктура ринку праці та її типи.

9. Особливості специфіки внутрішнього ринку праці.

10. Особливості первинного і вторинного ринків праці.

11. Сегментація ринку праці за різними ознаками.

12. Характеристика інфраструктури ринку праці.

13. Сутність механізму функціонування ринку праці.

14. Значення досконалості і доступності інформації до підстроювання ринку праці.

15. Особливості регулювання ринку праці на сучасному етапі розвитку економіки України.

16. Характеристика системи соціально-економічних показників ринку праці.

17. Сутність прогнозування обсягів попиту і пропозиції робочої сили на ринку праці.

 

 

Проблемні питання

 

1. Як змінитися крива індивідуальної пропозиції праці, якщо дозвілля є благом низької категорії?

 

2. Чи справедливі наступні твердження:

а) збільшення реальної заробітної платні знижує відсоток населення, яке ніде не працювало;

б) збільшення прибуткового податку впливає на пропозицію праці працюючих жінок, але не впливає на пропозицію праці жінок, що не беруть участь в робочій силі;

в) оскільки рівень участі в робочій силі жінок сильніше реагує на зміну заробітної платні, то у жінок ефект заміщення більше.

 

3. Уряд вводить податок для фірм, який пропорційний числу працівників, що працюють на фірмі. Рівень оподаткування на одного працівника у сфері послуг більше, ніж в промисловості, виходячи з припущення про негативну дію податків на експорт. За яких умов зайнятість у сфері обслуговування зросте щодо зайнятості в промисловості?

 

4. В багатьох країнах обговорюється або проводиться реформа системи пенсійного забезпечення. Так, в Казахстані пенсійна реформа передбачає підвищення віку виходу на пенсію. Чи можливо, що збільшення зайнятості старшого віку збільшить безробіття серед молоді? Від яких умов залежить позитивна або негативна відповідь на це питання?

 

5. Припустимо, що пропозиція праці і капіталу нескінченно еластично. Як зміниться попит на працю при наступних технологічних змінах:

а) технологічні зміни дозволяють випускати той же самий об’єм продукції, застосовуючи на t відсотків менше праці і капіталу;

б) технологічні зміни дозволяють випускати той же самий об’єм продукції, застосовуючи на t відсотків менше праці і колишній об’єм капіталу.

 

6. Чи може попит на працю в довгостроковому періоді бути менш еластичним, ніж в короткостроковому? Якщо може, то за яких умов?

 

7. Підстроювання ринку праці припускає гнучке пристосування заробітної платні і кількості праці до змін на ринку. Які проблеми підстроювання ринку виникають при:

а) порушенні гнучкості заробітної платні між різними професіями і галузями;

б) обмеженні мобільності робочої сили;

в) жорсткості режимів робочого часу.

Які з цих проблем пов’язані з попитом на працю, які з пропозицією праці?

 

8. Припустимо, що спочатку конкурентний ринок праці знаходиться в ситуації рівноваги, причому рівновага досягається на ділянці пропозиції праці, має негативний нахил. Як відбуватиметься підстроювання ринку праці при несподіваному збільшенні попиту на працю.

 

9. Наскільки застосовна для моделі нерівноважного ринку праці державна політика на ринку праці, сприяюча збільшенню сукупного попиту. За яких умов така політика буде ефективною?

 

10. Які чинники більшою мірою впливають на підстроювання ринку праці в короткостроковому періоді, а які – в довгостроковій перспективі? Які заходи державної політики на ринку праці можуть сприяти досягненню рівноваги на ринку праці в короткостроковій перспективі, а які – в довгостроковій?

Приклади

Приклад 1.За даними статистичного звіту ф. № 3–ПВ, чисельність вибулих працівників з підприємств і організацій за власним бажанням становила: у 2004 р. – 230 тис. осіб, 2005 р. – 250, 2006 р. – 240, 2007 р. – 260 тис. осіб.

Визначити обсяг пропозиції робочої сили особами, звільненими з підприємств і організацій за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни.

Розв’язування.

1. Визначаємо обсяг пропозиції робочої сили цим контингентом на перший (2008 р.) прогнозний рік.

1.1 Темп зростання чисельності осіб даного контингенту за 2004-2007 р.:

(260/230) х 100 = 113 %.

1.2. Середньорічний темп приросту за 2004-2007 рр., дорівнює 4,2 %.

