Аналіз ефективності кредитних операцій

Аналіз будь-яких операцій повинен завершуватись оцінкою їх ефективності, тобто аналізом їх дохідності та рентабельності. Як зазначалося вище, дохід від кредитної діяльності банку традиційно має найбільшу питому вагу в загальній структурі доходів банку.

Аналіз ефективності кредитної діяльності банку аналізується за допомогою системи показників:

▪ рентабельність кредитних операцій;

▪ дохідність кредитних операцій;

▪ прибутковість кредитних операцій;

▪ питома вага доходів від надання кредитів у загальній сумі доходів.

Рентабельність кредитних операцій (Р1) розраховується діленням прибутку від кредитних операцій на витрати пов’язані із залученням ресурсів та функціонуванням кредитного відділу:

Рентабельність кредитних операцій (Р2) розраховується діленням доходу від наданих кредитів КР) на витрати на залучення ресурсів (суми, виплачені за вкладами клієнтам) (3):

Зростання цього показника свідчить про правильність застосованої банком політики встановлення відсоткових ставок на кредити та вклади.

Дохідність кредитних операцій на 1 грн активу (КДОХ.К.А) розраховується як відношення доходу від наданих кредитів КР) до середніх активів (А):

Дохідність кредитних операцій (КДОХ.КР) розраховується відношенням доходів від кредитних операцій КР) до середніх кредитних вкладень С..ВК) За ідеального стану кредитного портфеля, коли всі кредити будуть повертатись повністю, а відсотки сплачуватись згідні з договором, цей коефіцієнт дорівнюватиме відсотковій ставці за кредитами.

 

Прибутковість кредитних операцій (П1) розраховується діленням прибутку від кредитних операцій КР) на середні активи (А):

 

Прибутковість кредитних операцій розраховується діленням прибутку від кредитних операцій на середні залишки кредитних вкладень:

.

Ці коефіцієнти свідчать про те, скільки отримано доходу (прибутку) від кредитних операцій на кожну гривню, вкладену в активи. Зростання показника прибутковості швидшими темпами порівняно з показником дохідності свідчить про зростання ефективності кредитних вкладень.

Частка доходів від надання кредитів у загальній сумі доходів (ЧКР) розраховується діленням доходу від надання кредитів (ДКР) на загальну суму доходів банку (ДЗАГ):

Цей коефіцієнт показує питому вагу доходів, отриманих банком від надання кредитів порівняно з доходами від інших операцій. Якщо коефіцієнт питомої ваги кредитних доходів вищий коефіцієнта питомої ваги кредитів у дохідних активах, це свідчить про те, що ефективність кредитних операцій вища, ніж ефективність інших банківських операцій.

Для порівняльного аналізу ефективності роботи працівників кредитних відділів різних банків або філій банку можна розрахувати показник продуктивності праці як відношення доходу від кредитних операцій до середньо облікової чисельності працівників кредитного відділу:

 








Дата добавления: 2016-05-25; просмотров: 890;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.