Редагування матеріалу

Перевірка фактичної вірогідності матеріалу. Складність вирішення цієї задачі істотно розрізняється в залежності від складності проекту. У будь-якому випадку першорядне значення мають компетенція автора й вірогідність представленого їм матеріалу. Якщо вірогідність матеріалу викликає сумнів, а компетенції редактора недостатньо, варто залучити до роботи наукового консультанта або наукового редактора. Перевірка джерел інформації, як правило, виконується самим автором.

Установлення власника авторських прав і отримання дозволу на видання.Ці завдання можуть відняти значний час. Авторське право – одноособове право відтворювати матеріал у будь-якій формі або публікувати його. Знак охорони авторського права у виді символу © поміщають у нижньому правому кутку обороту титульного аркуша або в нижній правій частині поля сполученого титульного листа. У збірниках творів різних авторів знак охорони авторського права кожного окремого твору приводять внизу початкової або кінцевої полоси твору. Автори у всіх країнах, що використовують прийнятий за даною згодою знак, також захищені аналогічним образом.

Положення про захист авторських прав діють протягом усього життя автора і протягом 50 років після його смерті.

Ніхто не має права використовувати захищені авторським правом матеріали без отримання відповідного дозволу, і однією із задач при редагуванні майбутнього видання є перевірка наявності прав або запит на отримання дозволу. Це завдання може бути досить складним, вимагаючи в деяких випадках консультацій професійного юриста.

На додаток до прав автора існують і авторські права видавця. Авторські права видавництва захищають використані у виданні типографські прийоми. Це означає, що дане видання, набране й представлене у певному вигляді, захищено від можливості типографського відтворення іншим видавництвом, незалежно від статусу прав автора (це важливо в тих випадках, коли автор уже помер і прав автора вже не існує).

Проблема фактів наклепу.Редактор повинний виявляти можливі наклепницькі твердження в тексті і при необхідності проконсультуватися з юристом про допустимість того або іншого твердження автора.

Передрук і підготовка додаткових матеріалів.Ця робота полягає в переробці невдалих або сумнівних місць у тексті, щоб робота предстала перед читачем у ясному й чіткому вигляді. Тут же варто визначити довідковий апарат видання (вихідні дані) і підготувати матеріал для створення предметного покажчика.








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 980;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.