1.3. Обсяг пропозиції робочої сили цим контингентом у першому прогнозному році (2008 р.) становитиме:

260 + (260 х 4,2) / 100 = 260 + 11 = 271 тис. осіб.

2. Визначаємо обсяг пропозиції робочої сили цим контингентом на другий (2009 р.) прогнозний рік.

2.1. Темп зростання чисельності осіб даного контингенту за 2005-2008р.:

(271/250) х 100 = 108 %.

2.2. Середньорічний темп приросту за 2005-2008рр., дорівнює 2,6 %.

1.3. Обсяг пропозиції робочої сили цим контингентом у другому прогнозному році (2009 р.) становитиме:

271 + (271 х 2,6) / 100 = 271 + 7 = 278 тис. осіб.

За цією ж схемою розраховуються обсяги пропозиції на подальші роки прогнозного періоду (2010-2015 рр.).

Приклад 2.За звітним балансом трудових ресурсів 2006 р., чисельність населення, зайнятого у галузях економіки, становила 800 тис. осіб; за прогнозним балансом на 2007 р. цей показник складатиме 799 тис. осіб. Коефіцієнт смертності за попередній рік становив 0,003.

Визначити прогнозний попит на робочу силу для заповнення робочих місць і посад, вивільнених через смертність працівників.

Розв’язування.

1. Прогноз попиту на робочу силу для заповнення вивільнених робочих місць через смертність у 2007 р.: 800*0,003=2,4 тис.

2. Зазначений показник у 2008 р. і становитиме: 790*0,003=2,37 тис.

 

За цією ж схемою здійснюються розрахунки на наступні прогнозні роки.

Приклад 3.На обліку служби зайнятості регіону перебувало: на кінець 2004 р. -1,2 тис. осіб, 2005 р. - 1,5, 2006 р. - 2,0, 2007 р. - 2,6 тис. осіб..

Визначити прогнозний обсяг пропозиції робочої сили з боку осіб, які перебувають на обліку служби зайнятості.

 

Розв’язування.

1. Визначаємо обсяг пропозиції робочої сили за рахунок нього контингенту на перший прогнозний (2008 р.) рік.

1.1. Темп зростання чисельності осіб, що перебувають на обліку служби зайнятості за 2005-2007 рр. (2007 р. у % до 2004 р.) становить:

(2,6/1,2)*100=216,7%.

1.2. Середньорічний темп приросту дорівнює 29,4 %.

1.3. Обсяг пропозиції робочої сили з боку зазначеного контингенту у першому прогнозному році становитиме:

2,6-І-(2,6 тис.«29,4 )/100-2,6+0,8=3,4 тис. осіб.

2, Визначаємо обсяг пропозиції робочої сили за рахунок цього контингенту на другий прогнозний (2009 р.) рік.

2.1. Темп зростання чисельності осіб, що перебувають на обліку служби зайнятості за і 2006-2008 рр. (2008 р. у %до 2005р.) становить:

(3,7/1,5)4 00=226,1 %

2.2. Середньорічний темп приросту дорівнює 31,0 %.

2.3. Обсяг пропозиції робочої сили за рахунок цього контингенту на другий прогнозний рік становитиме:

3,4 + (3,4*31)/100 = 3,4+1,1 = 4,5 тис, осіб.

За цією ж схемою розраховуються обсяги пропозиції робочої сили на 2001-2005рр.

Завдання

Задача 1. За наступними даними побудувати графік залежності величини попиту на робочу силу і обсягу її пропозиції від розміру погодинної ставки заробітної плати і визначити рівноважну величину заробітної плати.

 

№ з/п Розмір погодинної зарплати, грн. Величина попиту на робочу силу, тис. чол.-год. Обсяг пропозиції робочоїсили, тис. чол. - год..
1.
2.
3.
4.
5.
6.

 

Задача 2. В шести виробничих галузях економіки регіону працювало у 2006 р. 450 тис. осіб з розподілом по галузях: у першій - 130, другій - 90, третій - 80, четвертій - 60, п'ятій - 50, шостій - 40 тис. осіб.

За прогнозом, у 2007 р. обсяги виробництва по галузях (їв) порівняно з 1998 р. будуть становити відповідно - 102,0; 101,6; 100,1; 99,8; 98,9 і 98 %, а темпи продуктивності праці - 101,0; 102; 101,5; 100; 99 і 99,3%.

Розрахувати: а) індекси змін у попиті на робочу силу становлять;

б) орієнтовний попит на робочу силу на 2007 р.

