Відповідальність за порушення порядку подання фінансової звітності

При розгляді порядку подання річної фінансової звітності слід звернути увагу на відповідальність посадових осіб підприємств за порушення порядку ведення обліку та подання звітності. Так, КУпАП передбачено такі види відповідальності:

1. Стаття 164² – за відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушенням установленого порядку, унесення неправдивих даних до фінансової звітності, неподання фінансової звітності, несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів та матеріальних цінностей на посадових осіб підприємства накладається штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – нмдг) ( від 136 до 255 грн.).

При повторному порушенні особою, яка протягом року притягалася до адміністративної відповідальності за це порушення, штраф становитиме від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.). Цей штраф накладається органами контрольно-ревізійної служби (ст.. 234¹ КУпАП).

2. Стаття 186³ – за ненадання органам державної статистики даних для проведення державних спостережень або надання недостовірних відомостей, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або із запізненням, незабезпечення належного стану первинного обліку на посадових осіб підприємств накладається штраф у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.).

При повторному порушенні особою, яка протягом року притягалася до адміністративної відповідальності за це порушення, штраф у розмірі від 15 до 25 нмдг (від 255 до 425 грн.).

Зауважимо, що Держкомстат у листі від 01.11.2001 р. № 16-1-67 наполягає на правомірності застосування органами статистики штрафів передбачених цією статтею, і за неподання фінансової звітності.

Крім того, разом з необхідністю подання фінансової звітності до органів ДПС виникає ще одне запитання: яку відповідальність передбачено за неподання фінансової звітності до податкового органу разом з декларацією з податку на прибуток?

Зазначимо, що ПКУ спеціальної відповідальності за неподання фінансової звітності до податкового органу не встановлює. Не може бути застосовано в цьому випадку і штраф, передбачений п. 120.1 ст. 120 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків), адже фінансова звітність не має статусу податкової декларації.

Можливо, податкові органи спробують розцінити неподання їм фінансової звітності як ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів або їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених п. 121.1 ст. 121 ПКУ. Однак на нашу думку, подібні спроби не мають правових підстав, як і використання факту неподання фінансової звітності як підстави для позапланової перевірки.

Також не можна виключати й того, що на місцях працівники податкових органів можуть відмовляти у прийнятті податкової звітності з податку на прибуток без одночасного подання фінансової звітності. Однак такі дії, безумовно, матимуть неправомірний характер та можуть бути оскаржені платником податків.

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1380;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.