Порівняльні концептуальні характеристики свідомості людини

З метою з'ясування ролі і місця свідомості в самоуправлінні людини проаналізуємо концептуальні характеристики свідомості людини (таблиця 5.2)

 

 

Концептуальні характеристики свідомості людини. Таблиця 5.2

Характеристики свідомості і несвідомого, що проявляються; джерело Елементи для СМ
Свідомість – властивий людині спосіб відношення до об'єктивної дійсності, опосередкований загальними формами суспільно-історичної діяльності людей. Свідомість – це відношення до світу зі знанням його об'єктивних закономірностей. Свідомість – вища форма психіки. Психологический словарь (под. ред В.П. Зинченко, Б.Г. Мещерякова). – М.: Педагогика - Пресс, 1997. Спосіб відношення опосередкований діяльністю людей і знанням закономірностей функціонування психіки.
Свідомість у психології – сукупність чуттєвих і розумових образів, для якої в нормальних умовах характерно тією чи іншою мірою чітке знання того, що я є тим, хто переживає ці образи. Философский словарь. -М.: ИНФРА-М, 2002. Людина не тільки живе, але і переживає себе як спосіб самосвідомості
Свідомість є властивість складноорганізованої еволюціонуючої матеріальної системи, у певному сенсі функція мозку, суспільний продукт. Свідомість реалізує себе через мову. Философия: Курс лекций. Часть1 .-М.:Изд-во РАГС, 2000. Свідомість -функція мозку
«Свідомість — універсальне явище, що існує всюди й у найменших, і в найбільших об'єктах Всесвіту». Полонников Р.И., Хлуновский А.Н., Юсупов Р.М. Биомедицинская информационная система для оценки и прогнозирования динамики возможного развития процессов в организме и сознании // Биомедицин­ская информатика и эниология.— СПб.: Ольга, 1995. Свідомість знаходиться у всьому всесвіті, а не в мозку людини
«Людина — складна копія Всесвіту, що її породив. З нею пов'язане поле інформації, що несе свідомість, чия розмірність близька до розмірності космічних процесів. Обмежувати акти свідомості її анатомо-морфологічною структурою неправомірно, тому що в силу корпускулярно-хвильової природи людини її свідомість знаходиться поза індивідом і являє собою якесь просторово-подібне або польове утворення». (фізик Б. Паюшев) Поликарпов В. С. Феномен «жизнь после смерти».— Ростов н/Д: Феникс, 1995. Людина, мозок — складна копія Всесвіту, що її породив. Свідомість знаходиться поза індивідом
«За повсякденною звичкою, ми, як правило, вписуємо акти свідомості в границі анатомічного обрису людини. Але, можливо, якимсь первинним чином свідомість знаходиться поза індивідом як якесь просторово-подібне або польове утворення». (філософ М.К. Мамардашвіллі). Дубровский Д. И. Психика и мозг, результаты и пер­спективы исследований // Мозг и сознание.— М.: Фи­лософ, общество СССР, 1990. Свідомість знаходиться поза індивідом і є польовим утворенням.
«Інтелект характеризується одержанням інформації ззовні, її запам'ятовуванням, логічними операціями, інтуїтивним одержанням нової інформації, вільною грою уяви і в остаточному підсумку розглядається як властивість синтезу інформації» Казначеев В. П. Проблемы живого космического про­странства // Интеллект планеты как космический фе­номен.— Новосибирск: Изд. Дом «Альтмлла Ко, Лтд», 1997 Мозок синтезує інформацію
Свідомість людини поділяється дві частини: А-свідомість і В-свідомість. А-свідомість є польовою (трансперсональною), вона пов'язана з людиною, але знаходиться поза нею. В-свідомість належить тілу людини й у випадку фізичної смерті вона дезінтегрується. З взаємодії капсульованої свідомості, анатомічно обмеженої тілом людини, з польовою (трансперсональною) свідомістю народжується цілісна система, що (за Тарту) і являє собою свідомість людини. Поликарпов В. С. Феномен «жизнь после смерти».— Ростов н/Д: Феникс, 1995. Свідомість є фізична (тілесна) і польова (космічна).
Свідомість людини визначається накопиченим досвідом на нескінченному еволюційному шляху. Якщо зобразити шлях еволюції людини прямою, що йде з мінус нескінченності в плюс нескінченність, а поточний стан свідомості — точкою на цій лінії, то відрізок прямої від мінус нескінченності до даної крапки буде відображати підсвідомість, а відрізок прямої від даної точки до плюс нескінченності — надсвідомість. Підсвідомість є свідомість минулого, надсвідомість — свідомість майбутнього. «Сверхсознание — нескінченна потенційна можливість розвитку свідомості». Рампа Л. За пределами 1/10.— К.: София, 1995. Свідомість людини визначається накопиченим
«Інтуїція — це здатність проникати через бар'єр між свідомістю і підсвідомістю. Підсвідомість підключена до Загальної Свідомості. Інтуїція допомагає встановити зв'язок з підсвідомістю і, тим самим, одержати доступ до джерела знань» Шипов Г. И. Я знаю — Бог есть! / Газета «Чистый мир». 1996. № 4. Свідомість поділяється на свідомість і підсвідомість.
Між свідомістю людини в його речовій (тілесній) формі і Свідомістю Духовних Світів передбачений якийсь потенційний напівпрозорий інформаційно-енергетичний бар'єр» [92, с. 12]. Гоч В.Причина и карма.— СПб.: Марина, 1994 Свідомість людини відділена від духовного світу

