Номенклатура і зміст статей витрат рослинництва

Витрати в рослинництві обліковують по статтях, перелік яких підприємство визначає самостійно. Примірний їх перелік, який ми прокоментуємо, наведено в Методичних рекомендаціях.

За статтею "Витрати на оплату праці" обліковують основну і додаткову оплату праці працівників, які зайняті безпосередньо на вирощуванні сільськогосподарських культур. Сюди відносять і оплату праці на кінно-ручних і тракторних роботах. Підставою для нарахування оплати праці в рослинництві є належним чином оформлені первинні документи: табель обліку робочого часу (форма № 64), книжка бригадира по обліку праці і виконаних робіт (форма № 65), обліковий листок тракториста-машиніста (форма № 65а і № 676), обліковий листок праці і виконаних робіт (форма № 66 і № 66а) та інші.

Для віднесення витрат на об'єкти обліку дані первинних документів переносять у Журнал обліку робіт і затрат (форма № 37) — по кінно-ручних роботах, та у Накопичувальну відомість обліку використання машинно-тракторного парку (форма № 37а) — по механізованих роботах.

Оплата праці трактористів-машиністів та інших працівників у рослинництві відноситься безпосередньо на об'єкти обліку витрат і відображається таким записом на рахунках: дебет рахунку 23 "Виробництво" і кредит рахунку 66 "Розрахунки з оплати праці".

За статтею "Відрахування на соціальні заходи"відображають нарахування обов'язкових єдиних внесків до соціальних фондів України (ЄСВ), як передбачено чинним законодавством. Нарахування таких внесків відображають таким записом: дебет рахунку 23 "Виробництво" і кредит рахунку 65 "Розрахунки за страхування" за відповідними субрахунками.

За статтею "Насіння та посадковий матеріал" показують вартість насіння та садивного матеріалу власного виробництва і придбаного, які використані для посіву (посадки) відповідних сільськогосподарських культур та насаджень. Витрати на підготовку насіння до посіву (протруювання, сортування тощо), навантаження та транспортування його до місця посіву не включаються у вартість насіння, а відносяться на виробництво певної сільськогосподарської культури (групи культур) за відповідними статтями витрат.

На статтю "Паливо та мастильні матеріали" відносять вартість палива, яке використане на виконання технологічних операцій. Зокрема, тут показують витрату палива по роботі машинно-тракторного парку. Паливо, використане на роботу автомобільного транспорту, включають в ціну роботи і окремою статтею по рослинництву не відображається.

Стаття "Добрива" призначена для обліку вартості внесених в грунт під сільськогосподарські культури органічних (гній, торф, компост, сидеральні добрива тощо), мінеральних, бактеріальних, інших добрив та мікродобрив. Витрати на підготовку добрив, навантаження їх в транспортні засоби і розкидачі, вивезення в поле та внесення в грунт списують на конкретну сільськогосподарську культуру (групу культур) за відповідними статтями витрат і в цю статтю не включають.

Органічні добрива списують за фактичною собівартістю (або умовною ціною), яка визначається на підприємстві. На цю статтю списують витрати по посіву та приорюванню культур, що використовуються як зелені добрива (люпин, сераделла та інші).

Мінеральні добрива списують за ціною їх придбання, показуючи натуральну вагу і в перерахунку на 100% діючої речовини. Підставою для списання у витрати по рослинництву мінеральних добрив є акт про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив, отрутохімікатів та гербіцидів (форма № 118). Акт складає агроном після закінчення внесення добрив у грунт та приймання виконаної роботи, а затверджує керівник підприємства. Акт містить детальну інформацію про внесення добрив, що дозволяє використовувати його для аналізу ефективності використання добрив.

Якщо добрива вносять спеціалізовані організації агротехсервісу за договором або авіазагони сільськогосподарської авіації, то суми оплати за виконані роботи відносять на статтю "Роботи та послуги".

За статтею "Засоби захисту рослин" відображають вартість придбаних за рахунок коштів підприємства пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів, дефоліантів та інших хімічних і біологічних засобів, які використані для боротьби з бур'янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських рослин.

За статтею "Роботи та послуги" відображають витрати на роботи та послуги власних допоміжних виробництв, які забезпечують виробничі потреби, та вартість послуг виробничого характеру, наданих сторонніми підприємствами, включаючи плату за воду для зрошення та інші послуги, надані водогосподарськими організаціями.

У витрати на надані сторонніми підприємствами та організаціями послуги з агрохімічного обслуговування та внесення добрив не включається вартість отрутохімікатів і добрив, яку показують за відповідними іншими статтями.

За статтею "Витрати на ремонт необоротних активів" відображають витрати на ремонт теплиць і парників, сільськогосподарських машин та інших об'єктів.

За статтею "Інші витрати на утримання необоротних активів" обліковують такі витрати:

ü оплата праці, включаючи відрахування на соціальні заходи персоналу, що обслуговує основні засоби, крім оплати праці трактористів-машиністів та інших працівників, зайнятих в технологічному процесі виробництва сільськогосподарської продукції, оплата праці яких відноситься безпосередньо на статтю "Витрати на оплату праці", вартість пального та мастильних матеріалів, витрачених на переїзди тракторів та самохідних машин з однієї ділянки на іншу;

ü амортизаційні відрахування по основних засобах, що нараховуються відповідно до прийнятого порядку.

За статтею "Інші витрати" відображають витрати, що безпосередньо пов'язані з виробництвом певної продукції і не включені до інших статей, а саме: вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, знос спеціального одягу та спеціального взуття, платежі за страхування урожаю сільськогосподарських культур, плата за воду, що вибирається з водогосподарських систем у межах затверджених лімітів, тощо.

За статтею "Загальновиробничі витрати" відображають суму загальновиробничих (включаючи бригадні, цехові) витрат, що припадають на конкретний об'єкт обліку в порядку їх розподілу.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1054;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.