Тест 15. Які існують основні види соціальної комунікації?

а) Документальна та не документальна.

b) Друкована та рукописна.

с) Рукописна та машинописна.

d) Аудіальна та аудіовізуальна.

 

Словник термінів:

1. Документ - 1) [найбільш узагальнене визначення] єдність інформації та речовинного носія, яка використовується в соціальному комунікаційно-інформаційному процесі як канал передачі інформації (канал комунікації). Це визначення стосується не тільки рукописних, друкованих або інших форм запису інформації, а й тривимірних об'єктів або реалій. У системі "документ - споживач" документ виконує функцію джерела інформації, яка передається споживачеві через канали сприйняття документа людиною (зором, слухом, дотиком). Деякі документи створюються з метою передачі інформації у машиночитній формі безпосередньо для використання електронно-обчислювальною машиною (наприклад, програма на машинному носії}, 2) [Найбільш розповсюджене значення] - матеріальний носій, що містить записану інформацію, яка призначена для передачі в соціальному комунікаційно-інформаційному процесі; записана інформація, що може розглядатися як одиниця в ході здійснення інформаційної діяльності. Це визначення стосується будь-яких форм запису інформації: рукописних або друкованих матеріалів на папері чи у вигляді мікроформ, а також матеріалів не друкованого походження (машиночитних записів, фільмів, звукових записів). 3) Передбачена законом матеріальна форма одержання, зберігання, використання та поширення інформації шляхом фіксації її на папері, магнітній, кіно-, відео-, фотоплівці або на іншому носії.

2. Опублікований документ – документ, доведений до відома широкого, наперед не обмеженого, кола осіб шляхом видання, депонування, публічного оголошення, демонстрування тощо.

3. Видання- окремий документ, опублікований тиражуванням в багатьох примірниках, що призначаються для широкого (масового, не обмеженого наперед) розповсюдження; документ, що містить записану інформацію.

4. Неопублікований документ – документ, який не поданий для широкого використання.

5. Депонований документ – документ, поданий для широкого використання шляхом депонування.

6. Неопублікований документ — документ, який не поданий для широкого (публічного) використання.

7. Депонований документ— документ, поданий для широкого використання шляхом депонування.

8. Депонування документа; депонування – форма опублікування документа, що полягає в його зберіганні в спеціально визначеному центрі, з обов'язковим інформуванням.

9. Книга — (найбільш широке значення) документ, який містить записану інформацію, опублікований у формі видання або через депонування і наданий до суспільного використання через книжкову торгівлю та (або) книгозбірні (бібліотеки, фонотеки відеотеки і т. п.) .

10. Первинний документ — документ, який створюється автором (відправником інформації) та відображає факти, події, явища реальної дійсності чи думки автора. Первинним вважається документ, який надходить у деяку інформаційну систему на її вході, на відміну від вторинного документа, що створюється системою на виході та потрапляє до споживача інформації. У бібліографознавстві первинним вважається будь-який документ, що не ставить за мету відображення інших документів, на відміну від бібліографічної продукції.

11. Вторинний документ— документ, що є результатом аналітико-синтетичної переробки інформаційною системою одного чи кількох первинних документів з метою пристосування інформації до інформаційних потреб споживача. Як правило, вторинний документ подає інформацію, що містилася в первинному документі, у більш скороченому вигляді. У бібліографознавстві вторинними документами вважаються всі види запису бібліографічної інформації (тобто бібліографічні посібники, бібліографічна продукція).

12. Рукописний документ— документ, у якому запис інформації зроблений рукою людини.

13. Машинописний документ— документ, у якому запис інформації зроблений за допомогою друкарської машинки або інших технічних засобів відтворення інформації (телетайпу, комп'ютерного принтера та ін.)

14. Друкований документ— документ, у якому запис інформації зроблений за допомогою поліграфічних технічних засобів.

15. Візуальний документ— документ, зміст якого людина сприймає зором, через огляд.

16. Аудіальний документ— документ, зміст якого людина сприймає слухом (через слухання).

