Поняття виробничої логістики

Матеріальний потік на своєму шляху від первинного джерела сиро­вини до кінцевого споживача проходить ряд виробничих ланок. Уп­равління матеріальним потоком на цьому етапі має свою специфіку і має назву виробнича логістика, або по-іншому - внутрішньовиробнича.

Метою виробничої логістики є оптимізація матеріальних потоків всередині підприємств, які створюють матеріальні блага або надають матеріальні послуги.

Актуальність застосування логістики у матеріальній сфері зумовле­на декількома аспектами. По-перше, останнім часом спостерігається тенденція звуження сфери масового і багатосерійного виробництва. Розширюється застосування універсального устаткування, гнучких пе­реналагоджуваних (виробничих) систем. Виробники отримують все більше замовлень на виробництво невеликих партій і навіть одиничних виробів. При цьому з боку покупців все частіше висувається вимога за­довольнити потребу за мінімально короткий термін з високим ступенем гарантії.

Іншим аспектом актуальності виробничої логістики є організація виробництва у рамках кооперації з випуску складних виробів. У цьому випадку транспортно-пересувні операції можуть бути об'єктом як ви­робничої логістики, якщо використовуються власні транспортні засоби для внутрішньосистемного переміщення вантажів, так і транспортної за умови використання транспорту загального користування.

Конкретні специфічні особливості побудови системи виробничої логістики підприємства залежать від типу і характеру виробничого процесу. Зазвичай припускають, що виробнича логістика присутня тільки на промислових підприємствах, тобто на виробничих підприємствах, які виготовляють деяку продукцію. При цьому ми погоджуємося з думкою, що поняття «виробничий процес» доцільно розглядати ширше, і тоді виробничу логістику можна розуміти як логістику всерединіпідприємства будь-якого типу, наприклад всередині промислового, будівельного чи торгового підприємства.

Відмінною рисою об'єктів вивчення виробничої логістики є їх тери­торіальна компактність. Тому у літературі їх іноді називають «ост­рівними об'єктами логістики».

Логістичні системи, які досліджує виробнича логістика, назива­ються внутрішньовиробничими логістичними системами. Клас внутрішньовиробничих систем, якщо вони задовольняють принци­пам логістики, досить великий — це промислові підприємства з ви­соким рівнем автоматизації виробництва, автоматизовані складські системи і підприємства матеріально-технічного постачання, транс­портні вузли, вантажні станції і т. д.

Якщо виходити із зазначеної раніше просторової декомпозиції логістики, то внутрішньовиробничу логістичну систему слід віднес­ти до мікрологістики.

У той же час внутрішньовиробничі логістичні системи можна розглядати на макро- і мікрорівні.

Роль внутрішньовиробничих логістичних систем (ВЛС) на макрорівні визначається такими факторами:

- ВЛС підприємств є джерелами матеріальних потоків і первин­ної інформації. Фахівці вважають, що гнучкі виробничі модулі про­мислових підприємств є стартовими елементами логістичного лан­цюга;

- ВЛС підприємств задають певний ритм всьому логістичному ланцюгу. Решта його елементів, у тому числі система постачання і збуту, транспортна система повинні функціонувати відповідно до ритму ВЛС;

- завдяки системному підходу під час дослідження господарсь­кої діяльності логістика виступає координатором, стимулятором і ор­ганізатором зв'язку між усіма суб'єктами підприємства і його клієнтурою. Тому основна мета ВЛС полягає в координації плану­вання й управління виробництвом, реалізації оперативних і стра­тегічних планів;

- можливість адаптації макрологістичних систем до змін навко­лишнього середовища істотною мірою визначається здатністю вхідних внутрішньовиробничих логістичних систем швидко зміню­вати якісний і кількісний склад вихідного матеріального потоку, тоб­то асортимент і кількість продукції, що випускається;

- ВЛС у мініатюрі є системою, у рамках якої функціонують підсистеми постачання і збуту, промислового транспорту, виробничі ділянки підприємства. Моделювання процесів ВЛС дозволяє отримати цінну інформацію для дослідження закономірностей роботи всієї логістичної системи — про гнучкість, стійкість, надійність і т. п.

На мікрорівні внутрішньовиробнича логістика виступає центром управління, планування, координації та контролю всіх основних по­токів, наявних на промисловому підприємстві: матеріальних, інфор­маційних та інших. Тут внутрішньовиробничі логістичні системи є ря­дом підсистем, що перебувають у відносинах і зв'язках одна з одною, утворюють певну цілісність, єдність. Ці підсистеми: закупівля, склади, запаси, обслуговування виробництва, транспорт, інформація, збут і кад­ри — забезпечують входження матеріального потоку в систему, проход­ження всередині неї та вихід із системи. Відповідно до концепції логістики побудова внутрішньовиробничих логістичних систем повин­на забезпечувати можливість постійного узгодження і взаємного корек­тування планів і дій постачальницьких, виробничих ланок і ланок збуту всередині підприємства.

До завдань внутрішньовиробничих логістичних систем у рамках заданої виробничої програми належать:

- оперативно-календарне планування з детальним розкладом ви­пуску готової продукції:

- оперативне управління технологічними процесами виробництва;

- загальний контроль якості, підтримка стандартів якості продукції
та відповідного сервісу;

- стратегічне і оперативне планування постачань матеріальних ре­сурсів;

- організація внутрішньовиробничого складського господарства:

- прогнозування, планування і нормування витрат матеріальних
ресурсів у виробництві;

- організація роботи внутрішньовиробничого технологічного транспорту;

- контроль і управління запасами матеріальних ресурсів, незавер­шеного виробництва і готової продукції на всіх рівнях внутрішньови­робничої складської системи і у технологічному процесі виробництва;

- внутрішньовиробничий фізичний розподіл матеріальних ре­сурсів і готової продукції:

- інформаційне і технічне забезпечення процесів управління внутрішньо-виробничими матеріальними потоками;

- автоматизація і комп'ютеризація управління матеріальними та інформаційними потоками у виробництві.

Таким чином, завдання виробничої логістики відображають органі­зацію управління матеріальними та інформаційними потоками не про­сто всередині логістичної системи, а в рамках процесу виробництва.








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 780;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.