РОЗРАХУНОК ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАХОДІВ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Захід Превентивний (відвернутий) збиток Завданий збиток
Сутність збитку Вартість Сутність збитку Вартість
1. Інтервенція альтернативних технологій   Х1   Y1
2. Помилковий прогноз тенденцій розвитку комплексу основних технологій на ринку підприємств   Х2   Y2
3. Помилки в аналізі системи патентів, діючих на ринку підприємств   Х3   Y3
4. Помилки у проведенні корпоративних НДДКР підприємств   Х4   Y4
5. Помилки у прогнозах розвитку товарних ринків підприємств   Х5   Y5
6. Інші заходи   Хn   Yn
Всього   Ввз12345+…+Хn   ВЗЗ=Y1+Y2+Y3+Y4+Y5+…+Yn

 

Можна виділити такі методи мінімізації втрат від загроз: попередження, ухилення, локалізація та дисипація, що включає в себе інтеграцію діяльності, диверсифікацію та розподіл ризику в часі.

Наступні два етапи забезпечення техніко-технологічної складової економічної безпеки є взаємозалежними та взаємодоповнюючими, тому їх слід розглядати сукупно (рис. 2.7).

Рис. 2.7. Схема розробки та впровадження заходів щодо забезпечення техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства

У разі необхідності до плану забезпечення техніко-технологічної безпеки підприємства повинні додаватися сценарії реалізації технологічних проектів підприємства із роз­рахунками ефективності альтернативних варіантів проектів. Заплановані заходи із забезпечення техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства реалізовуються в процесі фінансово-господарської діяльності підприємства, за результатами якої звітні дані разом з іншими видами інформації, які отримує підприємство, стають основою для майбутнього аналізу стану техніко-технологічної безпеки підприємства.

На забезпечення техніко-технологічної складової економічної безпеки окремого підприємства впливає також її стан на загальнодержавному рівні: вона передбачає стан правових норм і відповідних їм інститутів безпеки, які гарантують необхідні умови створення в державі конкурентоспроможних технологій, а також можливість виключити деструктивні наслідки тех­нологічної недосконалості господарської діяльності. На державному рівні повинен проводитися моніторинг відповідності технологій, що застосовуються в Україні, останнім світовим досягненням.

Загрозами в науково-технологічній сфері вважаються:

· невизначеність державної науково-технологічної політики;

· відплив інтелектуального та наукового потенціалу за межі України;

· науково-технологічне відставання України від провідних держав;

· зниження рівня підготовки висококваліфікованих наукових та інженерно-технічних кадрів.

Необхідною умовою забезпечення техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства в умовах циклічного розвитку систем є його інноваційна діяльність. Відповідно до міжнародних стандартів інновація визначається як кінцевий результат інноваційної діяльності, що отримала втілення у вигляді нового продукту, впровадженого на ринок, чи прогресивних технічних і технологічних рішень, використовуваних у виробництві.

 

 

Резюме

 

Організаційна модель підприємства – це сукупність принципів, правил, процедур його організаційної побудови, які визначають організаційну структуру підприємства, департаментизацію (виокремлення підрозділів), взаємозв`язки і особливості взаємодії структурних одиниць, ієрархію прийняття рішень і підпорядкованість

Існує чотири організаційні моделі підприємства: бюрократична, корпоративна, стратегічна та соціально-орієнтована.

Бюрократична організаційна модель поєднує механістичний (забюрократизований) внутрішній устрій підприємства , що за злагодженістю подібний до технократичного, з чітко окресленими бюрократичним процедурами взаємодії всіх структурних елементів, підрозділів та персоналу.

Корпоративна організаційна модель означає, що підприємство є колективом або сукупністю людей, сформованою за принципом розподілу праці з особливою формою зв`язків між людьми в процесі здійснення спільної координованої праці.

Стратегічна організаційна модель представляє підприємство складовою частиною ринку, який обумовлює його структуру та систему управління та суттєво впливає на ефективність діяльності.

Соціально орієнтована організаційна модель інтерпретує підприємство як частину соціуму – суспільне утворення, діяльність якого суттєво впливає не тільки на життєдіяльність окремих колективів, а й на рівень задоволення індивідуальних та суспільних потреб значного кола зацікавлених груп, організацій та окремих осіб.

Менеджмент кожної моделі спрямований на досягнення ефективності використання домінуючих ресурсів, показники і критерії ефективності також конструюються відповідно до особливостей функціонування кожної моделі.

Економічна безпека кожної означеної моделі суттєво залежить від внутрішніх і зовнішніх загроз щодо домінуючих ресурсів і формується відповідними складовими економічної безпеки підприємства.

Так, достатній рівень економічної безпеки бюрократичної моделі підприємства переважно забезпечується техніко-технологічною складовою та досконалою організацією виробництва. При цьому технологічна складова домінує, оскільки підприємство, що функціонує в межах бюрократичної організаційної моделі, розробляє специфічну технологію виробництва. яка не потребує висококваліфікованої робочої сили.

В рамках корпоративної організаційної моделі підприємство деталізовано планує потреби в персоналі, цілеспрямовано відбірає і розставляє персонал, детальну розробляє системи оплати праці і пільг, навчання і профорієнтації, оцінювання роботи, а також підготовку керівних кадрів. Особлива увага приділяється якості трудового життя. В цій моделі економічна безпека переважно формується за рахунок кадрової складової.

