Методи випробовування технічних засобів на відповідність конструкційним вимогам функційної безпечності

Перевіряють відповідність лінійних розмірів, форми КТЗ і його складових частин, що впливають на функційну безпечність, конструкторським і нормативним документам зовнішнім огляданням, звірянням із кресленнями й вимірюванням за допомогою інструмента, що забезпечує необхідну точність (рулеткою, лінійкою, штангенциркулем тощо).

Випробовування на функційну безпечність КТЗ у разі допустимих змін його розташування в просторі треба проводити, якщо вони мають у своєму складі рухомі елементи, наприклад, контакти і механічні частини релейної апаратури, зокрема малогабаритні реле, які встановлено на друкованих платах. Випробовують за допомогою послідовного змінення розташування КТЗ у всіх площинах. Якщо інше не зазначено в ТУ і/або методиці випробовування КТЗ, то випробовування треба проводити через кожні 30º (із похибкою до 10%) для кожної площини. Вимірюють кут розташування КТЗ щодо площин за допомогою вимірювального приладу, що забезпечує необхідну точність, наприклад, транспортира. Перелік допустимих і неприпустимих положень КТЗ у просторі під час його експлуатування, а також перелік небезпечних станів, що виникають через порушення розташування в просторі КТЗ, а також тривалість зазначеного випробовування треба наводити в ТУ і/або методиках випробовування КТЗ конкретної призначеності.

Правильність електромонтажу КТЗ треба перевіряти на відповідність електричним схемам і таблицям з'єднань.

Розміри провідників, відстані між ними, а також між провідниками внутрішньої структури й провідними частинами корпусу КТЗ визначають зовнішнім огляданням, звірянням із кресленнями та вимірами, одержаними за допомогою інструмента, що забезпечує необхідну точність (рулеткою, лінійкою, штангенциркулем тощо).

Перевіряти електричну міцність ізоляції треба на пробійній установці, потужність якої, випробувальна напруга, тривалість випробовування і точки під’єднання до КТЗ мають бути вказані в ТУ або методиках його випробовування, в яких окремо треба зазначити елементи КТЗ, порушення міцності ізоляції яких можуть призвести до порушення функційної безпечності. Під час випробовування треба плавно підвищувати випробувальну напругу від нуля до нормативного значення, після чого її плавно знижують до нуля. Технічні засоби і їхні складові частини вважають такими, що витримали випробовування, якщо під час їхнього випробовування не відбулося пробою й перекриття ізоляції, які призвели до небезпечного стану КТЗ.

Перед випробовуванням можна об'єднувати електричні провідники та інші елементи КТЗ, а також вилучати з конструкції КТЗ окремі елементи або пристрої, що має бути зазначено в ТУ або методиках його випробовування.

Перевіряти електричний опір ізоляції треба омметром (мегаомметром). Випробувальну напругу і точки її підведення до КТЗ треба зазначати в ТУ або методиках випробовування, де окремо вказують кола й елементи КТЗ, зміна електричного опору ізоляції яких може призвести до небезпечних станів КТЗ. Перед випробовуваннями можна об'єднувати електричні кола КТЗ і їхніх елементів, а також вилучати зі складу КТЗ окремі елементи чи пристрої, що має бути зазначено в ТУ. Визначання опору ізоляції треба проводити не більше ніж через 1 хв після подання випробувальної напруги. Технічні засоби та їхні складові частини вважають такими, що витримали випробовування, якщо зміна опору ізоляції не призвела до порушення їхньої функційної безпечності.

Випробовувати на неможливість несанкціонованого використання органів керування КТЗ треба за допомогою прикладання зусиль до пломбованих кнопок, рукояток, ключів–жезлів та інших органів керування з метою перевірити якість елементів пломбування й неможливість несанкціонованого увімкнення чи вимкнення об'єктів керування. Визначають неможливість несанкціонованого користування органами керування технічним огляданням.

 

 

8.3. Методи випробовування технічних засобів на функційну безпечність за відсутності відмов їхніх елементів, за допустимих змін структури та напруги в мережі електроживлення, помилок оперативного й обслуговувального персоналу

 

Випробовують КТЗ на функційну безпечність за відсутності відмов його елементів за допомогою контролювання функцій, важливих із позиції безпечності, у разі його працездатного стану й долучення КТЗ до роботи. Під час випробовування треба передбачувати всі необхідні режими функціонування та технологічні стани КТЗ, штатні й позаштатні стани. При випробовування треба моделювати технологічні ситуації й порушення логічних умов безпечності, які можливі під час експлуатації КТЗ. Перелік режимів функціонування, технологічних ситуацій, штатних і позаштатних станів, логічних умов безпечності (як разових, так і багаторазових) КТЗ треба наводити в ТУ і/або в методиках його випробовування.

Випробовувати на функційну безпечність за реконфігурації і змін структури КТЗ треба за допомогою вилучення субблоків, вімкнення окремих джерел живлення, а також за допомогою змінення (реконфігурації) структури КТЗ під час його функціонування. Перелік і послідовність вилучення субблоків, а також допустимих змін структури КТЗ треба наводити в ТУ і/або методиках випробовування.

Випробовувати на функційну безпечність КТЗ у разі помилок оперативного персоналу треба за допомогою змінення положень органів керування, які використовують у штатному режимі (без використання пломбованих кнопок, лічильників числа натискань тощо). Під час випробовування КТЗ не повинен вмикати/вимикати об'єкти керування, для яких логічні умови безпечності не виконано, а також порушувати виконання його інших відповідальних функцій. Перелік і послідовність використання органів керування треба надавати в ТУ і/або методиках випробовувань КТЗ конкретного виду.

Випробовувати КТЗ на функційну безпечність у разі помилок обслуговувального персоналу під час технічного обслуговування й ремонту треба за допомогою контролювання виконання відповідальних функцій КТЗ при неправильному під’єднанні субблоків, кабелів, шлангів тощо. Перелік помилок обслуговувального персоналу, які моделюють під час випробовування, має бути зазначено у ТУ і/або методиках випробовування КТЗ конкретного виду.

Технічні засоби та їхні складові частини вважають такими, що витримали випробовування, якщо у разі змінення їхньої структури, яка допустима під час експлуатування, та помилок оперативного й обслуговувального персоналу в них не виникає небезпечних станів.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 764;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.