Організаційних моделей підприємства

Модель Характери-стики Бюрокра-тична Корпоративна Стратегічна Соціально орієнтовна-на
Головна мета     Створення механістичної конструкції підприєм-ства Створення творчого колективу однодумців Створення інструмен-тів взаємодії із зовнішнім середо-вищем Створення інструмен-тів взаємодії із зацікавле-ними групами
Домінуюча риса Оптимальне поєднання факторів виробництва Високо про- фесіональний, кваліфікований, мотивований персонал Продуктивні взаємодія із зовнішнім середови-щем Соціаліза-ція діяльності підприємства
Рівень відкритості та активної взаємодії з зовнішнім середови-щем низький   Середній високий Високий
Головне завдання менеджмен-ту Оперативне управління виробницт-вом Управління персоналом Стратегічне управління Обмежена оптиміза-ція

 

Досягнення встановлених показників за такими «вихідними» параметрами гарантують одержання достатнього обсягу прибутку, виживання і певний, хоча і обмежений, розвиток підприємства. Оскільки модель орієнтована на одержання максимальних результатів на виході системи, то головна увага щодо економічної безпеки зосереджується саме на виробничій діяльності, а рівень безпеки характеризує співставлення економічних результатів діяльності із показниками використання ресурсів, зокрема, матеріальних. Аналіз чинників, які суттєво впливають на ефективність виробництва дозволяє виокремити загрози та розробити заходи протидії.

Достатній рівень економічної безпеки бюрократичної моделі підприємства переважно забезпечується техніко-технологічною складовою та досконалою організацією виробництва. Технологічна складова домінує, оскільки підприємство, що функціонує в межах бюрократичної організаційної моделі, розробляє специфічну технологію виробництва шляхом розчленування виробничого процесу на окремі найпростіші елементи. Така технологія не потребує висококваліфікованої робочої сили, виконувати виробничі операції здатні некваліфіковані та малокваліфіковані робітники.

Корпоративна організаційна модель.Методологія виміру ефективності діяльності цієї моделі підприємства базується на показниках, що вимірюють ефективність управління персоналом підприємства, включаючи показники їх формування, розвитку і підвищення якості трудового життя. В зв`язку з цим підприємство здійснює деталізоване планування потреби в персоналі, цілеспрямований відбір і розстановку персоналу, детальну розробку систем оплати праці і пільг, навчання і профорієнтацію, оцінювання роботи, а також підготовку керівних кадрів. Особлива увага приділяється якості трудового життя, яка оцінюється тупенем задоволеності завдяки трудовій діяльності важливіших особистих потреб працівників підприємства. Висока якість трудового життя визначається за такими ознаками:

· цікавість та творчий характер робота;

· справедливість винагороди і визнання трудових досягнень;

· безпечне та екологічно чисте виробниче середовище;

· мінімальний і тільки необхідний нагляд з боку керівництва;

· участь робітників в прийнятті рішень, пов`язаних з їх діяльністю;

· гарантія роботи і партнерські відносини з колегами;

· медичне страхування і побутове обслуговування працюючих.

В цій моделі економічна безпека переважно формується за рахунок кадрової складової.

Стратегічна організаційна модель.Ефективність цієї моделі вимірюється з врахуванням чинників зовнішнього середовища, які прямо чи опосередковано впливають на функціонування і розвиток підприємства. При цьому головна увага зосереджується на здатності підприємства одержувати всі необхідні ресурси із зовнішнього середовища. Нездатність до цього асоціюється з низькою ефективністю, а, отже становить загрозу для економічної безпеки підприємства. Для виконання такого завдання використовується стратегічне управління підприємством, згідно з постулатами якого розробляються і реалізуються стратегії і стратегічні плани розвитку підприємства. При цьому встановлюють обмежене коло сфер бізнесової діяльності, де підприємство здатне досягти конкурентних переваг. Конкретизуються цілі і приймаються рішення стосовно груп споживачів, видів товарів і послуг та ринків. В центрі уваги знаходяться чинники, що підвищують здатність підприємства до гнучкого реагування на появу нових умов та динаміку факторів зовнішнього середовища.

Економічна безпека формується за рахунок передбачення зовнішніх загроз та розробки відповідних заходів упередження та протидії, отже визначається переважно рівнем ринкової безпеки підприємства.

Соціальна організаційна модель.Оцінка ефективності діяльності підприємства означеної моделі вимагає врахування складу всіх груп, зацікавлених в його діяльності, їх вимог, динаміки суспільних пріоритетів і цінностей. Ефективність функціонування моделі вимірюється ступенем задоволеності очікувань і потреб зовнішніх по відношенню до підприємства груп і внутрішніх, які знаходяться в середині підприємстві ( табл. 2 ). Чисельність як зовнішніх, так і внутрішніх груп буває досить значним і зазвичай, підприємство використовує почергове вирішення проблем.

Наявність в складі великих підприємств множини функціональних підсистем означає, що у кожної зацікавленої групи є свої специфічні цільові установки, домінантні інтереси та певні вимоги. При цьому вимоги деяких груп, наприклад, держави, є безумовними для виконання з боку підприємства.

 

Таблиця 2.2








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 803;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.