Суб'єкти фінансового права і фінансових правовідносин

Фінансове право регулює відносини, які включаються до його предмета, визначає права й обов'язки їх учасників, тобто юри­дичних і фізичних осіб, які беруть участь у фінансовій діяль­ності. Ось ці учасники і є суб'єктами фінансового права і, як правило, вони ж стають суб'єктами фінансових правовідносин.

Суб'єкт фінансового права — це особа, учасник фінансових відносин, яка за своїми особливостями фактично може бути носієм суб'єктивних прав і обов'язків.

Властивість юридичної або фізичної особи бути носієм юридичних прав і обов'язків в силу юридичних норм називаєть­ся правосуб'єктністю.Правосуб'єктність у фінансовому пра­ві включає в себе два елементи: можливість мати права і не­сти обов'язки (правоздатність) і можливість до самостійного здійснення прав і обов'язків (дієздатність).

Суб'єкти фінансового права— це юридичні і фізичні осо­би, які мають правосуб'єктність, тобто можуть потенційно бу­ти учасниками фінансових правовідносин, а суб'єкт фінан­сових правовідносин— це реальний учасник даних правових відносин.

Суб'єктами фінансового права виступають держава, адміні­стративно-територіальні утворення; юридичні особи — підпри­ємства й організації усіх форм власності, установи, громадські організації, тобто колективні суб'єкти і громадяни як інди­відуальні суб'єкти.

Держава виступає, як правило, в особі уповноваженого нею органа: Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, Національного банку (а в міжнародних фіна­нсових відносинах держава виступає суб'єктом відносин). Суб'єктами фінансового права є адміністративно-територіальні одиниці: Автономна Республіка Крим, області, міста, райони, селища, села.

Держава і адміністративно-територіальні утворення висту­пають у бюджетних правовідносинах, бо вони Конституцією України наділяються правом на бюджет, а звідси витікає їх право на одержання доходів і фінансування видатків, які пов'я­зані із здійсненням функцій, покладених на них Конституцією.

ЛЕКЦІЯ 4

Тема правове регулюванняфінансового контролю в Україні.

Навчальна мета:ознайомити з правовим регулюванням фінансового контролю в Україні

Час: 80 хвилин.

Метод: лекція.

Місце: навчальна аудиторія.

Навчальні питання : 1. 20 хв.

2. 10 хв.

3. 20 хв.

4. 20 хв.

5. Заключна частина 10 хв.

Матеріально-технічне забезпечення: схеми, збірники документів та матеріалів,

Джерела та література:

Л –2,3,8,9

План

1. Поняття фінансового контролю, принципи його здійснення

2. Контрольні правовідносини

3. Види фінансового контролю

4. Методи фінансового контролю

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 949;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.