Складові адаптації підприємства

У системі адаптації підприємства до впливів зовнішнього середовища виділяються дві складові адаптації: адаптивна реакція підприємстваі власне процес адаптації.

Під адаптивною реакцієюпідприємства на вплив зовнішнього середовища розуміється зміна стратегічних цілей діяльності підприємства або способів досягнення цих цілей, що істотно впливають на взаємини підприємства з зовнішнім середовищем.

У свою чергу, процес адаптаціїварто розуміти як процес внесення змін у функціонування внутрішніх систем і діяльність підрозділів підприємства, що супроводжують адаптивну реакцію.

Адаптивна реакція підприємства з'являється (або, принаймні, повинна з'являтися, якщо підприємство піклується про свою фінансову безпеку) під впливом факторів зовнішнього середовища.

За способом впливузовнішні фактори можна розділити на два види: фактори прямого і непрямого впливу.

Фактори прямого впливубезпосередньо впливають на діяльність підприємства. Найчастіше до факторів прямого впливу відносяться фактори, що характеризують ступінь стабільності економічної обстановки, у якій діє підприємство. До таких факторів можна віднести, наприклад, поведінку постачальників матеріалів, капіталу; зміну процентної ставки інвестицій; зміну законодавства з господарських питань, постанов і заходів, прийнятих місцевими органами управління, і дещо рідше – фактори, що характеризують стан ринку (наприклад, розміщення і поводження споживачів; склад і поводження конкурентів).

До факторів непрямого впливувідносяться такі, вплив яких на підприємство здійснюється опосередковано, наприклад, політична обстановка в країні; рівень розвитку науково-технічного прогресу.

За швидкістю реакції підприємства зовнішні фактори поділяються на фактори, які потребують негайної реакції з боку підприємства (наприклад, підвищення рівня інфляції, зміна законодавчої бази, зміни в діяльності постачальників), і на фактори, швидкість реакції на які пролонгована в часі (наприклад, результати інноваційних процесів).

За ступенем залежності від підприємства фактори поділяються на залежні від підприємства, тобто контрольовані ним (наприклад, вибір постачальників матеріальних ресурсів і засобів виробництва, підвищення кваліфікації персоналу, створення суспільної думки про підприємство і його продукцію), і не залежні від підприємства, тобто не контрольовані ним (наприклад, поводження постачальників матеріалів, рівень інтенсивності конкуренції в галузі або регіоні, поводження конкурентів).

За характером відповідної реакції підприємства зовнішні фактори можна розділити на наступні групи: обов'язкові й ігноровані фактори.

До обов'язкових відносяться фактори, на які підприємство не може не відреагувати, якщо не хоче припинити свою діяльність: реакція на такі фактори обумовлює життєздатність підприємства. У цю групу входять такі фактори, як падіння попиту на продукцію підприємства; зміна вимог споживачів до якості продукції; зміни умов постачання і транспортування матеріалів тощо.

До ігнорованих відносяться фактори, від відповідної реакції на які не залежить існування підприємства, а мова йде про фінансові втрати – реальних або у формі не отриманої вигоди; до цих факторів відносяться в першу чергу поява нововведень – нових видів продукції, нової техніки, конструкційних матеріалів, методів організації і керування; зміна поводження конкурентів.

Існування кожного з наведених факторів впливу зовнішнього середовища змушує підприємства пристосовуватися, тобто адаптуватися до дії цього фактора, особливо, якщо він стає фактором постійного впливу, а адаптивна реакція на нього є змушеною й обов'язковою.

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.