Вимоги функційної безпечності технічних засобів у разі дії електромагнітних завад

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних відмов і збоїв під час і після дії на них (під час стендового випробовування) електромагнітних завад, ступені жорсткості та нормативні параметри яких наведено в ДСТУ 4151:

 

- наносекундних імпульсних завад – не нижче третього ступеня жорсткості для кіл силового електроживлення (2 кВ) і не нижче четвертого ступеня жорсткості для кіл керування та пересилання інформації (2 кВ);

- мікросекундних імпульсних завад – для кіл силового електроживлення, керування та передавання інформації: не нижче третього ступеня жорсткості (2 кВ) за схемою “провід – земля” і не нижче другого ступеня жорсткості (1 кВ) за схемою “провід – провід”;

- електростатичних розрядів – не нижче третього ступеня жорсткості (6 кВ у випадку контактного розряду і 8 кВ у випадку повітряного розряду);

- для усіх ступенів жорсткості динамічних змін напруги електроживлення;

- радіочастотних електромагнітних полів у діапазоні 26 – 1000 МГц – не нижче третього ступеня жорсткості (10 В/м);

- електромагнітних завад від цифрових радіотелефонів на частотах (900 ±5) МГц і 1,89 ГГц ±10 МГц із тактовою частотою 200 Гц ± 1% і робочим циклом 50% (2,5 мс вмикання та 2,5 мс вимикання) – не нижче третього ступеня жорсткості (10 В/м);

- гармонік напруги електроживлення, частота яких кратна основній частоті електроживлення – при коефіцієнті запасу стійкості – не нижче 1,5;

- комутаційних імпульсних завад малої енергії, що імітують процеси комутації електротехнічних об’єктів залізничного транспорту, через кола електроживлення, введення/виведення інформації та заземлення, а також через електромагнітне поле – не нижче другого ступеня жорсткості (1,0 кВ).

 

Можна використовувати інші ступені жорсткості випробовування та нормованих параметрів певних видів електромагнітних завад (навіть до їх вилучення зі списку необхідних видів завад під час випробовування КТЗ), якщо є достатнє обгрунтування того, що протягом всього експлуатування КТЗ вищезазначених рівнів цих електромагнітних завад не може бути в місцях їхнього розташування, або вони не можуть впливати на функційну безпечність КТЗ. Це обгрунтування треба погодити із Замовником та лабораторією, акредитованою для випробовування на електромагнітну сумісність і функційну безпечність.

Ступені жорсткості випробовування для кожного виду електромагнітних завад, тривалість контролювання безпечного функціонування КТЗ після їх введення (можливості післядії завад) треба визначати залежно від призначеності КТЗ і умов їх експлуатування та встановлювати у стандартах, ТЗ і/або ТУ на КТЗ. Рекомендації з вибору ступенів жорсткості – згідно з ДСТУ 4151.

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних відмов і збоїв під час і після дії на них (під час стендового випробовування) електромагнітних завад із нормованими параметрами за номінальної напруги живлення та її допустимих відхилів.

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних відмов і збоїв під час і після дії на них (під час стендового випробовування) електромагнітних завад із параметрами, які відповідають усім ступеням жорсткості, які є нижчі від обраного ступеня жорсткості.

Під час випробовування КТЗ на функційну безпечність у разі дії завад допускаються захисні збої або відмови.

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних відмов і збоїв під час і після дії на них електромагнітних завад у поєднанні з разовими та багаторазовими відмовами завадозахисних засобів, а також у разі змінення їхніх параметрів. Перелік відмов цих засобів та змін їхніх параметрів треба встановлювати в ТУ і/або методиках випробовування КТЗ конкретного виду.

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних станів під час і після дії на них електромагнітних завад одночасно з відмовами КТЗ і/або з відмовами поєднаних з ними пристроїв, наприклад, у разі короткого замикання ізолюючих стиків у рейкових лініях. Перелік таких відмов треба встановлювати у ТУ і/або методиках випробовувань КТЗ конкретної призначеності.

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних станів під час і після дії на них електромагнітних завад за різних конфігурацій структур КТЗ, у разі вилучення субблоків КТЗ, а також вимиканні електроживлення складових частин КТЗ і окремих модулів під час імітації електромагнітних завад. Перелік відповідних станів і конфігурацій структури КТЗ треба встановлювати в ТУ і/або методиках випробовувань КТЗ конкретного виду.

 

 

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних станів під час і після дії на них електромагнітних завад у разі зміни активного й індуктивного опору в колі заземлення КТЗ, допустимі значення яких треба встановлювати в ТУ і/або методиках випробовування КТЗ конкретного виду, а також у разі пошкодження кола заземлення.

У технічних засобах має бути забезпечено стійкість до виникнення небезпечних станів під час і після дії на них електромагнітних завад у поєднанні з кліматичними впливами, параметри яких має бути встановлено в ТУ і/або методиках випробовування КТЗ конкретного виду.

В умовах випробовування КТЗ на функційну безпечність у разі дії електромагнітних завад треба зазначити умови випробовування на завадозахищеність, наведені у ДСТУ 4151.

 

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 661;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.