Підготовка карти до роботи

Підготовка карти до роботи складається з ознайомлення з картою, склеювання її аркушів і складання склейки.

Ознайомлення з картою полягає у з'ясуванні її основних характеристик, графічної точності, детальності і сучасності, а також ознайомленні з додатковими відомостями, які містяться в оформленні поза рамкою. Всі ці відомості наведені в табл. 10.1.

Таблиця 10.1

Елемент оцінки Що встановити?
Масштаб Величину масштабу, точність визначення за картою відстаней і прямокутних координат, як проведена і оцифрована координатна сітка.
Висота перерізу рельєфу Висоту перерізу, її стандартність, точність визначення за картою абсолютних та відносних висот, детальність зображення рельєфу.
Номер і рік видання карти Номер і рік видання карти, в яких умовних знаках вона видана, чи потрібно вивчати особливості цих знаків.
Рік зйомки (оновлення, рекогносцировки) Ступінь відповідності карти місцевості в цілому і за топографічними елементами (ступінь застарілості карти).
Поправка напряму Величину і знак поправки, як переходити від магнітного азимута до дирекційного кута і навпаки.

 

Оскільки висота перерізу рельєфу, рік видання, поправка напряму для всіх аркушів карти різні і при склеюванні можуть бути обрізані або заклеєні, їх доцільніше записати на зворотній стороні кожного аркуша карти. Крім цього, при використанні карт, які знаходяться на стику координатних зон, необхідно встановити, сіткою якої з зон треба користуватися, і при необхідності нанести її на всі аркуші карт.

Цля склеювання карт першочергово складається за номенклатурами аркушів схема склейки. Підібрані аркуші карт розкладаються на столі і гострим ножем або лезом обрізаються чітко по внутрішній рамці східні (праворуч) межі, крім крайніх справа, і південні, крім аркушів нижнього ряду (мал. 10.1).

Мал. 10.1. Підготовка карт до склеювання

Склеюють аркуші карт за колонами або рядами в тому напрямку, де смуга буде коротшою, а потім склеюють між собою колони або ряди. Склеювання аркушів у колонах починають знизу, а в рядах - справа, точно з'єднуючи при цьому їх рамки, а також виходи ліній координатної сітки і контури (мал. 10.2). Не рекомендується робити склейку більше, ніж з 9 -12 аркушів, тому що нею важко користуватися і вона швидко виходить з ладу.

Складання карт. При роботі в приміщенні карта, як правило, складається за форматом стандартного аркуша паперу або за

розміром папки для зберігання карти. При роботі в полі карта першочергово складається із збереженням орієнтування смугою в напрямку дії підрозділу або маршруту руху, а вже смуга складається гармошкою за форматом польової сумки (мал. 10.3).

 

Мал. 10.2. Склеювання карт








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 1109;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.