Техніко-технологічна складова економічної безпеки підприємства

 

Однією з головних умов досягнення високого рівня економічної безпеки підприємства є створення високоефективної виробничої системи, в якій ключова роль належить техніко-технологічній базі підприємства.

Техніко-технологічна база підприємства – це сукупність найактивніших елементів виробництва, яка визначає технологічний спосіб одержання продукції (надання послуг, виконання робіт), здійснюваний за допомогою технічних пристроїв (машин, приладів, устаткування), споруд, передавальних, діагностичних та інформаційних засобів, з яких сформовані технологічні та виробничі системи підприємства.

Техніко-технологічна база кількісно та якісно відрізняється від основних виробничих засобів підприємства тим, що, по-перше, вона містить лише ті види засобів праці, які безпосередньо беруть участь у процесі виробництва; по-друге, техніко-технологічна база, окрім сукупності технічних пристроїв, включає також способи отримання та переробки сировини та матеріалів у готову продукцію, тобто технологічну складову.

Техніко-технологічна складова економічної безпеки підприємства є похідною від техніко-технологічної бази. Не зважаючи на сферу діяльності, змістовно вона суттєво залежить від рівня використовуваних на підприємстві технологій. Принципово важливим моментом є проблема наявності в цих технологіях потенціалу розвитку та їх майбутньої конкурентоспроможності у порівнянні зі світовими стандартами, чий вплив на розвиток сучасної світової еко­номіки постійно зростає.

Техніко-технологічна складова є пріоритетною серед інших функціональних підсистем економічної безпеки. Це зумовлено тим, що вона характеризується такими особливостями:

· безпосередньо впливає на процеси інвестування у підвищення технічного рівня суб’єктів господарювання;

· переважною мірою забезпечує рівень конкурентоспроможності продукції на підприємстві;

· впливає на рівень всіх інших функціональних складових економічної безпеки.

Загальна характеристика техніко-технологічної бази підприємства передбачає виокремлення технічної та технологічної складової її елементної структури. До технологічної складової відносять всю сукупність застосовуваних технологій у процесах видобутку, обробки, переміщення, складування, контролю та інші складові виробничого процесу; сукупність способів і прийомів переробки ресурсів та одержання готової продукції; комплекс технологічної документації, об'єкти інтелектуальної власності та інші складові інноваційного оновлення. До технічної складової належать енергетична база підприємства, що визначається як сукупність установок і мереж для забезпечення виробництва всіма видами енергії; виробничі машини, пристрої та споруди; технічна база інформаційних процесів у вигляді інформаційно-обчислювальної техніки та засобів зв'язку. Для кожного підприємства пріоритетною може бути або технічна, або технологічна складова, однак лише разом вони сприяють забезпеченню та підтриманню високого рівня техніко-технологічної безпеки підприємства.

Рівень техніко-технологічної безпеки насамперед залежить від прогресивності застосовуваних технологій та їх відповідності світовим аналогам. Від рівня прогресивності технологій залежить продуктивність праці, конкурентоспроможність продукції, ефективність використання основного та оборотного капіталу, рівень загальних витрат на виробництво продукції та прибутковість бізнесу.

Забезпечення необхідного рівня техніко-технологічної складової економічної безпеки безпосередньо пов’язано з впровадженням прогресивних технологій, яким притаманні такі характеристики як:

· малоопераційність;

· безвідходність;

· економічність;

· екологічність;

· інтенсивність.

У порівнянні з традиційними прогресивні технології потребують вагомих витрат, але їх використання зумовлює багаторазове зростання продуктивності праці та зниження витрат. Особливо це стосується базових технологій, які є складовою прогресивних. Саме переважно вони формують рівень техніко-технологічної складової економічної безпеки. Можна виокремити такі основні ознаки, яким повинні відповідати базові технології:

· висока економічна ефективність як об’єктивна передумова зростання продуктивності праці;

· раціональне використання матеріальних ресурсів;

· тривалі терміни експлуатації;

· забезпечення високої якості продукції;

· гарантія екологічної безпеки.

Техніко-технологічна база підприємства гарантує економічну безпеку підприємства шляхом реалізації наступних завдань:

· забезпечення ефективного та безперервного процесу відтворення необоротних активів на підприємстві;

· підвищення ефективності використання ресурсів та продуктивності праці;

· забезпечення належної якості виробленої продукції (послуг);

· гарантування екологічної та техногенної безпеки на підприємстві та за його межами.

З позиції забезпечення економічної безпеки, техніко-технологічну базу підприємства можна визначити як складну систему, що впливає на рівень економічної безпеки підприємства шляхом реалізації завдань з найбільш ефективного перетворення ресурсів, забезпечення якості продукції та гарантування безпеки життєдіяльності людей.

Враховуючи те, що техніко-технологічна база є складною системою та містить ряд елементів, які впливають на загальний рівень економічної безпеки підприємства, вона формує його технологічний уклад. Загальновизнаною є думка щодо існування шести технологічних укладів, кожний з яких характеризується видом енергії, що використовується, організаційними структурами, застосуванням певної сукупності технологій. На сьогодні у розвинених країнах домінують технології п'ятого укладу й створюються технології та передумови для формування шостого технологічного укладу. В таблиці 2.5 подано характеристику кожного з шести технологічних укладів.

Таблиця 2.5








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 3984;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.