Прогнозування обсягу пропозиції робочої сипи на фіксованому ринку праці.

Прогнозний баланс ринку праці на обсяг руху незайнятої робочої сили через службу зайнятості регіону (БРПФ) розробляється за схемою балансу на повний рух робочої сили в межах регіону.

Структура БРПФ виражається такою формулою:

 

 

де: Пмпф- чисельність осіб, які перебували на обліку служби зайнятості, включно з безробітними на початок прогнозного року; Пзф - чисельність осіб, звільнених від роботи за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни у прогнозному році, які звернуться до служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні; Пвф - чисельність осіб, вивільнених із галузей економіки у прогнозному році б зв'язку з реорганізацією виробництва і праці; Пуф - чисельність випускників навчальних закладів всіх рівнів акредитації, які навчалися з відривом від виробництва; Пдф - чисельність осіб, якіраніше були зайняті у домашньому господарстві, зокрема жінки, які користувалися відпусткою для догляду за дитиною; ПіФ - ..інші джерела надходження пропозиції робочої сили: з боку осіб, звільнених з військової строкової служби та з армії за скороченням штату без права на пенсію, звільнених з ув'язнені., мігрантів тощо; Пнф - попит на робочу силу для заміщення незайнятих робочих місць, посад на кінець року, що передує звітному, та новостворених робочих місць у прогнозному році; Пдпф - попит на робочу силу для заміщення вивільнених робочих місць працюючими жінками в зв'язку з наданням їм відпусток для догляду за дитиною у прогнозному році; ПкФ - попит на робочу силу для заміщення вивільнених робочих місць особами, які потенційно можуть бути звільненими у прогнозному році за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни; Зф - чисельність осіб, знятих у прогнозному році з обліку у службі зайнятості для самостійного вирішення питання працевлаштування; Ткнф- чисельність осіб, які залишились працевлаштованими па кінець прогнозного року.

Розрахунок обсягу надходження пропозиції робочої сили з боку не зайняти трудовою діяльністю осіб, які перебувають на обліку на початок прогнозного року, здійснюється на основі визначення змін у темпах приросту (зниження) чисельності цього контингенту за попередній і прогнозний період (нами прийнято трирічний період) та середньорічних їх розмірах. Розрахунки здійснюються за узагальненою формулою:

де: Попф - чисельність осіб, які пропонують робочу силу у прогнозному році; ЇІпрпф - чисельність осіб, які пропонували робочу силу у попередньому (до прогнозного) році; Ітп -середньорічний темп приросту (зниження) чисельності осіб, які пропонували робочу силу за попередні (три) роки.

Довідка. Частка фіксованого ринку праці у повному його обсязі поки що не перевищує 18-20 % в цілому по Україні. Це значно менше порівняно з промислово розвинутими країнами Західної Європи, де служби зайнятості ще на початку 90-х років реєстрували 30-40 % від загального числа пропозиції. Проте і в Україні величина її (частки) безперервно зростає. Якщо у 1994 р. за направленнями служби зайнятості працевлаштувалось 7,2 % від загальної чисельності зверталося 12,3 % до загального числа вибулих з підприємств і організацій галузей економіки, у 1996 р. - 16,1, у 1997 р, - понад \ 25 %. Цьому сприяє підвищення рівня діяльності державної служби зайнятості, але головна причина - інтенсивне зростання офіційного безробіття. Його чисельність наприкінці 1997 р. порівняно з відповідним періодом 1995 р. зросла в 5 разів, а чисельність осіб, що перебували на обліку у службі зайнятості -в 4,2 рази, внаслідок чого частка безробітних у загальній чисельності пошукачів робочого місця збільшилась з 77,9 на кінець 1995 р. до 94 % на кінець 1997 р.

 

 


Розрахунок прогнозу обсягу надходження пропозиції робочої сили з боку осіб, які після звільнення від роботи за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни у прогнозному році можуть пропонувати свою робочу силу на фіксованому ринку праці, здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зниження) чисельності зазначеного контингенту попередніх років і прогнозних років та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зменшення). Відповідні розрахунки можна здійснити за такою узагальненою формулою:

де: П3Ф - чисельність осіб, які пропонують робочу силу у прогнозному році; Пзрпф - чисельність осіб, які пропонували робочу силу у попередньому (до прогнозного) році; Ітп – середньорічний темп приросту (зниження)чисельності осіб, які пропонували робочу силу за попередні (три) роки.

Розрахунок обсягу надходження пропозиції І робочої сичи з боку осіб, які після вивільнення з виробництва в зв 'язку з його реорганізацією у прогнозному році можуть пропонувати свою робочу силу на фіксованому ринку праці, і здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зниження) чисельності зазначеного контингенту попередніх і прогнозних років та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зниження). Розрахунки здійснюються за такою узагальненого формулою:

де: Пвф – чисельність осіб, які пропонують робочу силу у прогнозному році; Пврпф – чисельність осіб, які пропонували робочу силу у попередньому (до прогнозного) році; ІТП – середньорічний темп приросту (зниження) чисельності осіб, які пропонували робочу сил за попередні роки.

Розрахунок обсягу надходження пропозиції робочої сили з боку випускників загальноосвітніх середніх шкіл здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зниження) чисельності цього контингенту попередніх років і прогнозних та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зниження).

Розрахунки здійснюються за наступною узагальненою формулою:

де: Пуф - чисельність осіб, які пропонують робочу силу у прогнозному році; Оурпф - чисельність осіб, які пропонували робочу силу у попередньому (до прогнозного) році; Ітп – середньорічний темп приросту (зниження) чисельності осіб, які пропонували свого робочу силу, за попередні (три) роки.

Розрахунок обсягу надходження пропозиції робочої сили з боку осіб (жінок), які раніше були зайняті в домашньому господарстві в зв'язку з наданням їм відпусток для догляду за дитиною, а після закінчення відпустки повертаються на попередні місця роботи, здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зменшення) чисельності цього контингенту попередніх років і прогнозних та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зменшення). Розрахунки здійснюються за такою узагальненою формулою:

 

де: Пдф – чисельність осіб, які пропонують робочу силу у прогнозному році; Пдрпф – чисельність осіб, що пропонували робочу силу у попередньому (до прогнозного) році; Ітп – середньорічний темп приросту (зниження) чисельності осіб, які пропонували робочу силу за попередні (три) роки.

Розрахунок обсягу надходження пропозиції робочої сили з інших джерел її формування (військовослужбовців, звільнених за зменшенням чисельності або штату без права на пенсію та з військової строкової служби, звільнених з ув'язнень, мігрантів тощо) здійснюється на основі визначення змін у темпах зростання (зниження) чисельності зазначеного контингенту за попередні роки і прогнозних років та змін у розмірах середньорічних темпів приросту (зниження). Розрахунки здійснюються за такою узагальненою формулою:

де: Піф – чисельність осіб, які пропонують свою робочу силу у прогнозному році; Пірпф – чисельність осіб, які пропонували робочу силу у попередньому (до прогнозного) році; Ітп – середньорічний темп приросту (зниження) чисельності осіб, які пропонували силу за попередні (три) роки.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 505;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.