Гігієнічні вимоги до безпеки і харчової цінності харчових продуктів

Харчові продукти, що виготовляються, ввозяться і знаходяться в звороті на території України по безпеці і харчовій цінності повинні відповідати санітарним правилам "Гігієнічні вимоги до безпеки і харчової цінності харчових продуктів. СанПіН 2.3.2.1078-01". Виготовлення, ввезення і зворот харчових продуктів, які не відповідають вимогам, встановленим Санітарними правилами, не допускається. У харчових продуктах контролюють вміст основних хімічних забрудників, що представляють небезпеку для здоров'я людини. Гігієнічні вимоги до допустимого рівня на вміст токсичних елементів пред'являються до всіх видів продовольчої сировини і харчових продуктів.

Санітарно-епідеміологічну експертизу продовольчої сировини і харчових продуктів, що містять пестициди, здійснюють відповідно до гігієнічних нормативів вмісту пестицидів, що діють, в об'єктах довкілля. У всіх видах продовольчої сировини і харчових продуктів контролюють вміст пестицидів: гексахлорциклогексану (альфа, бета, гама- ізомери), ДДТ і його метаболітів. У зерні і продуктах переробки контролюють також ртуть органичні пестициди, 2,4-Д кислоту, її солі і ефіри. У рибі і продуктах переробки контролюєть також 2,4-Д кислоту, її солі і ефіри.

У продуктах тваринного походження контролюють залишкові кількості стимуляторів зростання тварин (у тому числі гормональних препаратів), лікарських засобів (у тому числі антибіотиків), вживаних в тваринництві для цілей відгодівлі, лікування і профілактики захворювань худоби і птиці. Поліхлоровані біфеніли контролюють в рибі і рибопродуктах; бенз(а)пірен - в зерні, в копчених м'ясних і рибних продуктах. Не допускається присутність бенз(а)пірена в продуктах дитячого і дієтичного харчування. У окремих харчових продуктах контролюють: вміст азотвмісних з'єднань: гістаміну - в рибі сімейств лососевих і скумбрієвих (у тому числі група тунцових); нітратів - в плодоовочевій продукції; N-нітрозамінів - в рибі і рибопродуктах, м'ясних продуктах і пивоварному солоді.

Радіаційна безпека харчових продуктів по цезію-137 і стронцію-90 визначається допустимими рівнями питомої активності радіонуклідів, встановленими Санітарними правилами. Контроль вмісту 137Сs та 90Sr у харчових продуктах і питній воді проводиться на основі діючих стандартів, методичних вказівок, узгоджених з Головним державним санітарним лікарем України. Ветеринарно-санітарну експертизу на ринках слід проводити з обов’язковим урахуванням результатів радіометричних вимірювань, які здійснюєть в типових лабораторіях ветсанекспертизи і агропрому, обладнаних дозиметричними і радіометричними приладами.

Радіологічний контроль продукції тваринного та рослинного походження здійснюють в колективних сільськогосподарчих підприємствах і на підприємствах харчової промисловості (м’ясокомбінатах, молокозаводах) при передачі сировини на переробку або зберіганні, а також на ринках.

Продукти, які містять радіонукліди в межах норм, встановлених Головним державним санітарним лікарем України, можна реалізувати споживачам. У разі завищення норм, питання про використання кожної партії товару вирішують після погодження з Міністерством охорони здоров’я України.

У харчових продуктах не допускається наявність патогенних мікроорганізмів і збудників паразитарних захворювань, їх токсинів, що викликають інфекційні і паразитарні хвороби або що представляють небезпеку для здоров'я людини і тварин. Санітарно-епідеміологічна експертиза м'яса і м'ясних продуктів, риби, ракоподібних, молюсків, земноводних, плазунів і продуктів їх переробки на наявність збудників паразитарних хвороб проводиться відповідно до санітарних правил по проведенню контролю паразитології і показників паразитологій безпеки. У м'ясі і м'ясних продуктах не допускається наявність збудників паразитарних хвороб: фінни (цистіцерки), личинки тріхинелл і ехінококів, цисти саркоцист і токсоплазм.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1827;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.