Просування та реклама екскурсій

Враховуючи важливе суспільне значення екскурсійної діяльності в контексті реалізації розширеного відтворення сил людини і задоволення її духовних потреб, можна сказати, що в кінцевому результаті зміст маркетингу в сфері екскурсійного обслуговування як складової рекреації і туризму - створення певного життєвого стандарту.

Основна мета маркетингу в екскурсійній справі – цілеспрямований вплив на формування потреб, попиту, цін, сегментацію ринку, розвиток асортименту екскурсійних послуг, їх просування, рекламу і збут.

Досягнення мети та вирішення завдань маркетингу забезпечує практична реалізація функцій маркетингу в контексті надання екскурсійних послуг інтерпретуються як:

1) створення продукту та послуг (екскурсій) для подальшої пропозиції клієнтам,

2) просування екскурсійного продукту та послуг на ринку, реклама; - збут, організація прямих (персональних) продаж (укладання договорів безпосередньо з клієнтами),

3) створення доходу.

Продуктом у сфері екскурсійного обслуговування є послуга, яка надає можливість задовольнити духовні. естетичні інформативні потреби туристів, відпочивальників. Її реалізація (надання) відбувається в процесі наочного пізнання навколишнього світу: особливостей природи, сучасних та історичних явиш, елементів побуту, об‘єктів - пам'яток певної місцевості, які обираються завчасно і вивчають їх на місці розташування відповідно до тематичного маршруту.

Екскурсійні послуги мають ознаки які притаманні будь-яким іншим послугам.

- Невідчутність. На відміну від матеріальних товарів послуги неможливо відчути на смак, дотик, побачити тощо в момент купівлі. Перед тим, як пройти маршрутом екскурсії у супроводі екскурсовода, екскурсант має лише квиток (квитанцію, касовий чек) - тобто своєрідну обіцянку бюро обслуговування, що він змістовно і цікаво проведе час, побачить надзвичайні красоти місцевості, або познайомиться з видатними творами минулого.

- Нерозривність виробництва і споживання. Екскурсійне обслуговування не можливе без того, щоб в певному місці і певний час екскурсовод і клієнт (екскурсант) знаходяться разом. Надання екскурсійних послуг (виробництво) і їх споживання співпадають у просторі і в часі.

- Неможливість зберігання послуги. Послуги не можна складувати. Можна розробити безліч екскурсійних маршрутів і підготувати широкий асортимент екскурсійних тем, але ж поки не буде реального споживача, всі вони так і залишаться у вигляді методичних матеріалів, щоб забезпечувати стабільність функціонування на ринку. Бюро екскурсійного обслуговування має гнучко співвідносити свої можливий і поточний попит, оскільки втрати від незатребуваності компенсувати неможливо (саме тому в сфері послуг, в тому числі екскурсійного, дуже поширена вимога передплати за послуги.

Володіння методологією розроблення екскурси ще не означає успішного виведення на ринок і продажу екскурсійного продукту. Для успішного функціонування заклади екскурсійного обслуговування мають володіти прийомами управлінню наявним асортиментом екскурсій та інноваційним екскурсійним продуктом в умовам мінливий смаків, технологій, конкуренції тощо.

Створення будь-якого продукту має на меті його пропозицій реалізацію па ринку. Отже, чітке усвідомлення того, для якого споживача призначений екскурсійний продукт, яким чином він дійде до споживача, як відбуватиметься процес споживання екскурсійних послуг, є важливим підґрунтям управління екскурсійним підприємством. При цьому управлінський вплив має спрямовуватись як на внутрішнє, так і на зовнішнє (ринкове) середовище функціонування підприємства.

Сучасним інструментом реалізації такого підходу в менеджменті екскурсійної діяльності в ринкових умовах слід вважати диференційований підхід до просування і збуту екскурсійного продукту та екскурсійного обслуговування.

Спрямування діяльності підприємства з надання екскурсійних послуг на те, щоб створений екскурсійний продукт дійшов до свого споживача, вимагає пошуку ефективних методів збільшення реалізації (продажу) такого продукту. Конкретний вибір із сукупностей таких заходів просування: рекламні кампанії, активізація зв‘язків з громадськими організаціями, промоушн (спеціальні кампанії заохочення. знижки, безкоштовні подарунки), демонстрації та виставки; проведення конкурсів з привабливими преміями, тимчасові знижки цін тощо — диференціюються в залежності від того, кому адресується екскурсійний продукт і який саме продукт обирається для пропозиції конкретній категорії споживачів (клієнтів).

Збут - важлива складова маркетингу. Саме врахування інтересів і запитів різних груп населення при організації їх обслуговування на маршруті конкретної екскурсії диференційовано визначає ферму, набір методів і прийомів проведення екскурсій, які будуть адекватно сприйматися клієнтами.

