Мойсеєво Божественне законодавство

Десять заповідей, або наказів, які Бог дав своєму народ , точно вказують, що має робити людина і чого уникати, якщо вона хоче любити Бога і ближніх. Ось ці заповіді:

1. Я Господь Бог твій; щоб не було в тебе інших Богів, крім Мене. Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією думкою твоєю – заповідь ця велить любити Бога більше всього і не надавати нікому божеські почесті. Святих угодників Божих слід теж почитати, але не так, як Самого Бога , а як людей більш інших угодних Богу, як молитовників і заступників людей перед Ним.

2. Не сотвори собі кумира – не роби собі ідола і ніякого зображення його; бо всі у світі створене Богом, то Йому одному слід поклонятися; неприпустимо створювати ідолів (кумирів) і поклонятися їм.

3. Не свідчи імені Господа Бога твого всує (марно) – не повинно святе і велике ім'я Боже вимовлятися в порожніх розмовах (просто так) , а тому божитися і клястися марно ця заповідь забороняє.

4 . Пам'ятай день суботній, щоб проводити його свято – шість буденних днів людина повинна трудитися, працювати, дбати про все, що потрібно для його земного життя . Сьомий же день треба присвятити Богові – молитися, читати корисні книги, допомагати іншим і взагалі, заради Господа, робити якомога більше добра. У Новому Завіту таким днем ​​став день недільний – на згадку воскресіння Ісуса Христа з мертвих.

5. Шануй батька свого і матір свою, щоб було тобі благо, і щоб ти довго жив на землі – треба любити і поважати батьків, слухатися їх, піклуватися про них. А також слід почитати інших родичів, старших, вчителів, благодійників, духовних отців і начальників – за це Бог обіцяє продовжити земне життя.

6. Не убий – під вбивством розуміється не тільки позбавлення життя себе або інших, але і якщо допускають інших до вбивства своїм наказом, порадою, допомогою , згодою. Забороняється також цією заповіддю всякий неприборканий гнів і образу ближнього усяким лайливим словом; заповідь ця велить жити з усіма в мирі та злагоді, а також лагідно поводитися з тваринами.

7. Не чини перелюбу – цією заповіддю Господь забороняє чоловікові і дружині порушувати взаємну вірність і любов. Неодруженим ж Бог велить дотримуватися чистоти думок і бажань. Забороняється також цією заповіддю всяку надмірність (обжерливість, пияцтво тощо).

8. Не вкради – нічого не можна брати без попиту ні явно, ні таємно; не обманювати при продажу; при всякій угоді треба розраховуватися чесно; не приховувати знайдене; всяку роботу закінчувати до обіцяного терміну і по совісті.

9. Не свідчи на іншого неправдиво – заповідь ця забороняє брехати, обмовляти, говорити про людей погане, засуджувати їх, а також вірити наклепникам; заповідь ця велить також завжди тримати своє слово.

10. Не пожадай добра ближнього твого: Не пожадай жінки ближнього твого, ні вдома його, ні поля його, ні раба його і взагалі нічого, що належить ближньому твоєму – ця заповідь забороняє заздрити чужого добра і велить задовольнятися тим, що маєш. Від заздрості народжуються недобрі бажання, а від недобрих бажань – і всі недобрі, злі справи.

Закон Божий став природно-логічним розвитком біблійного права. Його призначення в тому, щоб кожен знав і виконував цей Закон, створюючи собі тим самим не тільки тимчасове земне благополуччя, а й вічне спасіння.

Закон Божий надав глобальний вплив на розвиток людського суспільства. Десять заповідей Мойсеєва Законодавства отримали подальший розвиток у нормах Нового Завіту. Ці заповіді лягли в основу норм людської моралі і позитивного права.








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 618;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.