Застосування блокувань безпеки.

Блокування безпеки застосовуються в елек­троустановках, експлуатація яких пов’язана з періодичним доступом до ого­роджених струмопровідних частин (випробувальні і дослідні стенди, установки для випробування ізоляції підвищеною напругою), в комутаційних апаратах, помилки в оперативних переключеннях яких можуть призвести до аварії і нещасних випадків, в рубильниках, пусковій апаратурі, автоматичних вими­качах, які працюють в умовах підвищеної небезпеки (електроустановки на плавзасобах, в гірничо-добувній промисловості) тощо.

Призначення блокувань безпеки: унеможливити доступ до неізольованих струмопровідних частин без попереднього зняття з них напруги, попередити помилкові оперативні та керуючі дії персоналу при експлуатиції електроуста­новок, не допустити порушення рівня електробезпеки та вибухозахисту елек­трообладнання. Основними видами блокувань безпеки є механічні, електричні і електромагнітні.

Механічні блокування безпеки виконуються, переважно, у вигляді механіч­них конструкцій (стопори, замки, пружинно-стрижньові і гвинтові конструк­ції тощо), які не дозволяють знімати захисні огородження електроустановок, відкривати комутаційні апарати тощо без попереднього зняття з них напруги.

Електричні блокування забезпечують розрив мережі живлення спеціальни­ми контактами, змонтованими на дверцятах огородження, розподільчих щитів і шаф, кришках і дверцях кожухів електрообладнання. При дистанцій­ному управлінні електроустановкою ці контакти доцільно включати в мере­жу управління пускового апарату послідовно з органами пуску. В такому разі подача напруги на установку органами пуску буде неможливою до замикан­ня контактів електричних блокувань.

Електромагнітні блокування безпеки вимикачів, роз’єднувачів, заземляю- чих ножів використовуються на відкритих і закритих розподільчих при­строях з метою забезпечення необхідної послідовності вмикання і вимикання обладнання. Вони виконуються, переважно, у вигляді стрижньових електро­магнітів. Стрижень електромагніту при знеструмленні його обмотки під дією пружини заходить в гніздо корпусу органу управління електроустановки, що не дозволяє маніпулювання цим органом. При подачі напруги на обмотку електромагніту осердя останнього втягується в котушку електромагніту, що забезпечує розблокування органу управління електроустановкою і можли­вість необхідних маніпулювань цим органом.

Засоби орієнтації в електроустановках дають можливість персоналу чітко орієнтуватися при монтажі, виконанні ремонтних робіт і запобігають помил­ковим діям. До засобів орієнтації в електроустановках відносяться маркуван­ня частин електрообладнання, проводів і струмопроводів (шин), бирки на проводах, забарвлення неізольованих струмопровідних частин, ізоляції, вну­трішніх поверхонь електричних шаф і щитів керування, попереджувальні сигнали, написи, таблички, комутаційні схеми, знаки високої електричної напруги, знаки попереджувальні тощо.








Дата добавления: 2016-01-30; просмотров: 863;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.