Перед тим, як прийняти будь-яке рішення маркетингового характеру, рекомендується з'ясувати загальну ринкову ситуацію. Така процедура називається аналізом маркетинговою середовища. Вивчають економічні, соціальні, політичні і технологічні фактори, які можуть вплинути на бізнес (рис).

Маркетингове середовище – сукупність активних суб‘єктів та сил, які діють за межами підприємства і впливають на можливості менеджера ефективно організувати функціонування підприємства на ринку

Аналіз конкурентів, слабких та сильних сторін їх бізнесу допомагає обрати стратегію для втілення в життя маркетингового плану фірми. З метою аналізу конкурентного середовища спеціалісти з маркетингу складають порівняльну таблицю, де в першій колонці визначаються інтереси фірми, в другій - оцінка її можливостей успіху (за 10 або 100 бальною шкалою), в третій та четвертій - оцінка за такою самою шкалою всіх можливих конкурентів. Така таблиця дозволяє зосередити увагу на тих позиціях, де фірма має переваги або навпаки - недоліки, виділити керовані та некеровані фактори, що впливають на ту чи іншу позицію. В результаті, значно легше винайти шляхи вдосконалення екскурсійного продукту, методів його просування і продажу, покращення якості екскурсійного обслуговування, завдяки ефективному управлінню відповідними факторам. Крім того, така таблиця дозволяє визначити сегменти ринку, де фірма може мати успіх.

Позиціонування обґрунтовує можливості і шляхи завоювання специфічного місця на ринку і в свідомості потенційних споживачів (одного сегменту ринку або декількох).

Формулювання маркетингових цілей і завдань дає фірмі контролювати своє просування на шляху до успіху. При цьому слід враховувати, що цілі визначаються як для всього підприємства, так і для окремих його підрозділів, а вже потім планують зміст і терміни виконання конкретних завдань, які забезпечують досягнення цілей всього підприємства.

Важливе місце в організації екскурсій займає реклама - найбільш ефективний засіб інформування покупців про нові товари й послуги. Реклама - засіб установлення зв'язку між продавцем і покупцем, забезпечення просування товару до споживача.

У рекламі екскурсій використаються різні форми. Найбільш поширені такі види друкованої реклами, як проспекти, буклети, каталоги, листівки, плакати, календарі, карти-схеми, путівники, фотоальбоми. У них указується назва екскурсії з короткими анотаціями, описами екскурсійних об'єктів, маршрутів міських і заміських екскурсій, можуть бути ілюстрації. У всіх названих видах реклами необхідно повідомляти адресу й телефон організації.

Найбільш проста у виготовленні листівка: текст на одній сторінці із вказівкою теми екскурсії.

Переваги друкованої реклами полягають у тім, що листівки, буклети, плакати прості у виготовленні, однак їх складно поширювати.

У цьому плані найбільш зручна реклама в засобах масової інформації. Рекламні тексти, поміщені в газетах, журналах, - найбільш ефективний спосіб формування попиту. Привернути увагу до екскурсій можуть також інформаційні замітки, репортажі, статті, інтерв'ю з учасниками екскурсій і подорожей. Основні вимоги до реклами, розташовуваної на сторінках друкованих видань, - чіткість і лаконічність.

Потенційні споживачі екскурсійних послуг можуть більшою мірою зацікавитися рекламою на радіо й, особливо, телебаченні. При відносно високій вартості останнього виду реклами він є найбільш ефективним. Рекомендується, щоб рекламі передували спеціальна заставка: звуковий сигнал, музична фраза, логотип фірми.

Ефективним видом реклами екскурсій, особливо тих, які розраховані на молодь, є web-сторінки у Всесвітній мережі Іnternet. Якісний дизайн сторінки - один із запорук успіху даного виду реклами. На широку аудиторію розраховані також рекламні стенди, бігборди. Дуже діючої може бути консультаційна реклама.

Співробітники фірм, відповідальні за туристсько-екскурсійну роботу, реалізацію путівок, повинні мати необхідну підготовку, добре знати зміст маршрутів, умови для відпочинку, екскурсійні можливості місцевості.

Дати відповіді на питання відвідувачів (які подорожі й екскурсії вибрати, де і як провести своє дозвілля), правильна рада - все це входить до завдання працівників фірм.

Рекламу необхідно постійно виправдувати й підтверджувати. Неприпустима недоброзичлива реклама, що у результаті несумлінності, двозначності, перебільшення, умовчування, порушення вимог відносно часу, місця, способу надання послуг може ввести в оману споживачів.

Використання всіх видів реклами повинне здійснюватися в рамках закону України "Про рекламу", прийнятому в 1996 р.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 2475;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.