Органи держави і місцевого самоврядування, які здійснюють управління фінансами

Управління фінансами базується на фінансовій політиці, що розробляє законодавча та виконавча влада і Президент України.

Фінансова політика включає бюджетну, податкову, грошо­ву, кредитну, цінову та митну.

Управління формуванням, розподілом і використанням фондів коштів здійснюють Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України та система органів, створених для цієї мети.

Загальне управління фінансами належить Верховній Раді України, яка аналізує та затверджує закони з фінансових пи­тань після розгляду їх Комітетами з питань бюджету та по бан­ках і фінансовій діяльності

Верховна Рада України і місцеві ради обговорюють і затвер­джують державний і відповідні місцеві бюджети.

Верховна Рада України приймає всі закони, норми яких ре­гулюють відносини в галузі господарської та фінансової діяль­ності держави.

Конституція України встановила ще один керівний і контро­люючий фінансову діяльність орган — Рахункову палату, яку формує Верховна Рада України. Рахункова палата розглядає проекти усіх фінансових законів і контролює цільове викорис­тання бюджетних коштів.

Кабінет Міністрів України відповідно до ст. 116 Конститу­ції забезпечує підготовку проекту державного бюджету і проек­ту закону про державний бюджет, представляє проект Верхов­ній Раді України, керує виконанням його і готує проект звіту про виконання.

Місцеві державні адміністрації виконують повноваження в галузі фінансів на відповідних адміністративно-територіальних утвореннях, користуючись законодавством України.

Для керування фінансовою діяльністю місцеві державні адміністрації мають фінансові управління і відділи. В органах місцевого самоврядування (сільських, селищних) фінансовою діяльністю займаються централізовані (об'єднані) бухгалтерії.

Кожна держава в структурі ор­ганів виконавчої влади має систему органів спеціальної компе­тенції, які, крім участі у фінансовій діяльності (як і всі органи виконавчої влади), керують фінансовою діяльністю в країні і здійснюють за нею фінансовий контроль.

Очолює систему фінансових органів в Україні Міністерство фінансів (Мінфін) України, основними його завданнями є:

• розробка і проведення єдиної державної фінансової, бюджет­ної та податкової політики;

• розробка стратегії щодо внутрішніх і зовнішніх позичок держави, погашення і обслуговування державного боргу;

• розробка проекту державного бюджету України і прогноз­них показників зведеного бюджету України, забезпечення виконання державного бюджету, контроль за дотриманням правил складання звіту про виконання його та зведеного бюджету України;

• забезпечення концентрації фінансових ресурсів і здійснення в межах своєї компетенції державного фінансового контро­лю;

• вдосконалення методів фінансового і бюджетного плану­вання, фінансування, а також звітності й системи контролю за витрачанням бюджетних коштів;

• розробка і проведення державної політики в сфері виробниц­тва, використання, зберігання дорогоцінних металів та кош­товного й напівкоштовного каміння;

• забезпечення введення єдиних методологічних основ бухгал­терського обліку і звітності (крім бухгалтерського обліку та звітності в банківських та кредитних установах);

• інформування громадськості про економічні та фіскальні цілі держави.

Мінфін у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими центральними і місцевими органами вико­навчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, а також із відповідними органами інших держав.

Мінфін України як центральний орган виконавчої влади в межах своїх повноважень і на виконання актів законодавства видає накази, організує і контролює їх виконання.

Рішення Мінфіну України у випадках, передбачених зако­нодавством, є обов'язковими для виконання всіма юридични­ми особами, суб'єктами фінансових правовідносин.

До системи органів, які керують фінансовою діяльністю (що має грошовий характер), входить і головний кредитний орган держави — Національний банк України. Цей централь­ний орган здійснює керівництво в галузі банківської діяльнос­ті. На нього Конституцією України покладено функцію емісії грошової одиниці. Разом із Кабінетом Міністрів України Національний банк визначає грошову, кредитну політику дер­жави. Комерційні банки, які уповноважуються на це спільни­ми рішеннями Уряду і Національного банку, беруть участь у касовому виконанні всіх видів бюджетів.

ЛЕКЦІЯ 3








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 865;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.