ЗАСТОСУВАННЯ ВІМ -технології У ПРИКЛАДАХ.

 

План:

1. Архітектурно-будівельне проектування.

2. Реставраційне проектування

3. Організація будівельного майданчика

Архітектурно-будівельне проектування

Архітектурно-будівельне проектування - один з головних споживачів новітніх досягнень в області інформаційних технологій.

На сьогоднішній день основне застосування тут знаходить комп'ютерна графіка, рівень використання якої став настільки високий, що навіть досвідчені фахівці не завжди можуть відрізнити її від ручний. Але комп'ютерне проектування вже піднялося на наступний рівень - створення інформаційної моделі об'єкта.

Технологію інформаційного моделювання будівель зазвичай розглядають у контексті нового проектування. Однак у найбільш розвинених світових центрах вже побудовано так багато, що на перше місце там виходить реконструкція та реставрація наявних будівель і споруд.

Ця сторона використання нової технології чомусь маловідома, але спроби застосування BIM до існуючих об'єктів почалися практично одночасно з широким впровадженням інформаційного моделювання будівель.

Переваги BIM перед традиційним проектуванням:

1. можливість моделювати зміни в конструкції будівлі,

2. проектувати переоснащення будівлі новим інженерним устаткуванням, доводячи його експлуатаційні характеристики до сучасного рівня вимог,

3. відслідковувати поточний стан будівлі (особливо важливо для пам'яток архітектури) і своєчасно вживати заходи щодо реставрації,

4. грамотно експлуатувати існуючі об'єкти.

Реставраційне проектування

Реставраційне проектування - та область, яку поки в найменшій мірі торкнулися сучасні комп'ютерні технології. Адже дослідження історико-архітектурної спадщини передбачає велику аналітичну роботу з архівними і проектними документами, старими фотографіями.

Результатом інформатизації цього напрямку є створення електронних каталогів з використанням баз даних - локальних і загальнодержавних. Вони включають в себе набори об'ємних моделей пам'яток архітектури та їх елементів, а також історичних територій міст, і поки містять в собі лише загальну інформацію про об'єкт. Це текстовий опис, зображення, картографічна інформація. 3D-моделі застосовуються як при проведенні реставраційних робіт (підбір кольору і фактури оздоблювальних матеріалів та ін.), Так і в експозиційній діяльності музеїв, а також служать основою для теоретичного осмислення матеріалу, представляючи різноманіття форм і деталей.

Головна трудність впровадження BIM в реставраційне проектуваннястворення інформаційної моделі історичних об'єктів, які в більшості своїй виділяються складністю і багатством форм і зовнішніх архітектурних елементів.

Потрібно скрупульозно і точно відтворити геометрію пам'ятника архітектури. Якщо на цьому етапі все зроблено правильно, далі в руках фахівців виявляється вся міць сучасного комп'ютерного проектування, оскільки побудована комп'ютерна модель автоматично є інформаційною моделлю будівлі та придатна для необхідних розрахунків і отримання робочої документації.

Реставраційна діяльність має цілий ряд специфічних особливостей, в яких саме BIM є досить ефективним інструментом, а саме:

- в ході реставрації роблять зупинки для фіксації розкритих частин пам'ятника, а іноді і розробки нового реставраційного рішення, якщо в процесі розкриття пам'ятника спливають нові невідомі раніше обставини. У такій ситуації інформаційна модель дозволяє швидко і оптимально виробляти коригування в проектної інформації, які негайно враховуються у всій моделі і виконавчих кресленнях.

- З'являється також можливість проаналізувати проектне рішення в режимі реального часу, вже на стадії проектування виробляючи індивідуальну оцінку об'єкта на основі всебічного розгляду різних аспектів, будь то композиційні та стилістичні зв'язки між пам'ятником і його архітектурним середовищем.

 








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 1775;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.