Допустимий рівень вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді

Ядерна частинка, потрапляючи в організм, діє там як міні реактор. У зв'язку з тривалою дією, навіть найменші дози здатні викликати в клітках організму зміни, що приводять до генетичних порушень, злоякісних новоутворень і всіляких розладів обмінних процесів організму, його травних, кровотворних і інших функцій. Можуть бути інші неприємні наслідки: ослаблення сексуальної потреби, порушення життєздатності потомства, раннє старіння, зменшення тривалості життя. До ранніх ознак променевої хвороби відносяться відчуття слабкості і нездужання, головні болі і запаморочення, подвищену збудливість центральної нервової системи, безсоння. Порушується травлення у вигляді втрати апетиту і диспепсичних скарг (нудота, блювота, тягар і біль під грудьми, кишкові кольки). Можливі функціональні розлади серцево-судинної системи, зниження кровоносного тиску, порушення діяльності нирок, печінки, підвищення температури, кровотечі.

Згідно з Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (ст. 2) вплив радіаційного фактора на населення подлягає обов'язковій регламентації. Мірою впливу радіації на організм є ефективна доза опромінення. Одним із важливих заходів зменшення доз опромінення населення є встановлення гігієнічних регламентів вмісту радіонуклідів в продуктах харчування та питній воді - допустимий рівень ДР-97.

Норми ДР-97 встановлені виходячи з того, що вміст радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування і питній воді мають забезпечити не перевищення границі річної ефективної дози внутрішнього опромінення 1 мЗв. (мілізіверт).

Умовам границі річної ефективної дози внутрішнього опромінення 1 мЗв відповідає активність добового раціону 210 Бк/добу для 137Cs та 35 Бк/добу для 90Sr. При цьому опромінення за рахунок надходження інших техногенних та природних радіонуклідів не враховується.

За Міжнародною системою одиниць (СІ) радіоактивність визначають у беккерелях (Бк). 1 Бк - це активність такої кількості радіоактивних речовин, у якій за 1 сек. утворюється один ядерний розпад.

При розробці ДР-97 в якості критичних були прийняті групи дорослих осіб (в розрахунках по 137Cs) та дітей і підлітків віком 12-17 років (в розрахунках по 90Sr) із референтним харчовим раціоном, типовим для мешканців України, і вмістом радіонуклідів 137Cs та 90Sr у всіх продуктах, що споживаються, на рівні ДР-97.

При цьому була врахована вікова залежність споживання продуктів харчування. Прийнято також, що доросла особа споживає за добу 2,2 л води (800 л на рік). Розрахунки ДР для кожного із продуктів проведені з врахуванням його відносної ролі у постачанні певного радіонукліда в організм на підставі статистичного аналізу даних про вміст радіонуклідів у продуктах харчування в різних місцевостях.

У розрахунках прийнятий референтний склад середньорічного добового раціону дорослої особи (таблиця 3.5).

 

Таблиця 3.5 - Референтний склад середньорічного добового раціону дорослої особи

 

Назва продукту Маса, кг
М’ясо і м’ясні продукти в перерахунку на м’ясо 0,186
Молоко і молочні продукти 1,022
Яйця, шт 0,745
Риба 0,048
Картопля 0,359
Овочі 0,279
Фрукти 0,129
Хліб 0,386
Разом 2,410

 

Значення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді наведені у таблиці.

 

Таблиця 3.6 - Значення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді (Бк/кг, Бк/л)

 

Назва продукту Вміст 137Cs Вміст 90Sr
1 Хліб, хлібопродукти
2 Картопля
3 Овочі (листові, коренеплоди)
4 Фрукти
5 М’ясо і м’ясні продукти
6 Риба і рибні продукти
7 Молоко і молочні продукти
8 Яйця (т..)
9 Вода
10 Молоко згущене і концентроване
11 Молоко сухе
12 Свіжі дикоростучі ягоди і гриби

Продовження таблиці 3.6

Назва продукту Вміст 137Cs Вміст 90Sr
13 Сушені дикоростучі ягоди і гриби
14 Лікарські рослини
16 Спеціальні продукти дитячого харчування

 

Продукт (крім спеціальних продуктів дитячого харчування) є придатним до реалізації і споживання, якщо виконується співвідношення:

 

(3.5)

 

де і - результати вимірів питомої активності радіонуклідів 137Cs та 90Sr в даному харчовому продукті, Бк/кг;

і - нормативи вмісту 137Cs та 90Sr для даного харчового продукту за таблицею, Бк/кг.

У випадку, якщо це співвідношення більше 1: реалізація продукту заборонена.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 2059;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.