Вимоги до здійснення екскурсійної діяльності

Екскурсійне обслуговування туристів повинно включати організацію всіх видів екскурсій, відвідування музеїв, виставок, об'єктів соціального характеру та інших екскурсійних об'єктів, передбачених умовами екскурсії.

Екскурсійне обслуговування туристів повинно здійснюватися за програмами, складеними суб'єктом туристичної діяльності, який здійснює обслуговування, згідно з придбаним туром.

Крім зазначених у програмі екскурсійних заходів, суб'єкт туристичної діяльності може організовувати за бажанням туристів додаткове екскурсійне обслуговування за окрему плату.

Екскурсії як окремий вид послуг можуть надаватися різним категоріям населення: місцевим жителям, відпочиваючим, школярам, студентам, учасникам конференцій, виставок, нарад, транзитним пасажирам тощо.

Суб'єкти туристичної діяльності, які мають власний екскурсійний продукт та самостійно його реалізують, повинні оформити такі документи:

  • технологічну карту екскурсії;
  • контрольний текст екскурсії;
  • матеріали "Портфеля екскурсовода";
  • схеми маршрутів транспортних екскурсій;
  • договори з транспортними підприємствами в разі здійснення екскурсії на транспорті;
  • договори з музеями, заповідниками, культурними закладами тощо;
  • прейскурант цін на екскурсійні послуги.

 

Дозвіл на право здійснення туристичного супроводу є офіційним документом, який підтверджує кваліфікацію фахівця туристичного супроводу і дає право на надання екскурсійних послуг екскурсоводами та гідами-перекладачами в населених пунктах та об'єктах показу, внутрішніми правилами яких це не заборонено, у межах даної адміністративної території та надання дорожньої інформації під час слідування туристичних груп до місця призначення.

Дозвіл повинні отримувати: гіди-перекладачі, екскурсоводи, спортивні інструктори, провідники та інші фахівці туристичного супроводу - фізичні особи, які проводять діяльність, пов'язану з туристичним супроводом, за винятком осіб, які працюють на відповідних посадах підприємств, установ, організацій, яким належать чи які обслуговують об'єкти відвідування (музеї, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, монастирські комплекси, спеціалізовані виставки тощо).

Видача дозволів (у межах даної адміністративної території) здійснюється відповідними акредитаційними комісіями, створеними обласними та міськими держадміністраціями.

Фахівці туристичного супроводу для отримання Дозволу мають подати акредитаційній комісії заяву встановленого зразка, 4 фотокартки та такі документи, завірені в установленому порядку:

· паспортні дані;

  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копію диплома про освіту (повна вища, базова вища освіта);
  • копію документа про закінчення спеціальних фахових установ;
  • копію посвідчення екскурсовода / гіда-перекладача або іншого фахівця туристичного супроводу (старого зразка) у разі його наявності;
  • копію документа про перепідготовку чи підвищення кваліфікації;
  • копію трудової книжки;
  • копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності (якщо екскурсовод / гід-перекладач самостійно надає екскурсійні послуги як суб'єкт підприємницької діяльності).

Акредитаційна комісія терміном 15 днів з моменту подання претендентом документів розглядає їх і приймає відповідне рішення. При необхідності акредитаційна комісія може запросити претендента на співбесіду протягом цього строку і зажадати від нього надання додаткової інформації про фахову підготовку.

Екскурсоводи та гіди-перекладачі під час надання екскурсійних послуг та інші фахівці туристичного супроводу при здійсненні туристичного супроводу повинні мати при собі:

  • нагрудний знак (бейдж);
  • Дозвіл на право здійснення туристичного супроводу;
  • копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, завірену в установленому порядку (у разі, якщо екскурсовод / гід-перекладач самостійно надає екскурсійні послуги як суб'єкт підприємницької діяльності).

 

Екскурсовод повинен проводити екскурсії лише за наявності наряду-путівки (ваучера), який повинен містити такі відомості:

- найменування суб'єкта туристичної діяльності,

- номер ліцензії,

- прізвище екскурсовода (гіда-перекладача),

- тему екскурсії,

- маршрут і вид транспорту,

- тривалість, години початку і закінчення екскурсії,

- дату проведення екскурсії,

- місце зібрання групи,

- кількість та склад екскурсантів,

- найменування замовника і його телефон,

- ціну,

- підпис особи, яка виписала наряд-путівку, і печатку.

Після закінченні екскурсії наряд-путівка повертається суб'єкту туристичної діяльності, який веде їх облік.

Кваліфікаційні вимоги для екскурсоводів та гідів - перекладачів

Екскурсоводами можуть працювати особи, які мають базову або повну вищу освіту; мають посвідчення або диплом про спеціальну екскурсійну підготовку (учбовий заклад, курси підвищення або перепідготовки фахової кваліфікації) та отримали дозвіл у встановленому порядку. Знання іноземної мови не є обов'язковою умовою

Гідами-перекладачами можуть працювати особи, які мають повну вищу освіту, вільно володіють іноземною мовою або мовами, мають посвідчення або диплом про спеціальну екскурсійну підготовку (учбовий заклад, курси підвищення або перепідготовки фахової кваліфікації) та отримали дозвіл у встановленому порядку.

Для осіб, які мають учений ступінь та вчене звання, вимога щодо наявності посвідчення або диплома про спеціальну екскурсійну підготовку не є обов'язковою.

Екскурсоводи та гіди-перекладачі, що надають екскурсійні послуги, повинні мати:

· високий освітній рівень в різних галузях знань зі спеціальним акцентом на краєзнавство, історію, географію, мистецтво і архітектуру, економіку, політику, релігію тощо.

  • знання спеціальної термінології відповідно до екскурсійної тематики;
  • гуманітарні навички та навички спілкування, володіння технологією відбору інформації, вміння встановити сприятливу дружню атмосферу в екскурсійній групі;
  • перелік екскурсійних тем та шляхової інформації про визначні місця або місцевості за маршрутом слідування групи до місця призначення, підтверджених контрольними текстами та методичними розробками, технологічними картами, рецензуванням на прослуховування на маршруті тощо, характеристики з місця екскурсійної роботи;
  • відповідність критеріям оцінки розповіді екскурсовода, зокрема ознайомлювальна цінність, чіткість висловлювання, зацікавленість, емоційність, доступність викладення тексту екскурсії, техніка та культура мови.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 2851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.