Введення в системи потужних засобів підтримки прийняття рішень

Управлінські рішення приймаються людьми. Сама по собі ERP-система не є інструментом для прийняття управлінських рішень, вона лише поставляє необхідну для цього інформацію. Реальну ж підтримку прийняття управлінських рішень роблять спеціальні аналітичні засоби, що вводяться в ERP-системи (зазвичай ці кошти називають OLAP - On-Line Analysis Processing).

Наведемо деякі можливості систем підтримки прийняття рішень:

• відстеження ефективності роботи різних ділянок і служб для виявлення та усунення слабких ланок, а також для вдосконалення структури бізнес-процесів та організаційних одиниць;

• аналіз діяльності окремих підрозділів;

• агрегування даних з різних підрозділів;

• аналіз показників різних напрямків фінансово-господарської діяльності підприємства для виділення перспективних і збиткових напрямів бізнесу;

• виявлення тенденцій, що розвиваються як всередині підприємства, так і на ринку

Постачальники ERP класифікують компанії на основі різних критеріїв для визначення підходящих. Ці критерії включають розмір компанії, вимірюваний за кількістю співробітників і суми річного доходу. Рівень - це класифікація програмного забезпечення в залежності від розміру компанії, для якої він підходить. Збирацько, другий і третій рівні відомі як малі та середні підприємства (SME). Незалежно від рівня, на якому вони спеціалізуються, п'ятірка головних ERP постачальників упорядкована за рівнем доходу, представлена ​​в таблиці 1.3.

Ринок ERP першого рівня

Також відомий як Enterprise Space, ринок першого рівня - це програмне забезпечення для компаній, що мають 1000 і більше співробітників. Це транснаціональні корпорації, такі як Fortune 500 (500 найкрупніших компаній світу), урядові організацій, і інші компанії з обсягом продажів понад 250 мільйонів доларів.

Таблиця 1.3

 

Постачальники ERP систем, впорядковані за рівнем доходу в 2008 році

 

Місце Постачальник Дохід (млрд. у.е.)
SAP 15.8
Oracle 8.5
Sage Group 2.4
Infor 2.2
Dassault Systems 2.0

 

Два гіганта програмного забезпечення, SAP і Oracle, домінують на ринку 1-го рівня. Постачальник номер 1, SAP, що перекладається як Systems, Application, and Products in Data Processing (системи, програми і продукти для обробки даних) був сформований п'ятьма колишніми інженерами IBM в 1972 році. SAP має більш ніж 89 000 клієнтів в більш ніж 120 країнах і є визнаним світовим лідером у галузі програмного забезпечення ERP і пропонує рішення і послуги, які дозволяють підприємствам будь-якого розміру вести бізнес в більш ніж 26 галузях промисловості.

Oracle, ERP гігант номер 2, відомий своїм досвідом в області баз даних, однак, Oracle також продає ERP системи і Oracle E-Business Suite. Починаючи з 2003 року, Oracle агресивно скупив ряд дорогих компаній, що розробляють програмне забезпечення, включаючи ERP постачальника PeopleSoft, постачальника бізнес-аналітики Hyperion і Siebel, компанію, що спеціалізується на управлінні взаємовідносинами з клієнтами. Завдяки інтеграції цих продуктів у своїх пропозиціях, Oracle може запропонувати конкурентоспроможну продукцію під загальним терміном, Oracle Fusion.

Ринок ERP другого рівня

Ринок другого рівня включає компанії середнього розміру, що мають представництва в декількох місцях, з кількістю співробітників від 100 до 999 і доходом в межах 20-250 мільйонів доларів. Цей ринок є найбільшим серед інших ринків ERP з точки зору кількості потенційних клієнтів. Однак проблема полягає в тому, що постачальники першого рівня намагаються проникнути в цей простір, конкуруючи з постачальниками другого рівня. Ринок першого рівня невеликий і продовжує розвиватися, його постачальники знижують ціни, спрощують свій продукт, пропонують хостинг та інші стимули, щоб середні компанії могли використовувати переваги продукту першого рівня.

За даними дослідження Panorama Consulting Group, незалежної консалтингової фірми ERP, ERP системи другого рівня включають багато переваг першого, але за нижчою вартістю. Звіт показує, що в той час як більшість опитаних компаній (77 відсотків) обрали продукт першого рівня, продукт другого рівня (такий як QAD і SSA) зажадав менше часу і грошових коштів на впровадження (12,6-16,8 млн. У. е. для систем першого рівня проти 2,6-3,5 млн. у.о. для систем другого). Крім того, єдиний постачальник першого рівня, який набрав рейтинг задоволення вище ніж постачальник другого рівня був SAP (73 відсотка опитаних проти 70).

Ринок ERP третього рівня

Ринок третього рівня призначений для невеликих корпорацій, з єдиним представництвом, як правило сімейних. Ці компанії, як правило, мають продажу менше 40 млн. У. е. та менше 100 співробітників, вони переросли таке бухгалтерське програмне забезпечення як Peachtree і QuickBooks і вимагають більш всеосяжні системи. ERP постачальники цього рівня: Microsoft's Dynamics GP, NetSuite і Made-2-Manage.

Ринок ERP четвертого рівня

Ринок четвертого рівня включає невеликі компанії, які до цих пір можуть використовувати основне бухгалтерське забезпечення, таке як Peachtree, Accpac і QuickBooks.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 976;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.