Культурне середовище

Кожній країні притаманні певні традиції, норми поведінки і табу. Перш ніж розпо­чати розробку маркетингової програми, продавець має вивчити ставлення споживачів рі­зних країн до сприйняття та використання певних товарів. Тут на нього очікують неспо­діванки. Наприклад, пересічний француз використовує вдвічі більше косметичних това­рів, ніж його жінка. Німці та французи з'їдають більше фірмових спагеті, ніж італійці. Італійські діти полюбляють бутерброди з шоколадками. А танзанійські жінки не дають дітям їсти яєць, бо побоюються, що їх вживання призведе до облисіння та імпотенції.

Компанії, що ігнорують такі відмінності, припускаються прикрих і дорогих помилок.

McDonald's ta Coca-Cola завдали образи всьому мусульманському світові, коли надру­кували прапор Саудівської Аравії на упаковках своїх виробів. Композиція прапора вклю­чає цитату з Корану (священного тексту мусульман), а відповідно до мусульманських ка­нонів Святе Письмо забороняється розділяти на частини (рвати), не кажучи про те, що викидати на смітник [11].

Ділова етика та поведінка залежать від культурного середовища тієї чи іншої краї­ни. Бізнесменам слід мати на увазі ці чинники, що впливають на успіх закордонної діяльності. Відмінності ділової поведінки в різних країнах разючі [12].

• Південноамериканці зазвичай під час ділових розмов сидять або стоять дуже бли­зько один до одного, можна сказати — "на відстані подиху". Американець відсува­ється далі, а південноамериканець — підсувається ще ближче. Врешті-решт, обоє почуватимуться ображеними.

• Енергійна та наполеглива поведінка під час переговорів дає хороші результати в багатьох країнах, але не в Японії чи інших азіатських країнах. Більш того, під час переговорів віч-на-віч японський бізнесмен рідко каже "ні". Трапляється, амери­канцям не вистачає терпіння на ввічливі бесіди про погоду та інші сторонні теми, що є традиційною прелюдією до азіатських ділових перемовин. Вони почуваються розгубленими і не розуміють, на якій же стадії переговорів перебувають нині. А коли американець за звичкою намагається рішуче перейти до обговорення суті справи, японець сприймає таку поведінку як занадто наступальну.

• Коли американські підприємці обмінюються візитними картками, вони зазвичай лише швидко переглядають візитівку, відклавши детальне її вивчення на майбутнє. В Японії, навпаки, бізнесмен відразу ж детально вивчить картку партнера, і зверне увагу на посаду партнера по переговорах. Японці традиційно спочатку вручають ві-зитівки найвпливовішим особам.Отже, вивчення культурних традицій, уподобань і стилів поведінки окремих країн та регіонів є запорукою успішного бізнесу.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 454;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.