 

Задача 3. У регіоні в 2006 р. було зайнято 50 тис. осіб. За прогнозними даними на 2007 р., рівень середньомісячної заробітної плати у галузях невиробничої сфери знизиться порівняно з середнім рівнем по галузях економіки регіону на 10 %. За даними проведеного опитування працівників різних установ і організацій цієї сфери 4 % із опитаних покинуть роботу.

Визначити динаміку плинності у невиробничій сфері.

Задача 3. За даними статистичного звіту ф.№2-ПН (розділ VII) кількість вільних робочих місць, вакантних посад (на 28 число останнього місяця звітного року) становила: 2004 р. - 4 тис., 2005 р. - 4,2, 2006 р. –3,7, 2007– 3,5 тис. одиниць.

Визначити прогнозний попит на робочу силу для заміщення незайнятих робочих місць (посад).

Задача 4. За даними статистичного звіту ф.№3-ПВ (розділ 2-й, код рядка 505) чисельність працівників, звільнених у галузях економіки регіону з роботи за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни, становила: у 2004 р. - 60 тис. осіб, 2005 - 54, 2006 р. - 51, І у 2007 р. - 50 тис. осіб.

Визначити прогнозний попит на робочу силу для заповнення вивільнених робочих місць (посад) через плинність кадрів.

 

Задача 5. За звітними балансами трудових ресурсів чисельність жінок, які знаходились у відпустках для догляду за дитиною, становила: у 2004 р. - 40 тис. осіб, 2005 р. - 38, 2006 р. - 39, 2007 р. - 37 тис. осіб.

Визначити прогнозний попит на робочу силу для заповнення робочих місць, вивільнених внаслідок надання працюючим жінкам відпусток для догляду за дитиною.

 

Задача 6. За звітним балансом трудових ресурсів 2006 р., чисельність населення, зайнятого у галузях економіки, становила 1000 тис. осіб; за прогнозним балансом на 2007 р. цей показник складатиме 873 тис. осіб. Коефіцієнт смертності за попередній рік становив 0,005.

Визначити прогнозний попит на робочу силу для заповнення робочих місць і посад, вивільнених через смертність працівників.

 

Задача 7. На обліку служби зайнятості регіону перебувало: на кінець 2004 р. -2,2 тис. осіб, 2005 р. - 2,5, 2006 р. - 3,0, 2007 р. - 3,6 тис. осіб..

Визначити прогнозний обсяг пропозиції робочої сили з боку осіб, які перебувають на обліку служби зайнятості.

 

Задача 8. Чисельність осіб, які після залишення роботи за попереднім місцем протягом прогнозного року з'явились до служби зайнятості з питання працевлаштування, складала: у 2004 р. - 650 осіб, 2005 р. -340, 2006 р. - 380, 2007 р. - 420 осіб.

Визначити прогнозний обсяг пропозиції робочої сили за рахунок осіб, звільнених від роботи за власним бажанням.

 

Задача 9. За даними статистичного звіту ф. № 2 – ПН, розділ 1-й, чисельність осіб, які пропонували спою робочу силу після вивільнення їх із виробництва в зв'язку з його реорганізацією, становила: у 2004 р. - 10 тис. осіб, 2005 р. - 12, 2006 р. – 17, 2007 р. -20 тис. осіб.

Визначити обсяг пропозиції робочої сили за рахунок осіб, вивільнених із виробництва.

 

Задача 10. За даними статистичного звіту ф.№2-ПН, розділ 1-й, чисельність випускників загальноосвітніх середніх шкіл, які після закінчення навчання пропонували свою робочу силу на фіксованому ринку праці, становила: у 2004 р. - 4 тис. осіб, 2005 р. - 4,1, 2006 р. - 3,9, 2007 р. -4,2 тис. осіб. Визначити прогнозний обсяг пропозиції робочої сили з боку випускників загальноосвітніх середніх шкіл.

 

Задача 11. За даними звітних балансів трудових ресурсів, чисельність жінок, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, становила: у 2004 р. - 38 тис. осіб, 2005 р. - 39, 2006 р. - 38, 2007 р. - 39 тис. осіб. Щорічно відпустка закінчується орієнтовно у третьої частини жінок: у 2004 р. - 12,7 тис., у 2005 р. -13, у 2006р. - 11,5,у 2007р.-у 13 тис. жінок.

