Фінансово-правові відносини, їх зміст і особливості

Фінансові правовідносини в механізмі правового впливу на державні фінанси виконують три основні функції:

1) вказують на коло осіб, на яких у конкретний час розповсюджується дія фінансово-правової норми;

2) закріплюють конкретну поведін­ку юридичних осіб і громадян в галузі мобілізації, розподілу і використанні фондів коштів, якої вони повинні додержувати­ся;

3) є умовою для можливості приведення в дію юридичних засобів забезпечення суб'єктивних прав і правових обов'язків учасників фінансових правовідносин.

Матеріальним змістом фінансових правовідносин є поведін­ка суб'єктів (наприклад, внесення плати), а юридичних — су­б'єктивні юридичні права й обов'язки, встановлені фінансо­во-правовими нормами. Суб'єктивні права — це притаманна фінансовому або кредитному органу для задоволення його (тобто держави або муніципального органу, від імені яких він виступає) інтересів міра дозволеної (можливої) поведінки, за­безпечена юридичними обов'язками другої сторони відно­син, наприклад, платником податку.

Суб'єктами фінансових правовідносин є юридичні особи і громадяни, які на підставі правових норм можуть бути учас­никами фінансових правовідносин. Об'єкт фінансових право­відносин — це фонди коштів, які формуються, розподіляють­ся і використовуються внаслідок реалізації суб'єктивних прав фінансово-кредитних органів і юридичних обов'язків другої сторони фінансових правовідносин.Об'єкт фінансових право­відносин пов'язаний з інтересом держави, яку представляє уповноважений орган.

Юридичний факт це життєві обставини, з якими пра­вова норма пов'язує виникнення, зміну або припинення право­відносин. У фінансових правовідносинах, як і у всіх видах правовідносин, юридичні факти поділяються надії та події.

Юридичні факти — дії у фінансових правовідносинах мо­жуть поділятися на правомірні та неправомірні.

Правомірні дії як вольова поведінка, яка передбачена фінансово-правовою нормою, поділяються на: 1) індивідуальні акти; 2) юридичні вчинки; 3) правомірні дії, які скеровані на підтримку фінансових інтересів держави.

Індивідуальний акт це правомірна дія суб'єкта фінан­сових правовідносин, з якою пов'язані юридичні наслідки. Наприклад, подання до податкової адміністрації індивідуального акту — податкової декларації про доходи, що підлягають опо­даткуванню.

І нарешті, юридичні факти у вигляді юридичних подій — це обставини, що не залежать від волі людей, але тягнуть за собою виникнення, зміну або припинення фінансових правовід­носин.

Отже, фінансові правовідносини — це врегульовані норма­ми фінансового права суспільні відносини, учасники яких ви­ступають як носії юридичних прав і обов'язків, реалізують приписи цих норм по формуванню, розподілу і використанню державних фондів коштів та централізованих і децентралізо­ваних фондів муніципальних органів.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 763;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.