Загальне поняття ТЗН, основні поняття, види ТЗН

 

1.Технічні засоби навчання (ТЗН) — система засобів, що складається з двох взаємопов'язаних частин: специфічних навчальних посібників (носіїв навчальних повідомлень) і апаратури, за допомогою якої може бути подано навчальне повідомлення, що застосовуються в навчальному процесі з метою підвищення його ефективності..

Технічні засоби навчання - це комплекс засобів загально-дидактичного призначення, що складається з інформаційного фонду та технічної системи для її відтворення.

2.Є багато різноманітних варіантів класифікації ТЗН:

за функціональним призначенням;

за принципом роботи;

за характером дії на органи чуття;

за ступенем автоматизації.

3.Основні поняття

Інформація — сукупність відомостей про який-небудь процес, подію або предмет, які зменшують невизначеність, що була в одержувача до здобуття ним інформації. Повідомлення — матеріальна форма подання інформації.

Освітня інформація це інформація, що використовується у навчально-виховному процесі.

Інформаційна взаємодія — процес обміну відомостями, що приводить до змін хоча б одного із одержувачів. Проходить вона у трьох системах:

штучних (датчики, комп'ютери);

змішаних (людина-техніка);

природних (людина-людина, людина-природа);

Інформаційне джерело — будь-яка система, що виробляє відомості або містить деяку інформацію призначену для її передачі. Розрізняють інформаційні джерела: природні-технічні; активні-пасивні.

Комунікація — сукупність процесів подачі, передачі, отримання та зберігання інформації. Розрізняють формальні і неформальні комунікаційні процеси.

Технічні пристрої навчання — пристосування, апарати, пристрої, стенди, моделі, машини або комплекси призначенні для пред'явлення дидактичних матеріалів.

Дидактичний матеріал для ТЗН — навчальна інформація, зафіксована на різного роду носіях (папір, звуко-відеозаписи, слайди і т. д.), яку необхідно пред'являти з використанням ТЗН.

4. Характеристика видів ТЗН

 

У сучасному суспільстві нормальна життєдіяльність людей із сенсорними порушенням можлива лише при використанні цілого ряду спеціальних технічних засобів, які компенсують відсутність або вади зору чи слуху шляхом створення доступу до інформації, що при інших умовах залишається для них недоступною саме через проблеми із зором або зі слухом. Технічні засоби реабілітації інвалідів з тураженням сенсорної системи розрізняються за своїм функціональним призначенням .

 

Для інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату оснивною метою застосування ТЗН є компенсація недоліків опорно-рухової системи, насамперед, це пристосувння, що дозволяють здійснювати навчання без допомоги кінцівок - наприклад користуватись обладнанням за домогою голосових команд, засоби пересування, протези, тощо.

 

Для осіб з ураженням интелекту завданням ТЗН є подача навчальної інформації таким чином, щоб за допомогою її багаторазового повторення у дитини формувалися стійкі навички, які дитина зможе застосовувати у будь-яких умовах. Тобто ТЗН застосовуються для моделювання побутової ситуації.

 

Технічні засоби передачі інформації: діапроектори, магнітофони, радіоустановки, музичні центри, програвачі, кінопроектори, телевізори, відеомагнітофони, комп'ютери й т.ін.

Технічні засоби контролю поєднують усілякі технічні пристрої й комплекси, що дозволяють за певною програмою й заданих критеріях з тим або іншим ступенем вірогідності оцінювати ступінь засвоєння навчального матеріалу. Контролюючі ТЗН бувають індивідуальні й групові.

Технічні засоби навчання й самонавчання забезпечують пред'явлення навчальної інформації тим, яких навчають, за певними програмами, закладеними у технічні пристрої, і самоконтроль засвоєння знань. Такі програми подають навчальний матеріал у вигляді невеликих доз, після кожної з яких треба контрольне питання.

Тренажерні технічні засоби - спеціалізовані навчально-тренувальні пристрої, які призначені для формування первісних умінь і навичок.

Допоміжні технічні засоби поєднують засоби малої автоматизації (механізації) і апарати, які використовуються для допоміжних цілей: класні дошки у вигляді стрічки; пристрої дистанційного керування комплексами ТЗН; радіомікрофони, мікрофонна провідна техніка, підсилювачі, поліекрани, електронні дошки й т.п.

Комбіновані технічні засоби (універсальній - ті, що виконують кілька функцій, замкнуті навчальні телевізійні системи, комп'ютерні системи.