Визначити обсяг пропозиції робочої сили з боку жінок, що повертаються до роботи після закінчення відпустки.

 

Задача 12. За даними статистичного звіту ф.№2-ПН, чисельність осіб зазначеного контингенту, які пропонували на фіксованому ринку праці свою робочу силу, становила: у 2004 р. - 3,5 тис. осіб, 2005 р. -3,7, 2006 р. - 4,0, 2007 р. - 4,1 тис. осіб.

Визначити обсяг пропозиції робочої сили з інших джерел її формування.

 

Задача 13. За прогнозом соціально-економічного розвитку виробничих галузей економіки регіону обсяг виробництва у першому році прогнозного періоду зросте до переднього року на 1 %, а продуктивність праці - на 0,4 %.

Визначити попит па робочу силу.

 

Задача 14.[6] На рис. наведені криві байдужності, що відображають вибір індивідом часу праці і досуга. Припустимо, що індивід має дохід 20 у.о. (базовий варіант) за день, незалежно від того, працює він чи ні. Необхідно:

- накреслити на графіку бюджетну лінію за умови, що ставка заробітної плати складає 2,50 у.о. за годину;

- визначити скільки годин в день індивід вирішить працювати;

- ставка заробітної плати піднялась до 3,33 у.о. за годину. Покажіть на графіку, як це вплине на положення бюджетної лінії, скільки годин за день індивід вирішить працювати тепер?

 

 

Задача 15. На рис. наведені криві попиту певної галузі на працю працівників і криві пропозиції праці для цієї галузі.

а) Первісна крива попиту на працю - ДL, а крива пропозиції - SL. Визначити рівноважну ставку заробітної плати і рівноважний рівень зайнятості працівників.

б) Припустимо, що галузь стикається із знижуючою кривою попиту на свою продукцію. Як змінюється при цьому рівноважна ставка заробітної плати і рівноважний рівень зайнятості працівників в галузі?

в) Поверніться до первісних кривих ДL і SL. Припустимо, що підвищення попиту на працю працівників в інших галузях привело там до росту їх заробітної плати. Яким чином ця ситуація вплине на рівноважну ставку заробітної плати і рівноважний рівень зайнятості працівників в цієї галузі?

Задача 16[7] В табл. наведені дані про величину граничного продукту у грошовому вираженні (МRPL) для окремої фірми.

а) Припустимо, що є 100 фірм (базовий варіант) з такою ж величиною МRPL даної конкретної праці. Визначити величину обсягу загального ринкового попиту на цей вид праці. Одержані дані занесіть в табл. 2.2.

б) На підставі даних табл. 2.2. визначити рівноважну ставку заробітної плати.

в) Визначити загальне число найнятих працівників.

г) Визначити для окремої фірми граничні витрати на оплату праці, кількість найнятих робочих, величину заробітної плати.

д) Визначити, як змінилося загальне число найнятих робочих, якщо встановлено мінімальний розмір оплати праці на рівні 12 у.о.

 

Кількість одиниць праці МRPL, у. о.   Обсяг попиту на працю (чол) Ставка заробітної плати, у.о. Обсяг пропозиції праці, чол.
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Задача 17. 1. Ринок праці є конкурентним. Функція пропозиції праці: Ls=-2500+1000W; функція попиту на працю: LД=10500-625W,

де Ls, LД - кількість годин робочого часу;

W - годинна ставка заробітної плати.

Визначить рівноважну ставку заробітної плати і рівень зайнятості на даному ринку праці.

2. Фірма, яка наймає робочих і є монопсоністом на ринку праці, реалізує продукцію на конкурентному ринку.

Функція попиту і пропозиції на ринку кваліфікаційної праці:

 

LД=16000-500W,

Ls=-10000+800W.

 

Визначить кількість робочих, що наймає фірма, і ставку їх заробітної плати.

 

 

Задача 18. Студентська стипендія, відсотки на строковий вклад у банку, допомога батьків дають Федорові доход у розмірі 100 грн. у тиждень. При цьому він з рівним задоволенням готовий працювати один раз у тиждень, якщо його тижневий дохід зросте до 120 грн., два дні в тиждень, якщо тижневий доход зросте до 150 грн., або ж не працювати зовсім.

Яка резервна заробітна плата Федора?

Припустимо, що ви пропонуєте Федору роботу за 23 грн. у день. Чи Погодиться він?

Якщо банківська ставка відсотка знизиться, що відбудеться з резервною заробітною платою Федора?