Підприємство . побудоване за стратегічною організаційною моделлю, головну увагу зосереджує на здатності одержувати всі необхідні ресурси із зовнішнього середовища, гнучкому реагуванні на появу нових умов та динаміку факторів зовнішнього середовища.

Економічна безпека формується за рахунок передбачення зовнішніх загроз та розробки відповідних заходів упередження та протидії, отже, визначається переважно рівнем ринкової безпеки підприємства.

Функціонування соціально орієнтованої моделі спрямовано на досягнення балансу між множинними цілями підприємства і інтересами чисельних зацікавлених в його діяльності груп. Баланс досягається шляхом прийняття компромісних рішень за рахунок узгодження інтересів та визначення загроз з боку потенційно незадоволених груп. Економічна безпека підприємства при цьому є симбіозом низки складових – політико-правової, кадрової, інтелектуальної, екологічної, фінансової, ринкової тощо, і в контексті домінування будь-якої груп формується складовою, яка є вираженням інтересів саме цієї групи.

 

Забезпечення економічної безпеки підприємства передбачає виділення бізнес-процесів, що впливають на її рівень з урахуванням стану фінансової, політико-правової, інтелектуальної та кадрової, техніко-технологічної, екологічної, інформаційної та силової складових. За допомогою процесного підходу формується бізнес-система підприємства, цільовою орієнтацією якої є моделювання необхідних бізнес-процесів забезпечення економічної безпеки підприємства для досягнення корпоративної результативності.

З метою забезпечення економічної безпеки підприємства використовуються такі основні бізнес-процеси, як формування стратегії, аналіз сценаріїв розвитку, планування бюджету та проведення контролінгу, менеджмент інформації, моніторинг бізнесу та його безпеки, а також прогнозування. Кожне підприємство потребує індивідуального підходу до визначення інструментарію щодо реалізації даних бізнес-процесів.

За результатами аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища, а також реалізації бізнес-процесів і відповідного їм інструментарію формується модель ключових бізнес-процесів в управлінні економічною безпекою підприємства.

Слід зауважити, що визначена система бізнес-процесів не є сталою, а потребує постійного вдосконалення та швидкого реагування на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища.

Техніко-технологічна складова економічної безпеки є пріоритетною складовою економічної безпеки підприємства, оскільки впливає на рівень всіх функціональних складових, на процеси інвестування в підвищення технічного рівня, забезпечує рівень конкурентоспроможності продукції, а також гарантує екологічну та техногенну безпеку на підприємстві та за його межами. Процес формування техніко-технологічної складової економічної безпеки проходить кілька етапів, що містять у собі відповідні заходи щодо їх успішної реалізації.

Для діагностики рівня техніко-технологічної складової економічної безпеки використовують функціональний, ресурсний, програмно-цільовий і індикаторний підходи. Кожне підприємство має самостійно визначати набір ключових показників для оцінювання рівня техніко-технологічної складової.

Процес забезпечення техніко-технологічної безпеки підприємства передбачає аналіз техніко-технологічної складової економічної безпеки, визначення можливих негативних впливів і ефективних засобів для їх мінімізації, а також розробку стратегічних рекомендацій щодо підвищення рівня техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства.

 

Терміни і поняття

ü системний підхід;

ü відкрита система;

ü організаційна модель підприємства: бюрократична, корпоративна, стратегічна та соціально орієнтована;

ü ефективність моделі;

ü бізнес-процес;

ü бізнес-система;

ü модель ключових бізнес-процесів забезпечення економічної безпеки;

ü бенчмаркінг бізнес-процесів;

ü реінжиніринг бізнес-процесів;

ü техніко-технологічна безпека підприємства;

ü методи оцінювання рівня техніко-технологічної безпеки підприємства;

ü коефіцієнт превентивності техніко-технологічної складової економічної безпеки;

ü процес забезпечення техніко-технологічної безпеки підприємства.

Питання для перевірки знань

 

1. Розкрийте сутність організаційної моделі підприємства.

2. Які риси характеризують підприємство як відкриту систему?

3. Наведіть основні характеристики організаційних моделей підприємства.

4. Яким чином організаційна модель впливає на економічну безпеку підприємства?

5. Які складові домінують в економічній безпеці кожної означеної моделі і чому?

6. Поясніть взаємозв’язок таких понять, як бізнес-процес, бізнес-модель та бізнес-система?

7. Перелічіть основні бізнес-процеси забезпечення економічної безпеки підприємства.

8. Поясніть взаємозв’язок техніко-технологічної безпеки з іншими функціональними складовими економічної безпеки підприємства.

9. Які методи оцінювання рівня техніко-технологічної безпеки підприємства Вам відомі?

10. Розкрийте сутність процесу забезпечення техніко-технологічної безпеки підприємства.

 

Завдання для індивідуальної роботи

 

1. На прикладі реального підприємства визначте організаційну модель, за якою воно побудовано. Ідентифікуйте домінуючу складову економічної безпеки досліджуваного підприємства. Виявіть загрози економічній безпеці підприємства.

2. На прикладі реального підприємства сформуйте модель ключових бізнес-процесів забезпечення економічної безпеки. Внесіть власні пропозиції щодо можливих бізнес-процесів, які підвищать як рівень економічної безпеки, так і результативність діяльності підприємства в цілому.

3. На прикладі реального підприємства сформуйте систему показників, за якою, на вашу думку, можна оцінити рівень техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства. Визначіть основні фактори, що впливають на техніко-технологічну безпеку підприємства, та запропонуйте заходи щодо її забезпечення. Зробіть прогноз ефективності превентивних заходів.

 

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 1675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.