Класифікація технічних засобів за рівнями вимог функційної безпечності

Рівні вимог щодо функційної безпечності КТЗ треба вибирати залежно від таких чинників:

 

– призначеності КТЗ і його впливу на безпеку руху поїздів;

– наслідків небезпечного функціонування КТЗ: можливого матеріального чи іншого збитку, негативного впливу на людей та довкілля;

– швидкості та інтенсивності руху поїздів на ділянках, де експлуатують КТЗ.

 

Класифікацію технічних засобів за рівнями вимог функційної безпечності наведено нижче (згідно з рекомендаціями ДСТУ 4178).

Рівень вимог 1

Технічні засоби, що не впливають безпосередньо на безпеку руху поїздів, але можуть побічно знижувати її за рахунок:

 

- виникнення в них відмов, що вимагають переходу на допоміжні засоби зв'язку та керування, створюють аварійні режими регулювання рухом поїздів, наприклад, призводять до необхідності прийняття поїзда на станцію за запрошувальним або заборонним сигналом без перевіряння логічних умов безпечності, до помилкового увімкнення екстреного гальмування рухомого складу тощо;

- помилкових дій оперативного та обслуговувального персоналу в умовах відсутності необхідної інформації, причиною якої є порушення працездатності КТЗ, можливості створення небезпечних ситуацій, що у штатних умовах не допускають справні пристрої.

 

Технічні засоби, відмови яких призводять до таких наслідків:

 

– тривалої затримки поїздів;

– значного пошкодження, зниження безвідмовності та строку служби КТЗ, підвищення витрат палива й електроенергії, зникнення або спотворення важливої інформації, іншого істотного матеріального збитку.

 

До технічних засобів, що мають відповідати вимогам 1–го рівня функційної безпечності, можна віднести пристрої залізничної автоматики, захисні відмови яких побічно знижують безпеку руху поїздів. До таких пристроїв можна віднести: технічні засоби систем диспетчерського контролювання руху поїздів і стану пристроїв залізничної автоматики; пристрої радіозв'язку; комп'ютерні інформаційні системи; пристрої захисту мікроелектронних КТЗ від грозових і комутаційних перенапруг тощо.

 

Рівень вимог 2

Технічні засоби, що впливають безпосередньо на безпеку руху і які використовують для керування та регулювання руху поїздів на ділянках із неінтенсивним рухом поїздів, де відсутні пасажирські перевезення, у маневрових районах станцій і на сортувальних гірках. Інтенсивний рух поїздів визначений Правилами технічної експлуатації залізниць України [8]. За станом на 31.12.2003р. інтенсивний рух поїздів відповідає розмірам руху пасажирських і вантажних поїздів (у сумі) на двоколійних ділянках більше 50 пар і одноколійних – більше 24 пар за добу.

Технічні засоби, відмови яких призводять до великого матеріального збитку, негативного впливу на здоров'я людини та довкілля.

До технічних засобів, що мають відповідати вимогам 2–го рівня функційної безпечності, можна віднести: пристрої сигналізації, централізації та блокування, які використовують на ділянках із неінтенсивним рухом поїздів за відсутності пасажирських перевезень; пристрої механізації й автоматизації сортувальних гірок; технічні засоби керування стрілками та сигналами маневрових районів станцій тощо.

Рівень вимог 3

Технічні засоби, що впливають безпосередньо на безпеку руху поїздів і які використовують для керування та регулювання руху пасажирських і вантажних поїздів за інтенсивного руху зі швидкістю до 140 км/год.

Технічні засоби, відмови яких призводять до дуже великого матеріального збитку, недопустимого впливу на здоров'я людини і довкілля.

До технічних засобів, що мають відповідати вимогам 3–го рівня функційної безпечності, можна віднести пристрої сигналізації, централізації та блокування, що впливають безпосередньо на безпеку руху поїздів і які використовують на ділянках із рухом будь–яких поїздів зі швидкістю до 140 км/год.

 

Рівень вимог 4

Технічні засоби, що впливають безпосередньо на безпеку руху поїздів і які використовують для керування та регулювання руху поїздів на ділянках зі швидкістю руху поїздів більше 140 км/год, зокрема на ділянках зі швидкісним і високошвидкісним рухом.

Технічні засоби, відмови яких приводять до надзвичайно великого матеріального збитку, недопустимого впливу на здоров'я великих груп людей і непоправних втрат у довкіллі.

До технічних засобів, що мають відповідати вимогам 4–го рівня функційної безпечності, можна віднести: пристрої сигналізації, централізації та блокування, що впливають безпосередньо на безпеку руху поїздів і які використовують на ділянках з рухом будь–яких поїздів зі швидкістю більш ніж 140км/год.

Примітка 1. До технічних засобів, що впливають безпосередньо на безпеку руху поїздів, наприклад, належать: системи колійного автоматичного й напівавтоматичного блокування; системи електричної централізації стрілок і сигналів; системи диспетчерської централізації з передаванням відповідальних команд; системи автоматичної локомотивної сигналізації та автостопи; системи ключової залежності стрілок і сигналів; системи станційного блокування; системи автоматичної переїзної сигналізації, а також пристрої, які належать до складу вищеперелічених систем, якщо їхнє функціонування може призводити до небезпечних станів КТЗ, наприклад, пристрої керування стрілочними електроприводами та світлофорами, пристрої контролювання вільності колійних ділянок, електронні швидкостеміри тощо.

Примітка 2. Визначання можливого матеріального збитку, що може бути завданий КТЗ за небезпечного його функціонування (істотний, великий, дуже великий, надзвичайно великий), а також віднесення КТЗ до певного рівня функційної безпечності фіксують в ТЗ на їхнє розроблення і/або в ТУ.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 603;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.