 

Задача 19. Михайло Сергійович у даний час «живе з городу», тобто його реальний доход складається тільки з продуктів, що він робить на своїй фермі. Співвідношення між його годинами роботи у день і зробленим продуктом показане в табл. 1.1. Михайло Сергійович вважає, що фізично неможливо працювати більш 16 ч у день, тому 200 одиниць — його максимальний денний продукт.

1.. Використовуючи дані табл., зобразите графічно лінію бюджетних обмежень вибору праця-дозвілля для Михайла Сергійовича. Поясните економічний зміст форми лінії бюджетних обмежень, тобто чому продукт зростає зменшуваними темпами.

2. Допустимо, Михайло Сергійович прагне працювати 8 ч у день при бюджетних обмеженнях, що ви зобразили на основі даних табл. Накреслите криву байдужності, що відповідає цьому виборові максимізації корисності.

3. Припустимо, що Михайло Сергійович довідається про вакансії, де платять 10 грн. у годину. Він розраховує, що якщо він піде з ферми, то зможе на свій доход від нової роботи купувати ті ж продукти, що зараз робить сам. Він вважає, що одиниця продукту в середньому буде коштувати 0,5 грн. Якщо Михайло Сергійович перейде на нову роботу, скільки одиниць продукту він зможе купити на свою погодинну заробітну плату?

 

Години праці Випуск продукту

Накреслите лінію бюджетних обмежень Михайла Сергійовича для ситуації, коли він перейшов на нову роботу.

Зіставте нову лінію бюджетних обмежень і попередню криву байдужності функції корисності Михайла Сергійовича. Чи перейде він на нову роботу? Якщо так, то скільки годин зволіє працювати?

Задача 20. Переваги праця-дозвілля Павла представлені функцією U(C,L) = C2*L.

1. При яких умовах Павло зволіє обміняти 1 ч дозвілля на додатковий доход?

2. Ставка ринкової заробітної плати дорівнює 1, нетрудового доходу в Павла немає (тобто З = Н, де Н — кількість відпрацьованих годин). Визначите бажане (тобто максимизирующее корисність) кількість годин роботи в день (L+H'= 24). Вас здивував результат? Якщо так, то чим ви поясните таку кількість годин роботи Павла?

3. Припустимо, що при існуючому законодавстві Павло не має права працювати більш 8 ч у день. Скільки годин у день буде працювати Павло при даному законі? Яка буде його корисність? Порівняєте цю корисність з максимальною корисністю при відсутності обмежень на кількість годин роботи в день.

4. З урахуванням вашої відповіді на питання 3) знайдіть, якщо удасться, економічне пояснення встановленню законів, що обмежують кількість годин роботи в день.

 

Задача 21. Уряд приймає рішення по підготовці додатково 6000 економістів. В даний час у країні 30 000 економістів, що заробляють у середньому по 360000 тис. грн. у рік. Припустимо, що за інших рівних умов збільшення ставки заробітної плати на 1% скорочує попит роботодавців на економістів на 0,75% і збільшує кількість людей, що бажають стати економістами, на 1,25%. Проаналізуйте вплив цієї державної програми на загальну чисельність економістів і поточні заробітки.

 

 

Задача 22. За даними статистичного звіту ф. № 3–ПВ, чисельність вибулих працівників з підприємств і організацій за власним бажанням становила: у 2004 р. – 350 тис. осіб, 2005 р. – 370, 2006 р. – 360, 2007 р. – 380 тис. осіб.

Визначити обсяг пропозиції робочої сили особами, звільненими з підприємств і організацій за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни.

 

Задача 23. За звітним балансом трудових ресурсів 2006 р., чисельність населення, зайнятого у галузях економіки, становила 1000 тис. осіб; за прогнозним балансом на 2007 р. цей показник складатиме 999 тис. осіб. Коефіцієнт смертності за попередній рік становив 0,003.

Визначити прогнозний попит на робочу силу для заповнення робочих місць і посад, вивільнених через смертність працівників.

Задача 24. На обліку служби зайнятості регіону перебувало: на кінець 2004 р. -1,5 тис. осіб, 2005 р. - 1,8, 2006 р. - 2,3, 2007 р. - 2,9 тис. осіб..

Визначити прогнозний обсяг пропозиції робочої сили з боку осіб, які перебувають на обліку служби зайнятості.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1326;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.074 сек.