Диференційований підхід до організації екскурсій

В екскурсійній роботі дуже важливо враховувати розходження в інтересах, рівні підготовки й інших особливостей екскурсантів, тобто потрібний диференційований підхід, від якого залежить ефективність екскурсій.

Залежно від місця комплектування розрізняються групи учасників звичайних екскурсій, що відпочивають у санаторіях і будинках відпочинку, а також туристів, що перебувають на туристських базах і маршрутах.

1. Учасники звичайних екскурсій. Комплектування груп таких екскурсантів добровільне. Складність для екскурсовода полягає в тому, що в ці групи входять представники різних вікових і соціальних шарів з різними інтересами.

2. Відпочиваючі в санаторіях і будинках відпочинку. При роботі з такими групами екскурсантів варто виходити з того, що їхнє головне завдання - зміцнення здоров'я. Тому потрібно тісно співробітничати з медперсоналом. Відповідно до профілю санаторію розробляються спеціальні екскурсії, кілька варіантів на ту саму тему.

Рекомендується в кожній зміні анкетувати відпочиваючих для з'ясування їхніх запитів з метою розробки нових екскурсій. Питань в анкеті повинне бути не багато (не більше п‘яти: "Чи сподобалася Вам екскурсія на тему...?", "На яких екскурсіях Ви хотіли б побувати?", "Скільки екскурсій потрібно проводити для кожної зміни?". З'ясування думок відпочиваючих допомагає правильно сформувати екскурсійну програму. Даний метод опитування можна використати й в інших установах відпочинку: туристичних базах, пансіонатах.

У санаторіях існують особливі маршрути (теренкури), які розробляють медичні працівники. У більшості випадків такі маршрути мають необхідні для показу об'єкти.

Темп ходьби, що пропонує відпочиваючим, повільний і цілком прийнятний для екскурсій, які, поряд з розвитком витривалості, поліпшенням серцево-судинної діяльності й подиху, сприятливим впливом на нервову систему хворого, роблять дозвілля більше змістовним, тобто оздоровчі функції сполучаються з пізнавальними.

Теренкури бувають трьох типів: легкий (довжиною до 500 м), середній (до 1500 м) і важкий (до 3000 м). Ступінь навантаження на маршруті залежить від його довжини, крутості схилів, кількості й тривалості зупинок, погодних умов.

Задумана екскурсія не повинна перетворюватися в шляхову інформацію. Розповідь необхідно будувати відповідно до часу проведення (ранок, вечір). Важливо організувати екскурсію по теренкурі не наприкінці строку перебування відпочиваючих, а на самому початку. У цьому випадку екскурсія допоможе побачити красу природи, неповторність місцевих ландшафтів.

Крім того, проводяться звичайні автобусні й пішохідні екскурсії, але їхній маршрут не повинен бути стомлюючим. Вартість одних екскурсій входить у вартість путівок, інших - оплачується самими клієнтами. Такий порядок вимагає чіткої організації та реклами. Кожен відпочиваючий повинен бути ознайомлений з тематикою екскурсій.

3. Туристи, що перебувають на туристських базах і маршрутах. Тут варто виходити з того, що туристи прагнуть довідатися про місце перебування щось нове, побачити пам'ятні місця. Обов'язковою частиною туристської програми, як уже було відзначено, є екскурсії - міські, заміські, музейні, виробничі. Вартість планових екскурсій входить у ціну путівки. Крім цього, можуть бути організовані додаткові екскурсії на вибір відпочиваючих з оплатою вартості з особистих засобів туристів. Характерна риса екскурсій на туристських базах полягає в тому, що вони проводяться з урахуванням запитів і інтересів туристів. Більшість із них - приїжджі, вони погано знають місцевість, його історію, природу, визначні пам'ятки. Це вимагає внесення змін у методичні розробки.

Туристам можна запропонувати тематичні цикли: історичні, архітектурні, мистецтвознавчі. У різні сезони року, як показує практика, популярні різні види й теми екскурсій. Так, улітку більшим попитом користуються природознавчі екскурсії, екскурсії-прогулянки, узимку - музейні. Не змінюючи вартості путівки, улітку можна проводити одні планові екскурсії, а в осінньо-зимові місяці - інші.

Розширення тематики вимагає наявності навчених працівників. На турбазах, де відпочивають батьки з дітьми, частина екскурсій для них варто проводити роздільно, тому що ступінь складності матеріалу деяких екскурсій, розрахованих на дорослу аудиторію, не буде сприйматися дітьми, особливо молодшого шкільного віку. Необхідно розробити кілька варіантів екскурсій. У літній період в екскурсіях повинен переважати оздоровчий характер: пішохідні прогулянки, екскурсії-походи по місцевості, що прилягає до туристської бази.

У цей час серед туристів найбільш популярні транспортні тури як по країні, так і за рубежем, маршрути вихідного дня, наприклад з Донецька в Київ, Одесу, Севастополь. Саме цей вид обслуговування користується великою популярністю, особливо в період канікул, на що варто звертати увагу при проходженні практики.

Існує специфіка екскурсій різних турів. На річкових і морських судах екскурсії проводять на стоянках у містах по шляху проходження. Тут пропонуються оглядові екскурсії, відвідування музеїв, екскурсії-спектаклі й т.д. У кожнім місті можлива участь у декількох екскурсіях, тому потрібно заздалегідь ознайомити туристів із програмою.

