Економічне середовище

Фахівець з міжнародного маркетингу повинен дослідити економічне становище кожної країни. Два економічні чинники відбивають ринкову привабливість тієї чи ін­шої країни: виробнича структура даної країни та розподіл доходів.

Виробнича структура країни визначає її потреби у товарах та послугах, рівень до­ходу та рівень зайнятості. Існує чотири типи виробничих структур.

Натуральне господарство. При пануванні натурального господарства переважна ма­са населення зайнята у простому сільському господарстві. Значна частина виробленої продукції йде на споживання, а її залишки обмінюються на прості товари та послуги. Ринкові можливості в такому випадку є вкрай обмеженими.

Економіка, орієнтована на експорт сировини. Така економіка однобоко розвивається за рахунок наявності у країні одного або кількох видів природних ресурсів. Переважну частину валового доходу складають надходження від експорту наявних природних ре­сурсів. Такі країни, як Чилі (олово та мідь), Заїр (мідь, кобальт та кава) і Саудівська Аравія (нафта) є прикладом країн з економікою, орієнтованою на експорт. Ці країни є вигідним ринком збуту промислового обладнання, вантажівок, станків та інструмен­тів. А за умов, коли там мешкають іноземні спеціалісти та є місцевий заможний ви­щий клас, ці країни стають перспективним ринком збуту предметів розкоші.

Економіки, які перебувають на етапі індустріалізації. Для такого типу економіки є ха­рактерним розвиток переробної промисловості на рівні від 10 до 20% національної еко­номіки. Це такі країни, як, наприклад, Єгипет, Філіппіни, Індія, Бразилія. З розширен­ням виробництва країна потребуватиме збільшення обсягу імпорту текстильної сирови­ни, сталі та продукції важкого машинобудування. Водночас зменшуватиметься потреба у імпорті готового текстилю, паперових виробів, автомобілів. Індустріалізація зазвичай призводить до виникнення прошарку нуворишів та невеликого середнього класу, що постійно зростає. Ці категорії населення потребують нових видів імпортних товарів.

Індустріальна економіка. Такі країни є основними споживачами товарів переробної промисловості та інвестицій. Вони ведуть торгівлю одна з одною і, крім того, експор­тують свої товари до країн з іншими типами економіки в обмін на сировину та напів­фабрикати. Ці країни є перспективним багатим ринком для всіх видів товарів, тому що вони мають широкий спектр виробництв та численний середній клас.

Другим економічним чинником є розподіл доходів у даній країні. Населення країн з натуральною економікою складається переважно з домогосподарств з низьким рівнем доходів. А населення індустріальних країн має широкий спектр доходів — низьких, середніх, високих. Інші країни характеризуються крайнощами у розподілі доходів — або дуже низькими, або дуже високими доходами. Проте, навіть у країнах з низьким рівнем доходів люди знаходять способи купувати необхідні товари. Крім того, трапля­ється, що дуже бідні країни мають невеликі, але потенційно перспективні сегменти споживачів з високим рівнем доходів.

Пригадаймо, що в США перші сателітові антени з'явилися у найбідніших районах : Аппалачів ... Мешканці калькуттських нетрів володіють 70 тисячами відеомагнітофонів. У Мексиці число жител, мешканці яких мають кольорові телевізори, набагато перевищує кількість жител, де є водогін. Майте на увазі, що за низькими показниками середнього j доходу може приховуватися жвавий ринок предметів розкоші. У Варшаві (де середньорі- : і чний дохід становить 2,5 тисячі доларів) гарно вдягнені покупці переповнюють елегантні \ ! бутіки, де продаються парфуми від Крістіана Діора та взуття від Валентіно... У Китаї, де • середній річний дохід на душу населення менший, ніж $600, швейцарська компанія Rado і продає тисячі своїх годинників (які коштують тисячу доларів!) [8].Таким чином, фахівці з міжнародного маркетингу мають вирішувати складне за­вдання — як економічне середовище впливатиме на прийняття рішення щодо виходу на ті чи інші глобальні ринки.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 696;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.