Свідомість є найбільш таємничою «річчю» у світі на даний момент, тому що дотепер немає відповіді на питання: чому вона існує? Що вона робить? Як вона могла виникнути на основі біохімічних процесів мозку?

Свідомість — настільки всеосяжне, багатопланове і складне поняття. З першими проблисками інтелекту починається розкриття індивідуальної свідомості. Інтелект є посередником між індивідуальною свідомістю і фізичним тілом, завдяки чому індивідуальна свідомість виявляє себе у фізичному світі й одухотворяє його. Вона починає керувати інтелектом, але ступінь впливу залежить від його розкриття і чистоти. Під впливом Духа Душа, що володіє індивідуальною свідомістю, формує тонкі тіла людини, створює енергоінформаційну голограму, за якою потім будує фізичне тіло. На момент народження людини індивідуальна свідомість повністю закрита. І оскільки інтелект приймає на себе весь вантаж забобонів, звичок, догм і стереотипів, ним іноді надзвичайно важко керувати.

Звичайно до семи років індивідуальна свідомість буває розкрита настільки, що людина може вільно діяти в новому житті. Задачею батьків, а потім і самої людини є якомога швидше розкрити індивідуальну свідомість, щоб вона могла максимально інтенсивно виконувати завдання життя, узяті на себе при переході у фізичний світ.

Умовно фізична свідомість, або інтелект, звичайно розглядають із двох позицій: зовнішня свідомість і самосвідомість.

Зовнішня свідомість спрямована на навколишній світ і дозволяє людині добувати про нього знання, осягати його закони, вести успішну діяльність. Зовнішня свідомість «напрацьовує» пам'ять і формує розум.

Самосвідомість людини виникає в результаті її взаємодії з навколишнім світом. Вона дозволяє нам пізнавати самих себе, свої можливості і здібності. Результати самосвідомості виражаються в прагненні удосконалюватися, тобто викликають необхідність у постійному самоконтролі і самооцінці.

Саме свідоме мислення, самоконтроль і прагнення до самовдосконалення сприяють розкриттю індивідуальної свідомості.

У надсвідомості знаходиться усе, що повиннео статися, що ви ще повинні пережити. Характер дій людини, її думки залежать, у першу чергу, від її підсвідомості. Але і надсвідомість робить на неї певний вплив. Тому людина не живе лише минулим, а завжди прагне до майбутнього. Іноді підсвідомість і надсвідомість виконують ті самі функції, і тому границя між ними важковизначувана. Весь обсяг інформації, що утримується в підсвідомості і надсвідомості людини, надзвичайно великий. Свідомість людини — свого роду голографічний фрагмент космічної Свідомості, тимчасово підключений до тілесного фільтра. Наше життя стало б неможливим, якби ми змушені були щохвилини, щомиті мати справу з таким величезним обсягом інформації.

Саме вона являє собою голографічний фрагмент Свідомості Всесвіту. Кожна людина має індивідуальну свідомість, обсяг якої визначається попереднім досвідом. При більшому досвіді границі свідомості ширше, і людина може глибше занурюватися в підсвідомість і надсвідомість.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 552;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.