Аналіз конкуренції в галузі за моделлю М. Портера

Наріжним каменем аналізу ситуації в галузі є ретельне вивчення конкурентної боротьби, що ведеться в ній, визначення джерел і оцінка ступеню впливу конкретних сил. Цей етап аналізу є особливо важливим, оскільки без глибокого розуміння характеру конкуренції в галузі неможливо розробити правильну стратегію поведінки на ринку.

Для аналізу конкуренції в галузі можна використовувати модель п’яти конкурентних сил, розроблену американським вченим М. портером. Модель М. Портера, наведена у рис. 2.2, є інструментом при діагностиці основних конкурентних сил, що впливають на ринок, і визначенні ступеня впливу кожної з них.

 

 

 


Рис. 2.2. Модель п’яти сил конкуренції за М. Портером

 

 

Основними компонентами моделі такі: конкуренція серед продавців галузі, ринкові спроби підприємств інших галузей привабити споживачів до власної продукції, потенційні можливості входження нових конкурентів, виробничі потужності та можливості постачальників послуг, купівельна спроможність і можливості потенційних споживачів туристичного продукту.

В процесі аналізу підприємство може вирішити, чи є незначним вплив кожної з цих «п’яти сил», що поставить його в привілейоване становище, чи тиск є великим, через що воно потрапляє в невигідну ситуацію порівняно з конкурентами. Наприклад, якщо дія всіх «п’яти сил» є значною, галузь не виглядає привабливо, і тому підприємство повинне намагатися або змінити сили на свою користь, або вийти з ринку, або пристосуватися до існуючих умов. Схема аналізу кожної з «п’яти сил» наведена на рисунку.

 

 


Рис. 2.3. Аналіз за моделлю «п’яти сил» на ринку послуг

 

Для отримання кількісної оцінки впливу кожної із п’яти сил конкуренції дію кожної сили можна оцінити за п’ятибальною шкалою. Якщо під час аналізу кількість отриманих балів буде дорівнювати «5», «4» і «3», дана галузь має багато привабливого для підприємства. Втім, 2 бали символізують проблемну зону, 1 бал свідчить про те, що підприємство досить слабке і потрібно серйозно подумати про стратегію подальших дій. Приклад кількісної оцінки кожної сили конкуренції наведено в таблиці 2.3.

Завдяки аналізу «п’яти сил» можна виявити ключові тенденції розвитку та існуючі загрози в галузі. Якщо середній бал впливу сил конкуренції на підприємство дорівнює 4-5 балам, це означає, що підприємство знаходиться в сильному (4) або домінуючому (5) становищі. 3 бали означають, що шанси підприємства однакові з шансами конкурентів. 2 бали свідчить, що підприємство перебуває у слабкому становищі, є сили, що значно впливають на нього. 1 бал означає, що підприємство дуже слабке і майже не може ні на кого впливати.

 

Таблиця 2.3.








Дата добавления: 2016-02-24; просмотров: 4806;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.