Екскурсії, проведені на маршруті, доповнюються шляховою інформацією, матеріали для якої також готуються заздалегідь із урахуванням тематики програми. Частиною шляхової інформації можуть бути рекомендації туристам по використанню вільного часу на березі. Методист повідомляє про час роботи місцевих музеїв, змісті їхніх експозицій, роботі прогулянкових судів, репертуарі театрів і кінотеатрів, темах додаткових екскурсій, маршрутах для самостійних прогулянок, міського транспорту (автобус, трамвай, тролейбус, маршрутне таксі, таксі). Туристам повідомляється час приходу судна на стоянку та час його відходу.

З метою збереження й ефективного використання рекреаційних ресурсів регіону України, своєрідною віссю якого є оспіваний у століттях Славутич у нашій країні розроблена Національна система туристсько-екскурсійних маршрутів "Намисто Славутича".

Система охоплює 12 областей України: Дніпропетровське, Житомирське, Запорізьке, Київське, Кіровоградське, Миколаївське, Одеське, Полтавське, Сумське, Херсонське, Черкаське, Чернігівську та місто Київ. У перспективі планується розширення системи, створення транснаціональної мережі із включенням областей Бєларусі та Росії.

У системі "Намисто Славутича" розроблені туристсько-екскурсійні маршрути по місцях, багатим визначними пам'ятками, пов'язаними з історичними подіями або видатними людьми. Теми екскурсій знайомлять із історією й культурою українського народу й розраховані на вітчизняних і закордонних туристів.

Так, велике значення в розумінні джерел нашої держави має період Київської Русі (ІX-XІІ ст.). Збереглися коштовні археологічні історико-культурні, літературні пам'ятники: "Слово про полку Ігоревим", архітектурні пам'ятники XІ-XІІ сторіч у містах Києві, Чернігові, Каневі, Овручі, пам'ятники археології в Києві, Переяславі-Хмельницькому, Чернігові.

Важливий і період національно-визвольної війни українського народу в XVІІ сторіччі й існування козачої держави. Можна провести екскурсії до місць розташування Запорізької Січі, битви під Жовтими Водами та Корсунем, до центрів минулого політичного життя - Чигирину, Батуріну, Глухову.

Ще однією темою, пов'язаної з даним регіоном, є героїчна боротьба народу під час другої світової війни (пам'ятники, меморіальні комплекси, музеї в Києві, Одесі, Дніпропетровську).

Культурно-історичні, літературні екскурсії пропонують покази центрів художніх народних промислів (ткацтва, вишивки, гончарства, різьблення по дереву), місць, пов'язаних з життям і творчістю М.В. Гоголя на Полтавщині, О.П. Довженко на Чернігівщині, Лесі Українки на Житомирщині, А.П. Чехова на Сумщині, Т.Г. Шевченко на Черкащині.

Особливого значення набуває відвідування музеїв у рамках тематичного напрямку "Музейні скарбниці України".

Важливо також і те, що туристи можуть відвідати об'єкти природно-заповідного фонду, насолодившись природними красами. В областях, охоплених системою "Намисто Славутича", діє 8 заповідників, 2 біосферних заповідники, національні природні парки, заказники й пам'ятники природи державного та місцевого значення, дендропарки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, гідропарки.

У цей час відроджується традиція залізничних подорожей. Так, наприклад, в Іспанії можна зробити екскурсію в ретропотязі Al Andalus. Вагони поїзда оформлені досить своєрідно. Вітальня зі шкіряними меблями, шовковими абажурами й роялем. У кожному купе - диван і крісло, на стінах - шпалери цінної деревини. Вагони пройшли глобальну реконструкцію та за рівнем комфорту не уступають люксам у найбільших готелях. Природно, і ціна 2500 євро за п'ять днів відповідає даному рівню.

Поїзд іде всього 4-5 годин на день, переборюючи ту відстань, що сучасний швидкісний експрес проїде за 45 хв. У цьому й складається одне із задоволень ретроподорожі. Своєрідність подорожі полягає в можливості побувати в багатьох містах Андалусії. Перший день - відвідування Кордови зі знаменитим Кафедральним собором, перебудованим з мечеті, і старим Єврейським кварталом. На другий день екскурсанти знайомлять із культурою Баэсе й Убеде, що зберегли до наших днів культуру Ренесансу. У Гранаде туристи побувають на третій день й, звичайно, помилуються фламенко. У місті Ронда можна відвідати музей тавромахії, де як експонати представлені голови переможених биків і костюми тореодорів із запеченою кров'ю. Подорож закінчується дегустацією вина в Хересе-де-ла-фронтера.

Така різноманітна екскурсійна програма може бути на залізничному маршруті.

Не слід перевантажувати день туриста екскурсіями, тому що велика кількість інформації гірше засвоюється, люди утомлюються й замість задоволення випробовують відчуття дискомфорту. Екскурсовод повинен володіти мовою, зрозумілим екскурсантам, оскільки навіть самий професійний перекладач із найшвидшим темпом роботи не може забезпечити синхронність показу та розповіді, особливо на автобусних екскурсіях, коли об'єкти з'являються в поле зору екскурсантів на лічені хвилини.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1047;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.