BIM-ІНФОРМАЦІЙНА МОДЕЛЬ БУДІВЛІ. ПРАКТИЧНА КОРИСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВІМ.

План:

1. Вступ

2. Історія виникнення програми

3. Принципи концепції

4. Поняття ВІМ.

5. Етапи створення інформаційної моделі будинку.

6. Розрахунки отримувані за допомогою інформаційної моделі будинку.

7. Форми отримання інформації з моделі.

 

Рубіж кінця ХХ - початку XXI століть, пов'язаний з бурхливим розвитком інформаційних технологій, ознаменувався появою принципово нового підходу в архітектурно-будівельному проектуванні, що полягає в створенні комп'ютерної моделі нової будівлі, що несе в собі всі відомості про майбутнє об'єкті. Це стало природною реакцією людини на кардинально змінившуся інформаційну насиченість навколишнього життя.

У сучасних умовах стало неможливо ефективно обробляти колишніми засобами величезний потік «інформації для роздумів», яка випереджає і супроводжує саме проектування. Причому потік цієї інформації не припиняється навіть після того, як будівля вже спроектована і побудована, оскільки новий об'єкт вступає в стадію експлуатації, відбувається його взаємодія з іншими об'єктами і навколишнім середовищем, тобто починається, кажучи сучасною мовою, активна фаза «життєвого циклу» будівлі .

В результаті виникла реакції на сформоване положення концепції інформаційного моделюваннябудівлі - це набагато більше, ніж просто новий метод в проектуванні.

Особливості:

- принципово інший підхід до зведення, оснащення, забезпечення експлуатації і ремонту будівлі;

- до управління життєвим циклом об'єкта, включаючи його економічну складову;

- до управління середовищем проживання.

Новий підхід до проектування об'єктів отримав назву Інформаційне моделювання будівель або скорочено BIM (від прийнятого в англійській мові терміна Building Information Modeling).

Історія виникнення програми

Термін BIMз'явився в лексиконі фахівців порівняно недавно.Поняття Інформаційної моделі будівлі було вперше запропоновано професоромТехнологічного інституту Джорджії Чаком Істманом (Chuck Eastman) в 1975 році в журналі Американського Інституту Архітекторів (AIA) під робочою назвою «Building Description System» (Система опису будівлі).

Наприкінці 1970х - початку 1980х ця концепція розвивалося паралельно в Старому і Новому Світі, причому в США найчастіше вживався термін «Building Product Model», а в Європі (особливо у Фінляндії) - «Product Information Model». Паралельно в розробці підходів до інформаційного моделювання будівель європейцями в середині 1980х використовувся німецький термін «Bauinformatik» і голландський «Gebouwmodel», які в перекладі також відповідали англійському «Building Model» або «Building Information Model».

Ці лінгвістичні зближення термінології супроводжувалися і виробленням єдиного наповнення використовуваних понять, що в результаті і призвело до першої появи в науковій літературі в 1992 році терміну «Building Information Model» в його нинішньому змісті.

Трохи раніше, в 1986 році, англієць Роберт Ейш (Robert Aish), у той час - творець програми RUCAPS, потім протягом тривалого періоду - співробітник Bentley Systemes, нещодавно перейшов в Autodesk, у своїй статті вперше використав термін «Building Modeling» в його нинішньому розумінні як інформаційного моделювання будівель.








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 3107;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.