Механізм попиту на ринку праці.

На зміну попиту на працю впливають різні фактори:

· ціна на працю (заробітна плата),

· попит на продукт,

· обсяг виробництва,

· використовувані технології.

При вивченні попиту на працю важливо з'ясувати, яким образом він залежить від впливу зазначених вище факторів.

Щоб полегшити розуміння, ми будемо розглядати ту або іншу зміну, абстрагуючи від інших факторів.

Розглянемо залежність попиту на працю від його ціни. Допустимо, що в деякій галузі промисловості виросла заробітна плата. При цьому залишилися незмінними технологія, використовуване устаткування та інші фактори. У результаті зростуть собівартість продукції і, як наслідок, ціна на цю продукцію. Покупець реагує на більш високі ціни тим, що купує менше, і виробник продукції змушений скоротити її випуск, а отже, попит на працівників. Таким чином, у результаті підвищення заробітної плати (при всіх інших рівних умовах) скорочується зайнятість. Таке скорочення зайнятості називається ефектом масштабу.

Можливий інший варіант: виробники, підвищивши заробітну плату, будуть шукати шляхи зниження собівартості продукції через капіталомістке виробництво, трудосберегающие технології, у результаті застосування яких, також зменшиться зайнятість працівників. Подібне скорочення зайнятості називають ефектом заміщення, тому що в процесі виробництва капітал заміняє робочу сил.

Взаємозв'язок між заробітною платою і зайнятістю може бути представлена кривій попиту (рис. 5.3). Як видно з мал. 2, крива попиту — що знижується, тобто вона показує, що в міру росту заробітної плати має місце зниження попиту на працю. Дана крива показує, яким - образом чисельність працівників міняється в зв'язку зі зміною вартості робочої сили при інших незмінних факторах, що впливають на попит. При цьому коли міняється заробітна плата, попит на працю рухається уздовж кривій.

 


Рис. 5.3 Крива попиту на працю

Дотепер ми розглядали механізм попиту, не з огляду на впливу інших факторів. Тепер простежимо, як вони впливають на зміну попиту. Припустимо, що відбувається збільшення попиту на продукт, при цьому інші фактори залишаються незмінними. Тоді очевидно, що рівень виробництва буде рости й ефект масштабу підвищить попит на працю при будь-якій ставці заробітної плати. Ефекту заміни в даному випадку не виникає, тому що ціни на працю і капітал не міняються. Зміна, що відбулася, може бути проілюстровано кривою попиту на працю, що у цілому зрушується вправо. Дане зрушення вказує, що при будь-якій можливій ставці заробітної плати число працівників, що вимагаються, росте.

Якщо ж відбувається падіння ціни капіталу, то виникає два протидіючі ефекти. З одного боку, ефект масштабу (ціна капіталу і собівартість падають, стимулюється зростання виробництва і підвищується рівень зайнятості) зміщає криву попиту праці вправо. З інший ефект заміщення сторони (використовуються капіталомісткі технології, знижується потреба в робочій силі) зміщає криву попиту вліво. Підвищення ціни капіталу веде до такої ж невизначеності в попиті на працю, але в цьому випадку ефект масштабу зрушує криву попиту на працю вліво, а ефект заміщення – вправо.

Можна зробити наступні висновки: якщо міняється заробітна плата, то попит на працю рухається уздовж кривій нагору, або вниз, а якщо діють інші фактори, такі як попит на продукт, зміну обсягів виробництва, ціна капіталу, то тоді зрушується сама крива попиту на працю.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 537;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.