ПРАВОПОРУШЕННЯ ТА ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Правопорушення це поведінка суб'єкта, яка порушує правові норми. Правопорушення це суспільна небезпечне діяння (дія чи бездіяльність), тобто діяння, яке призводить або може призвести до шкідливих наслідків.

 

Ознаками правопорушення як особливого різновиду поведін­ки людей є:

а) протиправність діянь;

б) його скоює винний і деліктоспроможний суб'єкт. (Здатність громадянина нести цивільно-правову відповідальність за шкоду, заподіяну його протиправними діями.)

Для того щоб те чи інше конкретне діяння було визнано право­порушенням необхідно, щоб воно відповідало певним, вказаним у законі, ознакам, сукупність яких називається складом правопо­рушення.

Склад правопорушення містить об'єкт, суб'єкт, об'єктивну та суб'єктивну сторони правопорушення (схема 1.8).

 

Об'єкт правопорушення це ті суспільні відносини, які охороня­ються правом і на які це правопорушення посягає. Суб'єкт правопорушення це суб'єкт, який скоїв правопорушення.

 

Необхідною умовою визнання особи суб'єктом правопорушен­ня є наявність у неї деліктоспроможності, тобто закріпленої у законі здатності нести юридичну відповідальність за скоєне. Так повністю неделіктоспроможними є душевнохворі, неповнолітні та ін.

Слід зазначити, що суб'єктами деяких правопорушень можуть бути не тільки фізичні особи (люди), а й державні й громадські ор­гани та організації, але вони не можуть бути суб'єктами злочинів.

Об'єктивна сторона правопорушення — зовнішнє виражен­ня протиправного діяння. Вона може знаходити свій вираз як в активній (вчинення заборонених правом дій), так і в пасивній (невиконання правових обов'язків) поведінці суб'єктів правопо­рушення.

Важливим елементом об'єктивної сторони правопорушення є причинний зв'язок між скоєним діянням і шкідливими його на­слідками.

Суб'єктивна сторона правопорушення — внутрішнє психоло­гічне ставлення суб'єкта до скоєного протиправного діяння та його наслідків. Це ставлення знаходить свій прояв у понятті вини, яка може виявлятись у формах прямого чи непрямого умислу, проти­правної самовпевненості і протиправної недбалості.

 

Правопорушення поділяють на злочини і проступки.

Злочини — це суспільно небезпечні, протиправні, винні і кар­ні діяння, які скоюють чи можуть скоїти суттєву шкоду певним суспільним відносинам, які охороняються кримінальним зако­ном. Таким чином, злочини — лише ті діяння, що порушують заборони, встановлені Кримінальним кодексом. Відокремлюють такі види злочинів:

1) невеликої тяжкості;

2) середньої тяжкості;

3) тяжкі;

4) особливо тяжкі.

Проступки — правопорушення, які порушують приписи норм права, але не досягають рівня суспільної небезпеки, притаманної злочинам.

 

Існують такі види:

1) адміністративні проступки — правопорушення, які пося­гають на суспільні відносини, пов'язані зі здійсненням державно­го управління;

2) дисциплінарні проступки — правопорушення, які здійсню­ються у сфері тру-дових, службових відносин. Вони шкодять по­рядку діяльності трудових колективів, порушують трудову дис­ципліну, а тому утруднюють виконання їх виробничих функцій;

3) цивільно-правові проступки — правопорушення, які здій­снюються у сфері майнових і певних немайнових відносин. Отри­мана шкода знаходить своє вираження у майнових збитках потер­пілої сторони.

Причини правопорушень — це фактори, які спричинюють скоєння злочинів. У науковій літературі розрізняють:

а) об'єктивні причини правопорушень, під якими розуміють конкретні проти-річчя у суспільному і державному житті. Напри­клад, економічні та політичні кризи, недоліки в оплаті праці, збе­ріганні і розподілі матеріальних благ, прорахунки в організації та здійсненні охорони громадського порядку тощо;

б) суб'єктивні причини правопорушень. До них належать, на­приклад, низький рівень правової свідомості і правової культури населення, соціальне-психологічні особливості людей, їх фізичні та психічні вади тощо.

Слід зазначити, що українськими кримінологами розробле­на гіпотеза, згідно з якою основною причиною правопорушень є формування у людини за певних обставин надзвичайно розви­нутої сваволі, що розглядається як особливий стан волі. Всі інші об'єктивні та суб'єктивні чинники мають значення причини пра­вопорушень лише за наявності вказаного стану волі (сваволі). Виходячи з цього, головним у боротьбі з правопорушеннями стає необхідність формування такого способу життя, який протидіяв би формуванню сваволі у людей.








Дата добавления: 2016-01-29; просмотров: 986;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.