Аналіз ABC-XYZ в управлінні матеріальними запасами

 

Усі розглянуті вище системи управління запасами пов'язані з певним порядком контролю їх фактичного рівня на складах, що часто вимагає ви­трат фінансових, трудових та інформаційних ресурсів, особливо для багатономенклатурних запасів. Однак зазвичай із загального числа найменувань найбільша вартість запасу (або основна частка витрат на управління ними) припадає на відносно невелику їх кількість. Дану залежність демон­струє АВС-аналіз.

У загальному випадку АВС-аналіз є методом, за допомогою якого визначають ступінь розподілу конкретної характеристики між окреми­ми елементами якої-небудь множини. У його основу покладено припу­щення, що відносно невелика кількість видів товарів, які повинні неод­норазово закуповуватися, складає велику частину загальної вартості товарів, що закуповуються.

В основі методу ABC лежить так зване правило Паретто. Від­повідно до методу Паретто безліч керованих об'єктів поділяється на дві неоднакові частини (80/20). Широко розповсюджений у логістиці ме­тод ABC пропонує глибший поділ — на три частини.

Щодо управління матеріальними запасами метод ABC — спосіб нормування і контролю за станом запасів, який полягає в розбитті номенклатури N, реалізованих товарно-матеріальних цінностей на три нерівнопотужних підмножини А, В і С на основі деякого формального алгоритму.

Для проведення ABC-аналізу необхідно:

1) встановити вартість кожного товару (за закупними цінами);

2) розташувати товари за зменшенням ціни;

3) знайти суму даних про кількість і витрати на придбання;

4) розбити товари на групи залежно від їх питомої ваги в загальних витратах на придбання.

Залежно від витрат товарні запаси поділяються на три групи — А, В, С за їх питомою вагою в загальних витратах на придбання. Однак розподіл не обов'язково відбувається на три групи, число груп та їх межі вибираються довільно. Найбільш розповсюдженою є така кла­сифікація:

Група «А»: найбільш дорогі та коштовні товари, на частку яких припадає приблизно 75-80% загальної вартості запасів, але вони скла­дають лише 10-20% загальної кількості товарів, які знаходяться на зберіганні.

Група «В»: середні за вартістю товари. їх частка в загальній сумі за­пасів складає приблизно 10-15%, але у кількісному відношенні ці запа­си складають 30-40% продукції, яка зберігається.

Група «С»: найдешевші. Вони становлять 5-10 % від загальної вар­тості виробів, які зберігаються, і 40-50 % від загального обсягу зберігання.

Аналіз ABC показує значення кожної групи товарів. Зазвичай на 20 % всіх товарів, які знаходяться в запасах, припадає 80 % всіх витрат. Виходячи з цього, для кожної з трьох груп товарів закладається різний ступінь деталізації під час планування та контролю.

Аналіз ABC дозволяє класифікувати асортиментні одиниці за їх вартістю. Принцип диференціації асортименту в процесі аналізу XYZ інший — тут весь асортимент поділяють на три групи залежно від рівномірності попиту і точності прогнозування.

У групу «X» включають товари, попит на який рівномірний, або мо­же незначно коливатися. Обсяг реалізації за товарами, включених у да­ну групу, добре передбачається.

У групу «Y» включають товари, які споживаються в обсягах, що ко­ливаються. Зокрема, в цю групу можуть бути включені товари із сезон­ним характером попиту. Можливості прогнозування попиту за товара­ми групи «Y» — середні.

У групу «Z» включають товари, попит на які виникає лише епізо­дично, будь-які тенденції відсутні. Прогнозувати обсяги реалізації то­варів групи «Z» складно.

Ознакою, на основі якої конкретну позицію асортименту зарахову­ють до групи X, Y або Z, є коефіцієнт варіації попиту (у) за цією по­зицією:

V = √ (хі-х)^2 / n / х *100

де хі — і-те значення попиту за оцінюваною позицією;

х — середнє значення попиту за оцінюваною позицією за період n;

n — величина періоду, за який зроблено оцінку.

Величина коефіцієнта варіації змінюється в межах від нуля до нескінченності. Поділ на групи X, Y і Z може бути здійснений на основі алгоритму:

1) група X — інтервал 0 < v < 10%;

2) група Y — інтервал 10 % < v < 25 %;

3) група Z — інтервал 25 % < v < оо.

Результатом спільного проведення аналізів ABC і XYZ є матриця, яка складається з дев'яти різних класів (рис. 1).


 

  А В С
X-матеріал Висока споживча вартість Середня споживча вартість Низька споживча вартість
Високий ступінь надійності прогнозу споживання Високий ступінь надійності прогнозу споживання Високий ступінь надійності прогнозу споживання
Y-матеріал Висока споживча вартість Середня споживча вартість Низька споживча вартість
Середній ступінь надійності прогнозу споживання Середній ступінь надійності прогнозу споживання Середній ступінь надійності прогнозу споживання
Z-матеріал Висока споживча вартість Середня споживча вартість Низька споживча вартість
Низький ступінь надійності прогнозу споживання Низький ступінь надійності прогнозу споживання Низький ступінь надійності прогнозу споживання

Рис. 1. Комбінація ABC- і XYZ-аналізу

 

Поєднання даних про співвідношення кількості та вартості АВС-аналізу з даними про співвідношення кількості та структури споживан­ня XYZ-аналізу дозволяють отримати цінні інструменти планування, контролю й управління для системи постачання в цілому, і управління запасами зокрема.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

 

1. Дайте визначення поняттю «матеріальний запас».

2. Назвіть основні причини, які змушують підприємців створюватИ матеріальні запаси.

3. Перелічіть відомі вам види матеріальних запасів.

4. Опишіть систему управління запасами з фіксованою кількістю за­мовлень.

5. Розкрийте сутність системи управління запасами з фіксованою періодичністю замовлення.

6. Охарактеризуйте систему управління запасами з встановленою
періодичністю поповнення запасів до певного рівня.

7. Розкрийте сутність системи управління запасами „Мінімум-максимум”.

8. Яке застосування методу АВС-аналізу в управлінні запасами?

9. Розкрийте сутність методу XYZ-аналізу. Чи можна його комбінува­ти з АВС-аналізом?

 

Тема 9. Логістичний процес на складі

 

План

 

1. Види та функції складів в логістичній системі.

2. Логістичний процес на складі.

 

Література: Л- 5,6,12,26,51.

 








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 1868;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.