Відповідальність бухгалтера за складання та подання звітності підприємств

Особа, уповноважена складати і подавати звітність до відповідних органів, може бути притягнута до відповідальності за:

а) порушення термінів подання звітності;

б) викривлення показників звітності;

в) порушення форми подання звітності.

Вказані дії тягнуть за собою адміністративну відповідальність і здебільшого у вигляді штрафних санкцій, кримінальну, дисциплінарну відповідальність.

Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” не передбачено окрему відповідальність за недотримання порядку складання та подання фінансової звітності. Проте законодавством України передбачена адміністративна відповідальність за неподання фінансової звітності, внесення викривлених даних до них. Відповідно до ст. 1642 “Порушення законодавства з фінансових питань” Кодексу України про адміністративні правопорушення такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, на яку протягом року накладено адміністративне стягнення за одне з правопорушень, спричиняють накладання штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
До відповідальності притягаються посадові обов’язки підприємства.

Законодавством встановлено також відповідальність за неподання податкової декларації або ж подання її із порушенням встановлених для цього термінів. Відповідно до Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” за кожне таке неподання або затримку платник податків повинен сплатити штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Причому ці положення поширюються як на податкову звітність, так і на звітність до фондів соціального страхування.

Такі ж штрафні санкції, як і за неподання звітності, накладаються за внесення недостовірних відомостей до фінансової звітності. Разом з цим, викривлення показників звітності кваліфікується як службова підробка – тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів Згідно з Кримінальним кодексом України таке порушення карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Крім того, Законом України “Про державну податкову службу в Україні” визначено, що за включення до звітності викривлених даних працівники податкової служби мають право накласти штраф у розмірі від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за порушення порядку подання статистичної звітності передбачена ст. 1863 “Порушення порядку подання або використання даних державних статистичних спостережень”: неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням, тягне за собою накладення штрафу на громадян – від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, передбачають накладення штрафу на громадян – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб і громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від п’ятнадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законодавством також окремо визначено відповідальність за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою, подання недостовірної фінансової звітності при ліквідації юридичної особи: від 30 до 60 НМДГ (від 510 до 1020 грн.). При повторному протягом року порушенні – від 50 до 120 НМДГ (від 850 до 2040 грн.). Штрафи накладаються на голову ліквідаційної комісії, ліквідатора, іншу відповідальну особу, залучену до ліквідації юридичної особи (частина 1 та 4 ст. 1666) органами державної податкової служби та органами ДКРС, НБУ (при ліквідації банків). Нагадаємо, що адміністративні санкції можуть застосовуватися протягом 2 місяців із моменту здійснення правопорушення, а при триваючому правопорушенні ‑ протягом 2 місяців із моменту його виявлення (ст. 38 КУпАП).

Для деяких суб’єктів господарювання встановлені додаткові вимоги до подання фінансової звітності.

Так, юридичні особи ‑ емітенти цінних паперів зобов’язані подавати до Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку звітність про результати фінансово-господарської діяльності, до складу якої входить і фінансова звітність (ст. 40 Закону № 3480). За порушення таких спеціальних вимог передбачена відповідальність. Зокрема, за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації встановлені такі санкції:

– для юридичних осіб - емітентів - штраф у розмірі 1000 НМДГ (17000 грн.) (ст. 11 Закону № 448); – для їх посадових осіб - штраф у розмірі від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1700 грн.) (ст. 13 Закону № 448).

Спеціальні правила подання фінансової звітності передбачені також і нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність фінансових установ (наприклад, для кредитних спілок ‑ ст. 22 Закону № 2908, для страховиків ‑ ст. 33 Закону № 85 тощо). У цьому випадку за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації встановлена така відповідальність:

– для юридичних осіб – штраф у розмірі до 1000 НМДГ (до 17000 грн.), але не більше 1 % від розміру статутного (пайового) капіталу юридичної особи, що вчинила правопорушення (ч. 1 ст. 41 Закону № 2664);

– для їх посадових осіб – штраф у розмірі від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1700 грн.) (ч. 2 ст. 43 Закону № 2664).

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 4175;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.