Розрахунок зміни ентропії в ході мимовільних (необоротних) процесів.

Для необоротних процесів і рівняння (2.4) не застосовне. Ентропія – функція стану і її зміна не залежить від шляху процесу, а визначається кінцевим і початковим станом системи. Зміна ентропії в будь-якому нерівновагому процесі можна обчислити, заміняючи його деякою сукупністю рівноважних процесів, що відбувається між тими ж початковими й кінцевими станами, для кожного з яких можна розрахувати значення . Тоді:

. (14)

Для будь-якої речовини при будь-якій температурі можна визначити й абсолютне значення ентропії, якщо скористатися постулатом Планка (третій закон термодинаміки): ентропія правильно утвореного кристала чистої речовини при температурі абсолютного нуля дорівнює нулю.

Абсолютним значенням ентропії речовини при температурі Т називається значення ентропії, обчислене згідно з постулатом Планка (тобто розраховане від нуля, якому дорівнює ентропія при Т = 0 К). Абсолютне значення ентропії додатне. Коли температура прямує до абсолютного нуля, не тільки ентропія прямує до нуля, а й її похідні за всіма термодинамічними параметрами. Це означає, що поблизу абсолютного нуля всі термодинамічні процеси відбуваються без зміни ентропії. Це твердження називають тепловою теоремою Нернста.

Для розрахунку абсолютного значення ентропії речовин у стандартному стані потрібно знати залежності теплоємності Ср від температури для кожної з фаз, а також температури та ентальпії фазових переходів. Наприклад, абсолютне значення ентропії речовини в газоподібному стані при температурі Т може бути обчислена по формулі:

.

У термодинамічних таблицях звичайно наводять значення абсолютної ентропії в стандартному стані при температурі 298 К.

 








Дата добавления: 2016-06-02; просмотров: 845;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.