Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів

Після аналізу забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами здійснюється оцінка ефективності їх використання. До основних показників ефективності використання матеріальних ресурсів відносяться матеріаломісткість продукції і матеріаловіддача.

Матеріаломісткістьхарактеризує питомі витрати матеріалів на 1 грн. вартості обсягу продукції, зворотній їй показник –– матеріаловіддача показує вихід продукції на 1 грн. матеріальних витрат.

Система показників матеріаломісткості містить загальну матеріаломісткість і поодинокі показники матеріаломісткості продукції. Загальну матеріаломісткість визначають відношення всієї величини матеріальних витрат до вартості товарної продукції.

Поодинокі показники матеріаломісткості продукції (сировино-місткість, металомісткість, паливомісткість, енергомісткість і т.ін.) розраховують відношенням витрат відповідних матеріальних ресурсів до вартості товарної продукції. Ці показники характеризують ефективність використання окремих елементів матеріальних витрат.

Ефективність використання матеріальних ресурсів характеризують також показники питомої матеріаломісткості, що розраховуються по окремим виробам і визначають матеріальні витрати на випуск одиниці продукції. При цьому слід мати на увазі, що при обчисленні загальної матеріаломісткості –– всієї продукції підприємства –– в розрахунок беруться всі матеріальні витрати, тобто матеріальні витрати як економічний елемент. При обчисленні матеріаломісткості виробів приймаються матеріальні витрати на технологічні цілі.

Для аналізу використання матеріальних ресурсів використовується ряд коефіцієнтів: коефіцієнт виходу годної продукції із сировини, який розраховується відношенням кількості одержаної продукції до кількості витраченої сировини. Цей показник, що характеризує видобування годного продукту із сировини, що переробляється, застосовують при первинній переробці сировини.

В галузях, де матеріали обробляються, використовують коефіцієнт використання матеріалів. Відношення чистої ваги деталі або виробу до норми витрат дає плановий коефіцієнт використання матеріалів, а відношення чистої ваги деталі до фактичних витрат –– фактичний коефіцієнт використання матеріалів.

В процесі аналізу здійснюється порівняння цих показників з плановими, звітними даними за ряд попередніх років, нормативними, визначається їх абсолютне і відносне відхилення, з'ясовуються причини зміни показників в результаті оцінки впливу факторів на їх величину.

 








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 2282;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.