Нормативні кількісні вимоги функційної безпечності

Значення показників функційної безпечності (норм) треба встановлювати для КТЗ з урахуванням їхньої призначеності, можливого небезпечного функціонування й наслідків відмов, технічної й економічної доцільності. Їх визначають для кожного конкретного застосування КТЗ і узгоджують між Замовником (споживачем) і розробником (виробником).

Нормування показників функційної безпечності КТЗ треба виконувати для двох варіантів їхнього застосування:

 

1) для допуску КТЗ на експлуатаційні випробовування чи в постійну експлуатацію, коли на них покладається виконання відповідальних функцій;

2) для аналізування експлуатаційної функційної безпечності чинними КТЗ, прийняття рішення про можливість їхнього подальшого експлуатування, якщо під час експлуатування з'явилися небезпечні відмови, а також для розробляння рекомендацій з підвищення функційної безпечності.

 

Для цих варіантів уводять відповідно проектно–конструкторські та експлуатаційні нормативи функційної безпечності. Введення проектно–конструкторських нормативів зумовлене тим, що кількість відмов КТЗ, які мають експлуатаційні причини їх виникнення, становить відносно великий рівень, тому, якщо прийняти експлуатаційні нормативи безпечності для приймання нових КТЗ, то вони, з урахуванням впливу експлуатаційних чинників, реально будуть мати недостатню функційну безпечність. Тому експлуатаційні нормативи треба використовувати тільки у разі достатнього обѓрунтування відсутності впливу експлуатаційних чинників на функційну безпечність КТЗ, або після позитивного результату тривалих експлуатаційних випробовувань великого обсягу КТЗ, долучених паралельно чи послідовно з діючими КТЗ, згідно з ДСТУ 3942 і/або ГОСТ 27.410. Використовування експлуатаційних нормативів функційної безпечності для приймання нових КТЗ треба погоджувати з лабораторією (центром), акредитованою для проведення випробовувань КТЗ на функційну безпечність, і Замовником.

Кількісні вимоги функційної безпечності КТЗ, згідно з ДСТУ 4178, наведено в табл. 7.1, у якій коефіцієнт К означає співвідношення між базовим та іншими рівнями безпечності [2].

Для визначання розрахункової ймовірності небезпечної відмови КТЗ за кожну годину визначають імовірність небезпечної відмови за заданий час його функціонування і ділять на цей час. При цьому час роботи технічного засобу визначають у годинах.

 

Таблиця 7.1

Кількісні вимоги функційної безпечності КТЗ на одну відповідальну функцію

 

  Рівні вимог функційної безпечності Імовірність небезпечної відмови за кожну годину на одну відповідальну функцію безпечності, 1/год
Проектно–конструкт-торські нормативи Експлуатаційні нормативи
1 – найменший (К=100) (0,14 – 0,7)·10–8 (0,81 –8,1)·10–8
2 – середній (К=10) (0,14 – 0,7)·10–9 (0,81 – 8,1)·10–9
3 – високий (базовий) (0,14 – 0,7)·10–10 (1,6 – 8,1)·10–10
4 – найвищий (К=1/5) Менш, ніж 0,14·10–10 Менш, ніж 1,6·10–10







Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 455;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.