Чи варто виходити на міжнародний ринок

Не всі компанії для виживання потребують виходу на міжнародний ринок. Напри­клад, багато компаній мають бізнес локального характеру, який зазвичай потребує тільки місцевого ринку. А до того ж бізнес завжди почувається безпечніше на внутрі­шньому ринку. Менеджери не повинні вивчати іноземні мови та закони, долаштову-ватися до коливань валютних курсів, змін політико-правової системи чи пристосову­вати свої товари до потреб та уподобань іноземних споживачів. Компанії, що предста­вляють глобальні галузі, діють за іншими правилами — коли їхні стратегічні позиції на певних місцевих ринках зазнають впливу глобальних процесів, вони повинні роз­робляти тактику конкуренції з огляду на глобальні чинники.

Певні чинники спонукають компанію до виходу на міжнародну арену. Внутрішній ри­нок, на якому діє компанія, зазнає інтервенції з боку глобальних компаній-конкурентів, які пропонують кращі товари або нижчі ціни. У відповідь компанія може застосувати ін­тервенцію на внутрішні ринки конкурентів. Також компанія може вийти на закордонні ринки, що відкривають ширші маркетингові перспективи, ніж внутрішній ринок. Внутрі­шній ринок компанії може з тих чи інших причин звузитися або виснажитися, або компа­нія потребуватиме розширення споживчої бази з метою отримання економії від розши­рення масштабів виробництва (так званий ефект масштабу). Компанія може потребувати зменшення ділового ризику, пов'язаного з діяльністю тільки на одному певному ринку. 1 насамкінець, клієнти компанії можуть поширити свою діяльність на міжнародні ринки, отже відповідно потребувати організації обслуговування у міжнародних масштабах.

Перш ніж прийняти рішення про вихід на міжнародний ринок, компанія повинна зважити ступінь ризику та свою здатність діяти у глобальному масштабі. Чи може компанія навчитися правильно оцінювати уподобання та споживацьку поведінку в інших країнах? Чи може вона запропонувати конкурентоздатні та привабливі товари? Чи може вона адаптуватися до ділової культури, характерної для інших країн, та ефек­тивно співпрацювати з місцевими компаніями та владою? Чи мають менеджери ком­панії необхідний міжнародний досвід? Чи врахувало керівництво компанії вплив за­конів та політичного середовища інших країн?

Через ризик та складнощі, пов'язані з виходом на міжнародні ринки, компанії зво­лікають, допоки обставини не змусять їх прийняти таке рішення. Наприклад, партне­ри (місцевий експортер, іноземний імпортер чи іноземний уряд) можуть запропонува­ти компанії продати свою продукцію за кордон. Чи компанія виявляє, що внутрішній ринок вже перенасичений, і вимушена шукати нові ринки збуту своєї продукції.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 411;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.