Соціально орієнтованої організаційної моделі підприємства

Зацікавлені групи Вид участі в діяльності підприємства Зацікавленість в результатах Контрольовані параметри
Державні органи База оподаткування Податкові платежі Фінансові результати
Власники Власний капітал Дивіденди Фінансові показники
Інвестори (кредитори) Позиковий капітал Повернення капіталу Ризики Фінансові показники Ліквідність
Менеджмент Знання Компетентність Відповідальність Оплата праці Кар`єрне зростання Всі аспекти діяльності
Персонал Праця Оплата праці Умови праці Оплата праці Умови праці
Постачальники Поставки ресурсів Умови контрактів Ціни ресурсів Фінансовий стан Надійність
Споживачі Купівля товарів і послуг Ціни на товари і послуги Задоволеність потреб Ціни Якість Сервіс
Суспільство Суспільні потреби, вимоги, стандарти, цінності Задоволеність суспільних потреб, безпека продукції, захист навколишнього природного середовища Ціни Характеристики товарів Екологічні параметри середовища

 

Досягнення балансу між множинними цілями підприємства і інтересами зацікавлених груп – складний трудомісткий процес, який вимагає постійного моніторингу пріоритетних інтересів зацікавлених груп, визначення рівня домінування кожної з них в конкретний момент часу та терміновості задоволення вимог. Баланс досягається шляхом прийняття компромісних рішень за рахунок узгодження інтересів та визначення загроз з боку потенційно незадоволених груп. При цьому варто знайти рішення, здатні мінімізувати економічні втрати підприємства в цілому від можливих дій групи, незадоволеної рівнем одержаного забезпечення, та розробити механізми погоджувальних дій.

Критерій ефективності за таких умов повинен відображати взаємозв`язки, що виникають між множиною цілей і інтересів різних груп. Прибуток та його зростання не вважається єдиним критерієм ефективної діяльності, до уваги приймається і динаміка доходів на акцію, і розміри інвестицій та інші параметри. Відповідно до критеріїв формується пріоритети для певного етапу розвитку підприємства.

Економічна безпека підприємства, побудованого за соціально орієнтованою моделлю, є симбіозом низки складових – політико-правової, кадрової, інтелектуальної, соціальної, фінансової, ринкової тощо. В контексті домінування будь-якої групи економічна безпека формується тією складовою, яка є вираженням інтересів саме цієї групи. Так, наприклад, недостатнє задоволення підприємством інтересів такої групи як персонал підприємства, послаблює кадрову та інтелектуальну складову економічної безпеки та ініціює виникнення внутрішніх та зовнішніх загроз саме для інтелектуальних та людських ресурсів підприємства.

Соціально орієнтована модель є найбільш вразливою з точки зору економічної безпеки підприємства, оскільки має високий рівень відкритості та взаємодії з широким колом зовнішніх та внутрішніх угрупувань.

Отже, економічна безпека кожної організаційної моделі підприємства забезпечується складовою, яка є домінуючою для даної моделі внаслідок таких її параметрів ( табл.2.3):

· домінуючого ресурсу;

· показників оцінювання ефективності діяльності;

· критерію ефективності діяльності.

 

Таблиця 2.3








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 737;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.