Організація підготовки екскурсій.

Підготовка екскурсій проводиться в кілька етапів: вибір теми екскурсії, створення екскурсії під вибрану тему, підготовка екскурсовода для проведення екскурсії.

Вибір теми екскурсії залежить від потенційного попиту, конкретного замовлення або цілеспрямованого створення „банку" екскурсій. Тема екскурсії повинна об'єднувати всі об'єкти відвідування в єдине ціле.

Підготовка екскурсії проводиться творчою групою, склад якої залежить від теми екскурсії. Сюди можуть бути залучені працівники музеїв, галерей, наукових закладів, спеціалізованих туристично-екскурсійних організацій і т.ін.

Створення екскурсії можна також розділити на 2 етапи: попередню роботу і власне розробку екскурсії. Попередня робота включає підбір матеріалу по темі і його вивчення, відбіру об'єктів показу, а також накопичення знань по всіх розділах теми.

При опрацюванні відповідних матеріалів доцільно скласти бібліографію літературних та інших джерел, а також використати архівні матеріали, розповіді учасників подій та очевидців, кінохроніку тощо.

Важливим етапом створення екскурсії є правильний підбір об'єктів показу.

Класифікація екскурсійних об'єктів проводиться за:

  • видами:

- пам'ятки - історичні, археологічні, мистецтва, документальні;

- об'єкти природи - ліси, гаї, річки, заповідники, заказники, національні парки, урочища, ландшафтні комплекси;

  • змістом - однопланові, багатопланові;
  • функціональним призначенням - основні, додаткові, супутні;
  • ступенем збереженості - повністю збережені, перебудовані, реконструйовані

Об'єктами екскурсій можуть бути:

- місця, пов'язані з історичними подіями;

- природні об'єкти і заповідники;

- будівлі і споруди;

- меморіальні пам'ятники і комплекси;

- об'єкти, пов'язані з життям і творчістю видатних особистостей;

- пам'ятники мистецтва;

- експозиції музеїв, картинних галерей, виставок, технічні

- експонати;

- археологічні пам'ятки.

При великій кількості таких об'єктів необхідно звернути увагу на їх правильний відбір з урахуванням пізнавальної цінності, важливості, змісту, функціонального призначення, безпечності та ін.

Екскурсія не повинна бути перевантажена великою кількістю відвідуваних об'єктів, оскільки це збільшує її тривалість і зменшує інтерес туристів. Оптимальна тривалість екскурсії по місту складає 2–3 години, при цьому з інтересом сприймається не більше 15–20 екскурсійних об'єктів.

При підготовці екскурсії доцільно скласти паспорт на кожний об'єкт, в який має бути внесено назву об'єкта, події, пов'язані з цим об'єктом, та дати, коли відбувались ці події, місцезнаходження, джерела інформації про об'єкт та дані про авторів об'єкта, безпека при його відвідуванні, фотографії та відеозйомки та інші дані.

Власне розробка екскурсії включає наступні етапи:

  • складання екскурсійного маршруту,
  • роботу над змістом екскурсії ,
  • пробний обхід (об’їзд) маршруту
  • підготовку та затвердження контрольного тексту екскурсії,
  • розробку методики проведення екскурсії (вибір найефективніших методичних прийомів),
  • виготовлення демонстраційного матеріалу, підготовка , «портфеля екскурсовода»
  • складання технологічної документації (паспорту маршруту)
  • затвердження екскурсії у встановленому порядку,
  • розробку й, калькуляцію витрат і розрахунок ціни на екскурсійну послугу,
  • рекламу екскурсійного маршруту.

 

При пробному обході або об'їзді маршруту екскурсовод зобов'язаний ознайомится з планом розташування вулиць і площ, визначити місця стоянок транспортних засобів, визначити місцезнаходження об'єкта та площадки для найкращого показу, провести хронометраж маршруту та ін.

Після пробного обходу або об'їзду затверджується контрольний текст екскурсії, на основі якого екскурсовод готує індивідуальний текст, а також різні варіанти даної екскурсії.

На основі контрольного тексту, індивідуального тексту екскурсовода, контрольного обходу або об'їзду, хронометражу маршруту складається паспорт екскурсійного маршруту і всі ці документи разом подаються на засідання методичної комісії. Методична комісія приймає матеріали та шляхом відкритого захисту на методичній раді екскурсоводом, який брав участь у розробці екскурсії, затверджує екскурсійний маршрут.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 898;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.