Відповідальність за порушення законодавства з охорони праці.

Закон України «Про охорону праці» передбачає дисциплінарну, адміністративну, матеріальну і кримінальну відповідальність за порушення законодавчих і інших нормативних актів з охорони праці. Виконувати вимоги з охорони праці та виробничої санітарії зобов'язують працівників Кодекс законів України «Про працю», Закон України «Про охорону праці», правила внутрішнього розпорядку, що діють на підприємствах, в установах і організаціях, норми колективних договорів, інші нормативні акти про працю. Відповідні умови можуть бути внесені і до контрактів, які укладаються з працівниками.

Дисциплінарна відповідальність. Кодексом законів «Про працю» встановлено такі дисциплінарні стягнення: догана; звільнення з роботи. Право накладати дисциплінарні стягнення на працівників має орган, який користується правом прийняття на роботу цього працівника. Підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників є порушення законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці та їх дії, спрямовані на створення перешкод для виконання посадовими особами органів державного нагляду за охороною праці їх повноважень. На період дії покарання заохочувальні заходи до працівника не застосовуються.

Адміністративна відповідальність. Відповідно до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці накладається адміністративна відповідальність у вигляді штрафів на працівників, службових осіб підприємств, установ чи організацій, а також громадян − власників підприємств чи уповноважених ними осіб. На підприємство можуть бути накладені штрафи за порушення законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці та невиконання розпоряджень посадових осіб органу державного нагляду за охороною праці з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Підприємство також сплачує штраф за кожний нещасний випадок на виробництві та випадок професійного захворювання, що сталися з вини цього підприємства.

Матеріальна відповідальність. Матеріальна відповідальність у вигляді грошової компенсації може бути покладена на працівників і службових осіб за шкоду, заподіяну підприємству, а також на власників підприємств за порушення вимог охорони праці.

Кримінальна відповідальність. Кримінальна відповідальність за порушення правил охорони праці покладається на працівників і службових осіб підприємств, а також на власників підприємств чи уповноважених ними осіб. Поняттям «порушення правил охорони праці» охоплюється недотримання загальнодержавних, галузевих та місцевих (для даного підприємства) правил, інструкцій, положень та інших підзаконних актів, розроблених і прийнятих відповідно до Закону «Про охорону праці» і Кодексу Законів України «Про працю». Кримінальна відповідальність настає за порушення вимог охорони праці, яке створювало небезпеку для життя або здоров'я громадян, яке призвело чи могло призвести до нещасних випадків, аварій або інших тяжких наслідків. Ознаки злочину є як у діях, так і у бездіяльності, тобто у невиконанні того, що слід було робити на виконання відповідних правил, інструкцій тощо. Ступінь покарання залежить від конкретних обставин і встановлюється Кримінальним Кодексом України.

 

 








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 885;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.