17. Аудіовізуальний документ—документ, зміст якого людина сприймає одночасно зором і слухом.

18. Тактильний документ— документ, зміст якого людина сприймає дотиком.

19. Машинозчитувальний документ; машиночитний документ; електронний документ— документ, який створюється і використовується за допомогою технічних засобів.

20. Писемний документ; текстовий документ; літературний документ - документ, у якому інформація передається засобами письма (графічними знаками, що відображають слова).

21. Ізографічний документ; образотворчий документ - документ, у якому інформація передається засобами графічного зображення: живопису, креслення, фотографії тощо.

22. Картографічний документ - документ, який містить умовне зображення Землі, її окремих частин або іншого астрономічного об'єкта за допомогою особливої знакової системи.

23. Нотний документ - документ, що містить запис музичного твору особливими графічними знаками (нотами) .

24. Документальний - властивий документу; пов'язаний із документом, його існуванням або формою виразу; той, що складається із документів.

25. Документальний потік - множина документів, які виникають і діють у суспільстві в певний короткий проміжок часу {із зафіксованими початковою та кінцевою датами).

26. Документальний масив; масив документів - множина документів, нагромаджених у суспільстві протягом тривалого проміжку часу.

27. Документальний фонд; фонд - сукупність документів, шо зберігаються в бібліотеці чи органі науково-технічної інформації.

28. Документація - сукупність документів певного виду; головним чином, сукупність неопублікованих документів.

29. Комунікація - 1) зв'язок; сполучення; 2) передача інформації в процесі взаємодії між джерелом інформації та її споживачем; 3) спілкування, взаємний обмін інформацією між двома комунікантами.

30. Соціальна комунікація - передача інформації в суспільстві; обмін інформацією між людьми.

31. Інформаційна система - система, що створюється суспільством для забезпечення процесів соціальної комунікації (тобто створення, збирання, пошуку, обробки та пересилання інформації). Система — це множина елементів та відношень між ними, що становлять єдине ціле. Поняття "інформаційна система" є методологічним засобом пізнання відповідних реальних об'єктів з погляду теорії інформації (чи теорії комунікації).

32. Система соціальних комунікацій - сукупність усіх видів соціальної комунікації, їхніх елементів та різних відношень між ними.

33. Система документальних комунікацій - різновид системи соціальних комунікацій, в якому документ використовується як канал комунікації.

34. Система "документ - споживач" - частина системи документальних комунікацій, яка складається з двох основних елементів (документа та споживача інформації), а також містить у-собі різні відношення та посередників між документами та споживачами.

35. Система "книга — читач" - різновид системи "документ — споживач", який відрізнясться особливостями книги як документа.

36. Бібліограф - суб'єкт практичної бібліографічної діяльності.

37. Бібліографознавець - суб'єкт бібліографознавства.

38. Бібліографознавство - наука про бібліографію: науково-дослідна діяльність у галузі бібліографії, що досліджує методи, процеси, результат, умови ефективності бібліографічної діяльності.

МОДУЛЬ 2.

Тема 4. Поняття бібліографічної інформації: основні форми її закріплення і передачі.

 

Система “документ – споживач як джерело виникнення бібліографічної інформації. Поняття “інформаційного бар’єру. Система поділу інформаційних бар’єрів. Історія розвитку бібліографічної інформації.

Сучасне уявлення про бібліографічну інформацію. Зовнішня структура бібліографічної інформації, форми її існування.

Бібліографічний запис: склад елементів та інформативні функції. Документально-бібліографічні потреби як причина виникнення основних суспільних функцій бібліографічної інформації. Основні суспільні функції бібліографічної інформації та її внутрішня структура. Властивості бібліографічної інформації.

Базові терміни: “бібліографічний запис”, «бібліографічна інформація», «бібліографічне повідомлення», «бібліографічний посібник», “заголовок бібліографічного запису”, “бібліографічний опис”, “анотація”, “реферат”, “термін індексації”, “посилання”.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1384;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.