Записи результатів досліджень

 

Для кожного експерименту є важливим правильне та зрозуміле фіксування його умов та результатів [3]. Запис результатів досліду має бути чітким та стислим. Записи краще вести в зошитах або спеціальних лабораторних журналах. Проте окремі проміжні результати доцільно записувати на окремих аркушах, щоб не переобтяжувати основні записи надмірною інформацією. Спосіб ведення записів слід обирати залежно від умов експерименту. Доцільно робити записи в робочому зошиті (лабораторному журналі) і на окремих аркушах. Сторінки робочого зошита (лабораторного журналу) необхідно пронумерувати, одну сторінку (в кінці або на початку) відвести для докладного змісту.

Запис показників, отриманих при проведенні експерименту.

Всі результати вимірів слід записувати негайно без попереднього опрацювання. Не можна проводити навіть самі прості арифметичні розрахунки, доки не буде записаний результат виміру. Це поясню­ється тим, що при подібних розрахунках (особливо зроблених поспіхом) можна зробити помилку, яку згодом неможливо буде виправити без повторення досліду.

Правильність фіксованих показників слід обов'язково перевіряти. Для цього, після того як результат виміру записано, потрібно ще раз подивитися на показання приладу і переконатися, що запис правильний.

Окрім того, також слід записувати серійний номер приладу, що використовується при вимірах. У разі відсутності чітко написаного номера, його можна нанести самому. Якщо згодом під час експерименту виявляться які-небудь розбіжності у вимірах та виникне підозра про несправність приладу, можна буде швидко встановити який саме прилад використовувався.

Всі записи необхідно датувати. Знання часу проведення експерименту дозволить надалі більш ґрунтовно скласти план наступних дослідів. Крім того деякі показники можуть змінюватися залежно від пори року, тому знання дати їхнього визначення необхідне для формулювання правильних висновків.

Неприпустимо записувати результати вимірів на клаптиках паперу або в чорновому зошиті, потім їх переписувати, а оригінал знищувати. Таке ведення записів пов'язане з великою втратою часу, при переписуванні можливі помилки.

У більшості експериментів використовуються не всі дані вимірів. Переглядаючи їх, експериментатор приходить до висновку, що деякі з них не дуже показові або отримані в невідповідних умовах, або ж не мають відношення до досліджуваної проблеми. Таким чином відбираються записи результатів вимірів. У ході експерименту може знадобитися інший набір показників вимірів, тому всі первинні дані слід обов'язково зберігати не переписуючи. Тільки за первинними експериментальними даним можна зробити висновок про слушність зробленого набору і про характер визначених показників.

Іноді експериментальні дані слід переписати, це допомагає досягнути бажаної ясності і уникнути помилок при опрацюванні результатів. Так, переписування необхідне для об'єднання результатів, записаних у різних місцях, для побудови графіків, порівняння цифр тощо. Однак, переписуючи експериментальні дані на інший аркуш або в інший зошит (журнал), варто зберігати первинні записи в такому вигляді, в якому вони були отримані під час експерименту.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 616;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.