За принципом устрою й роботи ТЗН бувають механічні, електромеханічні, оптичні, електронні й комбіновані.

За родом навчання виділяють технічні пристрої індивідуального, групового і потокового користування.

За логікою роботи ТЗН можуть бути з лінійною програмою роботи, тобто не залежати від зворотного зв'язку, і з розгалуженою програмою, що забезпечує різні режими роботи залежно від якості й об'єму зворотного зв'язку.

За характером впливу на органи почуттів виділяють візуальні, аудіо засоби й аудіовізуальні ТЗН.

За характером пред'явлення інформації ТЗН можна розділити на екранні, звукові й екранно-звукові засоби.

5.Функції ТЗН

Функції ТЗН в навчально-виховному процесі різноманітні.

Перша з функцій ТЗН - комунікативна, функція передачі інформації.

Друга - управлінська, що передбачає підготовку осіб до виконання завдань і організацію їхнього виконання (систематизація, упорядкування інформації), одержання зворотного зв'язку в процесі сприйняття й засвоєння інформації й корекцію цих процесів.

Третя - кумулятивна, тобто зберігання, документалізація й систематизація навчально-методичної інформації.

Четверта - науково-дослідна функція, пов'язана з перетворенням одержуваної за допомогою ТЗН інформації особами з дослідницькою метою й з пошуком варіантів використання технічних засобів навчання й виховання педагогом, моделюванням змісту й форм подачі інформації.

Широке застосування ТСО в процесі навчання обумовлено, по-перше, винятково сильним емоційним впливом на учнів; по-друге, необхідністю підвищення продуктивності праці викладачів (майстрів) та учнів у зв'язку з безперервним збільшенням обсягу знань, умінь і навичок, які необхідно засвоїти при стабільних терміни навчання; по-третє - широким застосуванням нових педагогічних технологій, здійснення яких неможливе без відповідних технічних засобів навчання.

6.Вимоги до ТЗН у побуті.

Крім традиційних чи технічних медичних пристроїв, розрахованих на компенсацію порушення чи інвалідності, або ліквідації їх наслідків, необхідне чи корисне велике коло технічних засобів для повсякденної професійної діяльності.

Установи, які зобов'язані забезпечувати такими засобами, повинні мати їх у повному асортименті і надавати їх зацікавленим особам і установам.

Особливо ретельно потрібно встановлювати технічні характеристики, ціни й небезпечність кожного з таких засобів, що маються у вільному продажі, для того, щоб з'ясувати, які гарантії пропонуються інвалідам.

Для забезпечення оптимального улаштування інвалідів на роботу державні органи повинні по можливості відшкодовувати витрати на такі пристрої чи техніку, а також на догляд за ними і ремонт.

7. Пристосування для потреб інвалідів засобів зв'язку й інформації

З метою заохочення максимальної участі інвалідів у житті суспільства бажано зробити доступними для них усі засоби зв'язку, телебачення, радіо, пресу і телефон.

Серед необхідних заходів можна привести наступні приклади :

- субтитри і переклад на мову глухонімих телевізійних передач,

- індукційний контур у суспільних будинках,

- розповсюдження газет зі шрифтом Брайля, або надрукованих великим шрифтом,

- переробка телефонів для людей з порушенням слуху,

- телекомунікаційне обслуговування (тобто мінітел),

- переклад з мови глухонімих у громадських місцях (у судах і т.п.).

Більш того, телефони й інші засоби зв'язку повинні надаватися і встановлюватися за зниженою ціною там, де це важливо для задоволення індивідуальних потреб чи унаслідок важкої інвалідності.

Розвиток технології, особливо мікропроцесорів, призвело до створення нових передових технічних засобів і методів, що можуть поліпшити зв'язок для інвалідів. По можливості цими засобами необхідно постачати інвалідів для допомоги їм у їхньому повсякденному житті.

Лекція 2 .

ТЗН для осіб з порушеннями зору.

План

 

1. ТЗ як засіб соціальної реабілітації осіб з вадами зору.

2. Функціональне призначення ТЗН для осіб з вадами зору.

3.ТЗН для слабозорих й проблеми їх використання.

4. Деякі види ТЗН для слабозорих.

5. Значення ТЗН для слабозорих.

6. Особливості супроводу навчання студентів з вадами зору

 

 








Дата добавления: 2015-11-26; просмотров: 3143;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.